25 / 04 / 2024

Tandoğan Meydanı'nın adı mı değişiyor?

Tandoğan Meydanı'nın adı mı değişiyor?

2012'de isminde değişikliğe gidilen Tandoğan Meydanı bir kez daha gündemde. AK Parti’li bir meclis üyesinin, meydana Özgecan Aslan’ın isminin verilmesi için teklifte bulunduğu iddia edildi.



Büyükşehir Belediye Meclisi Mart ayı olağan gündem toplantıları önceki gün başlarken, meclis kulislerinde Ak Parti grubunun Tandoğan Meydanı’nın isminin değiştirilmesi için önerge hazırlığı yaptığı ortaya çıktı. AK Parti’li bir meclis üyesinin isim değişikliği için teklif yaptığı ancak konunun netleşmediği öğrenilirken, meydanın yeni ismi için Mersin’de vahşice katledilerek Türkiye’yi ayağa kaldıran Özgecan Aslan’ın adının düşünüldüğü öne sürüldü.


AK Parti Grup Başkanvekili Ali İhsan Ölmez, isim değişikliğiyle ilgili olarak “Gruptaki arkadaşlardan birisinin böyle bir teklifi oldu henüz net bir şey yok” dedi.


FARKLI BİR YER BULALIM


CHP Grup Başkanvekili Doğan Yılmazkaya, isim değişikliği iddiasını “Bize böyle bir teklif gelse Özgecan için bir şey yapalım diyorsanız biz varız, MHP de mutlaka varız diyecektir. O zaman Ankara’da farklı bir yeri seçip bulalım, oraya verelim. Neden Tandoğan Meydanı değiştirilsin ki? Biz kurumsallaşmış bu tip isimlerin bu yerlerden değiştirilmesine şiddetle karşıyız. Özgecan bizim canımız, onun için herşeyi yaparız ama niye orası?” sözleriyle değerlendirdi.


TEMAPARK’A VERİLEBİLİR


MHP Grup Başkanvekili Ramazan Şimşek ise, şu ifadeleri kullandı: 

“MHP olarak gündemimizde böyle bir konu yok. Özgecan bizim de kardeşimizdir, isminin yaşatılmasıyla ilgili, bununla ilgili yapılması gereken neyse üzerimize düşeni yaparız. Tandoğan yeni yapılan bir meydan değil, yıllardır birçok siyasi partiler ve STK’lar toplanıp miting yapıyor. Ankara’da sadece Tandoğan Meydanı yok, yeni yapılan parklar ya da caddeler var. Mesela yeni yapılan Temapark’a verilebilir.” 


2012’de değişmişti


Tandoğan Meydanı’nın ismi daha önce de değiştirilmişti. Önceki ismi ‘Nevzat Tandoğan Meydanı’ olan alan, 2012 yılında meclis kararıyla ‘Tandoğan Meydanı’ olarak değiştirilmişti.


NEVZAT TANDOĞAN KİMDİR?


1929 yılında  Ankara  Valiliği’ne atanan ve aynı zamanda Ankara Belediye Başkanlığı görevini de yürüten Nevzat Tandoğan 18 yıl boyunca görevde kaldı. Valilik yaptığı dönemde halk ve kendi istediklerini yazmayan gazeteciler üzerinde baskı kuran Tandoğan ile ilgili en akılda kalan ise şu ünlü sözü oldu: “

“Türkiye’ye komünizm lazımsa onu da biz getiririz.” Ankara’da 1945 yılında işlenen ve o dönem ‘Ankara Cinayeti’ olarak anılan olayda adı geçen Vali Tandoğan, cinayeti kasten ve bilerek örtbas etmekle suçlandı. Yaşananların ardından çevresindeki yakın dostlarının kendine sırt çevirdiğini düşünen Nevzat Tandoğan 9 Temmuz 1946’da tabancası ile intihar etti.



Mert Gökhan Koç / Hürriyet






Geri Dön