19 / 04 / 2024

Tapu dairelerine 'gerçek değer' tabelası asılacak!

Tapu dairelerine 'gerçek değer' tabelası asılacak!

2010 yılında gayrimenkulünü satacak olanların önemli bir kısmı, vergi yönünden ciddi sorunlar yaşayabilir



BATMAN birinci, Siirt ikinci ve Şırnak üçüncü...

"Acaba neyin sıralaması?" diye merak edeceğinizi tahmin ediyorum.

Kırk yıl düşünseniz aklınıza gelmez.
Efendim bu üç ilimiz, 2009 yılında vergi gelirlerinde en yüksek tahsilat artışı sağlamış olması yönüyle, 81 il arasında ilk üç sırayı paylaşıyorlar.

Birinci Batman'da yüzde 30.32, ikinci Siirt'te yüzde 29.71,  üçüncü Şırnak'ta ise yüzde 27.33 vergi geliri yönünden tahsilat artışı olmuş.

Nasıl ilginç değil mi?
Merak edenler için belirtelim, tahsilat artışı; İstanbul'da yüzde 3.51, Ankara'da yüzde 21.2, İzmir'de -0.40, Kocaeli'nde ise -7.97 oldu.

EN YÜKSEK GERİLEME
Vergi gelirlerindeki tahsilatın en yüksek oranda gerilediği il ise; Kırıkkale..

Bu ilimizde 2009 yılında tahsil edilen vergiler, 2008 yılına kıyasla yüzde 26.42 oranında gerilemiş. Kırıkkale'de sadece tahsil edilen vergiler değil, tahakkuk eden vergilerde de yüzde 22 gerileme var!

KOCAELİ, İSTANBUL VE İZMİR
Bu üç ilimiz de "vergi tahsilat oranındaki yükseklik" yönüyle, Türkiye'de ilk üçte yer alıyor.

2009 yılında, Kocaeli'nde geçen yıla göre tahsilat gerilemiş ama tahakkuk eden vergilerin yüzde 94.78'i tahsil edilmiş.
Türkiye'de toplanan vergilerin yaklaşık yüzde 43.58'inin toplandığı İstanbul, vergi tahsilat oranı bakımından (yüzde 90.62 ile) ikinci sırada yer alıyor.  İzmir  ise, yüzde 89.32'lik tahsilat oranı ile sıralamanın üçüncü sırasında...

Toplanan vergilerin yüzde 12.69'unun tahsil edildiği başkent  Ankara  ise, tahakkuk eden verginin tahsil oranı bakımından (yüzde 84.63), listenin 21. sırasında,  Adana  (yüzde 68.79 tahsilat oranı ile) 77., Trabzon ise (yüzde 82.32 ile) 25. sırada yer alıyor.

Tapu dairelerine uyarı levhası geliyor
2010 yılında gayrimenkulünü satacak olanların önemli bir kısmı, vergi yönünden ciddi sorunlar yaşayabilir.
Nedenine gelince, 2010 yılı için belirlenen emlak vergisi değerleri, bazı gayrimenkullerin gerçek satış bedelinin de üzerinde!

Maliye Bakanlığı'nın, Tapu Kadastro Genel Müdürlüğü'ne hitaben gönderdiği bir yazıya göre; ev, dükkan, arsa vb. gayrimenkullerin gerçek satış bedelinin, tapu harcına esas değerin altında olması durumunda, SATICININ TALEBİ HALİNDE, gerçek satış bedeli tapu senedinde ayrıca gösterilebilecek.

Vatandaşın bu durumdan haberi yok. Gayrimenkulünü 5 yıl içinde satacak olanların; tapu harcına esas değerin yüksek olması halinde, ciddi tutarda vergi ve ceza ödemeleri söz konusu olabilir.

Tapu dairelerine bir levha asılıp; tapu harcına esas değerin yüksek olduğu durumlarda, gerçek satış bedelinin tapu senedinde ayrıca gösterilebileceği hususunun belirtilmesinde yarar var. Aksi halde vatandaş perişan olur...
Şükrü Kızılot / Hürriyet


Geri Dön