26 / 04 / 2024

Tapu iptali hangi şartlarda yapılır?

Tapu iptali hangi şartlarda yapılır?

Posta yazarı Tamer Heper, 'Bir kız, üç erkek kardeşiz. Annem mülkiyeti kendine ait bir parsel gayrimenkulü kardeşimize devretti. 2010’da kendisi ve kardeşine ait bir parseli erkek kardeşi mirasçılarıyla enişteme satışı yapılmış. Annem vefat etti, tapuyu iptal ettirebilir miyiz?' sorusunu yanıtladı.



Posta köşe yazarı Tamer Heper, bugünkü yazısında bir okuyucusunun 'Bir kız, üç erkek kardeşiz. Annem sağlığında kız kardeşimize onayımızı da alarak mülkiyeti kendine ait bir parsel gayrimenkulü tapuda devretti. O da annemin bakımını üstlenip kendi yanına aldı. 2010’da kendisi ve rahmetli erkek kardeşine ait müşterek bir parseli erkek kardeşi mirasçılarıyla eniştemin üzerine satış yapılmış. Annem o dönemde 82 yaşındaydı. Biz bu durumu annemin 01.02.2020 tarihindeki ölümünden sonra öğrendik. Mevcut tapuyu iptal ettirebilir miyiz? Zaman aşımı süresi var mı?' sorusuna cevap verdi. İşte Tamer Heper'in yazısı...

Tapu iptali hangi şartlarda yapılır?

Bir kız, üç erkek kardeşiz. Annem sağlığında kız kardeşimize onayımızı da alarak mülkiyeti kendine ait bir parsel gayrimenkulü tapuda devretti. O da annemin bakımını üstlenip kendi yanına aldı. 2010’da kendisi ve rahmetli erkek kardeşine ait müşterek bir parseli erkek kardeşi mirasçılarıyla eniştemin üzerine satış yapılmış. Annem o dönemde 82 yaşındaydı. Biz bu durumu annemin 01.02.2020 tarihindeki ölümünden sonra öğrendik. Mevcut tapuyu iptal ettirebilir miyiz? Zaman aşımı süresi var mı? ● S.Ç.

★ ★ ★ ★ ★

Okuyucumun anlatımı böyle. Benim anladığım kadarı ile anne altı çocuğundan birine bir parsel vermiş, sonra yine anne, erkek kardeşi ile birlikte malik bulunduğu bir başka parseli damadına satış yapmış. Şimdi okuyucum bu yılın başında vefat eden annesinin yaptığı bu tasarruf nedeni ile satışa konu gayrimenkulün tapusunun iptalini talep edip edemeyeceğini soruyor. Burada iki hususa bakmak lazım.

Öncelikle annesinin tapu işlemi sırasında yaşının 82 olduğunu yazmasının bir anlamı olmalı. Yani bu yaşta birinin hukuki işlem yapıp yapamayacağı hususu hep akıllarda bir soru işaretidir. Hukuki işlem yapıp yapamama olayı yaşa bağlı bir husus değildir. Bir insan 100 yaşındayken de hukuki işlem yapabilir. Yeter ki akıl sağlığı yerinde olsun. Bir insan 30 yaşındayken de eğer akıl sağlığı yerinde değilse hiçbir hukuki işlem yapamayabilir. Dolayısıyla bakılacak husus yaşı değil, akıl sağlığıdır.

★ ★ ★ ★ ★

Şayet tapu işlemi sırasında okuyucumun annesinin akıl sağlığı yerindeydiyse bu halde yaptığı işlem sağlıklıdır, buna dayanılarak bir tapu iptalinden söz edilemez. Şayet akıl sağlığının yerinde olmadığı ispatlanabilecek ise bu halde iptal talebinde bulunulabilir.

Olayda bakılacak ikinci husus, bu yerin damada satış yapılması konusudur. Şayet gerçekten satış yapılıp parası alındıysa ve yukarıda açıkladığım gibi annenin akıl sağlığı yerindeydiyse yapacak bir şey yok. Ancak tapuda satış gösterildi ama buna karşın bağış yapıldıysa evet o zaman ortada bir dava konusu vardır ve tapu iptali talebinde bulunulması mümkündür. Bugün için bir zamanaşımı söz konusu değildir.


Geri Dön