20 / 04 / 2024

Tapuda eksik konut bedeli gösterenlere çifte ceza!

Tapuda eksik konut bedeli gösterenlere çifte ceza!

Bilgi işlem sistemini güçlendiren Maliye Bakanlığı, emlak alım-satımlarındaki tapu harcı ödemelerinin ve düşük bedel göstermekten kaynaklanan vergi kayıplarının peşine düştü.



Maliye, tapuda düşük konut bedeli gösterenlere ve konut kredisindeki düşük ekspertiz tespiti yaptıranlara ceza kesiyor. Tapuda eksik konut bedeli ödeyenler, aradaki farkın yanı sıra tapu harcının 4'te 1'i kadar ceza ödüyor.


Maliye'nin yenilenen bilgi-işlem sistemiyle, tapu harcını gerçek alım satım bedeli üzerinden ödemeyenler, anında sisteme düşüyor. Bir tür alarm sistemiyle mükellefler hakkında uyarılan yetkililer, anında işlem başlatıyor. Tapuda yapılan işlemden sonra, emlak vergisi değerinden daha düşük bir bedel üzerinden harç ödendiğinin tespit edilmesi halinde, aradaki fark üzerinden hesaplanan harç hem gayrimenkulü devredenden, hem de devir alandan tahsil ediliyor. Ayrıca, tapu harcı için, devreden ve devralan için ayrı ayrı harcın yüzde 25’i oranında vergi cezası kesiliyor.


Banka kredisine dikkat


Evini banka kredisiyle alan için de tapu harcının gerçek devir bedeli üzerinden ödemesi şart. Maliye, kredi alırken ekspertiz raporuyla evin değerini düşük göstererek konut peşinatını düşük çıkarmaya alışanlara ceza kesiyor. Devir bedelinin bir kısmının banka kredisiyle bir kısmının nakit ya da banka havalesi ile ödenmesi halinde, ödenen tüm miktarların toplanması ve bu toplam üzerinden harç ödenmesi gerekiyor. Gerçek alım-satım bedelinin belirlenmesi için müteahhitlerden, inşaat şirketlerinden ve emlakçı gibi komisyonculardan  fatura istenmesi de önem taşıyor. Müteahhitlerin konut ile ilgili eksik fatura düzenlenmesi halinde en yakın vergi dairesi, Gelir İdaresi Başkanlığı ya da 444 0 189 no’lu telefondan Vergi İletişim Merkezi'ne ihbarda bulunulması, yetkililerin uyarıda bulunduğu konular arasında.


İnternetten de ödeniyor


Tapu harcının miktarı, devir eden ve devir alan için ayrı ayrı olmak üzere, devir bedeli üzerinden binde 20 olarak hesaplanıyor. Tapu harçları, işlemin yapıldığı yerin vergi dairesi ve bankaların yanı sıra artık tapu müdürlüklerinin e-tahsilat uygulaması üzerinden de ödenebiliyor. 


Milliyet




Bu haber Yeni Şafak Gazetesi'nde şöyle yer aldı:



Bilgi işlem sistemini güçlendiren Maliye Bakanlığı, emlak alım-satışlarındaki tapu harcı ödemelerinin ve düşük bedel göstermekten kaynaklanan vergi kayıplarının peşine düştü.


Maliye, tapuda düşük konut bedeli gösterenlere ve konut kredisindeki düşük ekspertiz tespiti yaptıranlara ceza kesiyor. Tapuda eksik konut bedeli ödeyenler, aradaki farkın yanı sıra tapu harcının 4'te 1'i kadar ceza ödüyor.

Maliye'nin yenilenen bilgi-işlem sistemiyle, tapu harcını gerçek alım satım bedeli üzerinden ödemeyenler, anında sisteme düşüyor. Bir tür alarm sistemiyle mükellefler hakkında uyarılan yetkililer, anında işlem başlatıyor. Tapuda yapılan işlemden sonra, emlak vergisi değerinden daha düşük bir bedel üzerinden harç ödendiğinin tespit edilmesi halinde, aradaki fark üzerinden hesaplanan harç hem gayrimenkulü devredenden, hem de devir alandan tahsil ediliyor. Ayrıca, tapu harcı için, devreden ve devralan için ayrı ayrı harcın yüzde 25'i oranında vergi cezası kesiliyor.

Banka kredisine dikkat

Millliyet'te yer alan haberde Evini banka kredisiyle alan için de tapu harcının gerçek devir bedeli üzerinden ödemesi şart. Maliye, kredi alırken ekspertiz raporuyla evin değerini düşük göstererek konut peşinatını düşük çıkarmaya alışanlara ceza kesiyor. Devir bedelinin bir kısmının banka kredisiyle bir kısmının nakit ya da banka havalesi ile ödenmesi halinde, ödenen tüm miktarların toplanması ve bu toplam üzerinden harç ödenmesi gerekiyor. Gerçek alım-satım bedelinin belirlenmesi için müteahhitlerden, inşaat şirketlerinden ve emlakçı gibi komisyonculardan fatura istenmesi de önem taşıyor. Müteahhitlerin konut ile ilgili eksik fatura düzenlenmesi halinde en yakın vergi dairesi, Gelir İdaresi Başkanlığı ya da 444 0 189 no'lu telefondan Vergi İletişim Merkezi'ne ihbarda bulunulması, yetkililerin uyarıda bulunduğu konular arasında.

İnternetten de ödeniyor

Tapu harcının miktarı, devir eden ve devir alan için ayrı ayrı olmak üzere, devir bedeli üzerinden binde 20 olarak hesaplanıyor. Tapu harçları, işlemin yapıldığı yerin vergi dairesi ve bankaların yanı sıra artık tapu müdürlüklerinin e-tahsilat uygulaması üzerinden de ödenebiliyor.



Yeni Şafak


Haber Posta'da şu şekilde yer aldı;


Maliye, ev alım-satımındaki tapu harcı ödemelerini takibe aldı. Tapu harcını gerçek bedel üzerinden ödemeyenler anında tespit ediliyor. Aradaki fark, alan ve satandan ayrı tahsil edilip bir de vergi cezası kesiliyor.


Uyumsuzluk görülüyor

Maliye Bakanlığı, emlak alım-satımındaki tapu harcı ödemelerinin ve düşük bedel göstermekten kaynaklanan vergi kayıplarının peşine düştü. Bilgi-işlem sistemini güçlendiren Maliye, kredi tutarları ve ekspertiz raporu değerleriyle tapu harcına esas tutarlarda uyumsuzluk varsa ağır cezalar kesiyor. Tapuda eksik harç ödeyenler, aradaki farkın yanı sıra tapu harcının 4'te l'i kadar ceza ile karşı karşıya kalıyor. 


Ayrı ayrı cezası var

Tapu haremi gerçek bedel üzerinden ödemeyenler sisteme düşüyor. Alarm sistemiyle uyarılan yetkililer anında işlem başlatıyor. Tapudaki incelemeden sonra, emlak vergisi değerinden düşük bedel üzerinden harç ödendiğinin anlaşılması durumunda aradaki fark üzerinden hesaplanan harç hem konutu devredenden, hem de devir alandan almıyor. Devreden ve devralan için ayrı ayrı harem yüzde 25'i kadar vergi cezası da kesiliyor. 


Kredi ile alan da tam ödeyecek

Banka kredisi ile ev alan kişilerin de tapu haremi gerçek devir bedeli üzerinden ödemesi gerekiyor. Maliye, kredi alırken ekspertiz raporuyla evin değerini düşük göstererek konut peşinatını düşük çıkaranlara göz açtırmıyor. Devir bedelinin bil" kısmının banka kredisiyle bir kısım nakit ya da banka havalesi ile ödenmesi halinde, ödenen tüm miktarların toplanması ve bu toplam üzerinden harç ödenmesi gerekiyor. 


Devir bedelinin binde 20'si

Gerçek alım-satım bedelinin belirlenmesi için müteahhitlerden, inşaat şirketlerinden ve emlakçı gibi komisyonculardan fatura istenmesi gerekiyor. 

Yetkililer, müteahhitler konut ile ilgili eksik fatura düzenlemesi halinde ihbarda bulunulması konusunda uyarıyor. Tapu harcının miktarı, evi alan ve satan için ayrı ayrı olmak üzere, devir bedeli üzerinden binde 20 olarak hesaplanıyor. Örneğin; 100 bin liralık evde taraflar 2'şer bin lira (toplam 4 bin TL) tapu harcı ödüyor. 


Posta 




Bu haber Takvim Gazetesi'nde şöyle yer aldı:



Maliye; ev, dükkan alım satımında tapu harcı ödemeleri ve düşük bedel göstermeden kaynaklı vergi kaybını önlemek için dört koldan harekete geçti. Tapuda konut bedelini düşük gösteren, konut kredisinde düşük ekspertiz yaptıranlara ceza yağdı. Evini düşük gösterenlere aradaki vergi, gecikme zammı ile birlikte 2-10 bin lira arasında cezalar kesildi. Maliye, hazırladığı broşürlerle de uyarı yaptı..


Takvim


Bu haber Yeni Asır Gazetesi'nde şöyle yer aldı:



Maliye ev, dükkan alım satımında tapu harcı ödemeleri ve düşük bedel göstermeden kaynaklı vergi kaybını önlemek için dört koldan harekete geçti. Tapuda konut bedelini düşük gösteren, konut kredisinde düşük ekspertiz yaptıranlara ceza yağdı. Evini düşük gösterenlere aradaki vergi, gecikme zammı ile birlikte 2-10 bin lira arasında değişecek cezalar kesildi. Maliye, gayrimenkulde alım satımların gerçek bedel üzerinden yapılmasını teşvik için bilgilendirme broşürleri hazırladı.


Maliye'den 4 uyarı 


Maliye, gayrimenkullerin gerçek değerinden gösterilmesi, emlak vergisinde kaybın son bulması ve tapuda rayiç bedele son verilmesi konusunda önemli adımlar atıyor. Emlak şirketleri, belediye, bankalar tarafından belirlenen konut değerleri konusunda da Avrupa'da olduğu gibi standart getirilmesi hedefleniyor. Bir yandan da gayrimenkulde vergi kaybını önlemek için yeni adımlar atıyor. Gelir İdaresi hazırladığı broşürle "risk almayın, gayrimenkulünüze hak ettiği değeri verin" çağrısı yaptı. Maliye, vatandaşlara gerçek değerinde beyan verilmesi için şu dört önemli uyarıda bulundu:


1- Evinizi nakit ya da banka kredisiyle aldıysanız tapuda gerçek alım-satım bedelini bildirin.

2- Gayrimenkulünüzün tapu işlemlerinde gerçek alım bedelini beyan edin.

3- İnşaat şirketi, müteahhit ya da aracılık eden komisyonculardan ödediğiniz bedel karşılığında fatura almayı unutmayın.

4- Doğru ve tam olarak ödenmeyen tapu harçlarının Maliye tarafından alıcı ve satıcıdan cezalı olarak tahsil edileceğini unutmayın.


ALAN DA SATAN DA ÖDÜYOR


Tapuda eksik konut bedeli ödeyenlere aradaki farkla beraber tapu harcının da dörtte biri kadar ceza kesiliyor. Gayrimenkulü hem alan hem de satandan harcın yüzde 25'i oranında vergi cezası alınıyor.



Yeni Asır



Geri Dön