26 / 04 / 2024

Tapuda sit alanı şerhi!

Tapuda sit alanı şerhi!

Tarih öncesinde yaşayan medeniyetler hakkında bilgilere ulaşabileceğimiz alanlara sit alanları deniyor. Sit alanları koruma altında oluyor. Peki, yapıda sit alanı şerhi nasıl olur?



Tapuda sit alanı şerhi!

Jeolojik devirlerle, tarih öncesi ve tarihi devirlere ait olup, ender bulunmaları veya özellikleri ve güzellikleri bakımından korunması gerekli yer üstünde, yer altında veya su altında bulunan korunması gerekli alanlara sit alanları deniyor. 


Sit alanı; tarih öncesinde yaşayan medeniyetler hakkında bilgilere ulaşabileceğimiz alanlar olarak karşımıza çıkıyor. Sit alanları koruma altında olan alanlar olarak karşımıza çıkıyor. Yapılanmaya izin verilmiyor. Bu alanlarda tarihsel kent kalıntıları yer alıyor. Tarihte yaşayan insanlar hakkında sosyo-ekonomik, mimari, kültürel ve benzeri özellikler hakkında bilgi alınmasını sağlayan alanlar olarak da tanımlanıyor. 


Sit alanları arkeolojik, tarihi, kentsel ve doğal sit alanları olmak üzere 4’e ayrılıyor. Arkeolojik sit alanları; tarihte yaşayan insanlar hakkında bilgilere ulaşılabilecek alanlar olarak nitelendiriliyor. Bu insanların yaşayış tarzları, kullandıkları mimari yapılar, ekonomik ve kültürel olarak birçok özelliklerine arkeolojik sit alanlarında rastlamak mümkün olunuyor. 


Yapının varsa pafta, ada, parsel bilgileriyle birlikte adres bilgileri belirtilerek ilgili Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğüne başvurulması yoluyla sit alanı tespiti yapılıyor.  Bir yerin sit alanı olarak belirlenmesi ile o taşınmazın tapu kaydına şerh düşülmek zorunluluğu bulunuyor. 


Sit alanları imara açılır mı?


Öznur YASLI/Emlakkulisi.com



Geri Dön