27 / 04 / 2024

Tapuda üç boyutlu uygulama geliyor!

Tapuda üç boyutlu uygulama geliyor!

Ev satış işlemlerinde yeni dönem başlıyor. Yeni uygulama olan “üç boyutlu kadastro" ile dublörlü tapu sahteciliğinin önüne geçilecek ve satış işlemlerinde bu tür dolandırma yöntemleri kullanılmayacak. 



Ev alacakları çok yakından ilgilendiren yeni uygulama hayata geçiyor. Milliyet'te yer alan habere göre; yeni uygulamayı açıklayan Tapu ve Kadastro Müdürü Mehmet Zeki Adlı, tapu işlemlerinde dolandırıcılığın önüne geçileceğinin müjdesini verdi. 

Amasya’da pilot uygulamasını başlattıkları “üç boyutlu kadastro” uygulamasını da sisteme entegre edeceklerini belirten Adlı, binayı, daire, hatta sistemden kata girip odaları, hatta kimin oturduğunun bile üç boyutlu görülebileceğini açıkladı. Adlı, TBMM Deprem Araştırma Komisyonu’nda özetle şunları söyledi:

“Ülke olarak en büyük sıkıntımız, fiili durumdaki bilgiler ile devletin kayıtlarında tutulan bilgiler arasında maalesef bire bir oturan bir sistem yok. Felaket anlarında, depremde, selde hak sahibini belirlemede veya hasar tespitlerinde sağlıklı çalışmalar yapamıyorsunuz.

3 boyutlu kadastro 
 

Üç boyutlu kadastro’ diye bir çalışma yaptık, sistemle entegre ediyoruz. Artık bütün meskun alanların üç boyutlu olarak görüntülerini elde ediyoruz ve -binanın içindeki bağımsız bölümler de- mimari projelerin hepsini sayısallaştırdık. Artık, hangi bağımsız bölümse o bağımsız bölümün bulunduğu binayı, sokağı, caddesini değişik boyutlarda her yönüyle görebileceksiniz, hatta katını tıkladığınız zaman, o katın içine girip kaç daire var, dairelerin büyüklükleri nedir, kaç oda, kaç salondur, hepsini metrik olarak da görme imkânına sahip olacaksınız. Bir taraftan içinde oturanı görüyorsunuz, bina riskli mi, değil mi, göreceksiniz.
 
Yollar tıkanınca farklı yollarla sahtecilik yapmaya başladılar ama biz ihtisas kurumu olduğumuz için bizim elemanlar da bu konuda eğitimli yani farklı yollara da tevessül etseler, işte, robot resim kullanıyorlar, kişi benzetip geliyor, dublör kullanıyorlar. Bununla bu sefer sahtecilik yapmaya kalkıyorlar ama biz onları da yakalıyoruz.”
 

Riskli binalar tek tıkla öğrenilecek!


Geri Dön