29 / 03 / 2024

Tarabya ve İstinye'de iki marina yapılacak!

Tarabya ve İstinye'de iki marina yapılacak!

Yalçın Bayer Hürriyet Gazetesi'ndeki bugünkü köşesinde "Halkla iç içe bir marina" başlıklı yazıyı kaleme aldı... İSTANBUL’da faaliyette olan üç marina var: Ataköy’de, Kalamış’ta v



Bunların bağlama kapasitesi 2000’i dahi bulmuyor. Büyükşehir Belediyesi’nin kararıyla Tarabya ve İstinye’de iki marina daha yapılacak. Denizcilik Müsteşarlığı’nın verilerine göre, 2002 yılında yat bağlama kapasitesi 9 bin iken bugün bu sayı 15 bin dolayına ulaşmış. 2.5 milyar dolarlık gelir de 4 milyar dolara çıkmış.

Türkiye’nin, yeni yatırımlarla 2015’te 25 bin, Cumhuriyet’in 100. yılı olan 2023’te de 50 bin bağlama kapasitesine ulaşması ve 10 milyar dolar gelir getirmesi hedefleniyor.

Akdeniz’de 850 bin teknenin bulunduğu hesap edilirse bu hedef yine küçük kalıyor. Marina kapasitesinin büyüklüğü, bir gelişmişlik göstergesi sayılıyor. Türkiye, hem yatçılık, hem de marinacılık alanında yeterli bir gelişme gösteremedi. Balıkçı marinası yapımlarında ‘dolarlar’ taş olarak denize atıldı; çoğu da bitirilemedi.

İktidarın yatırımların önünü açması Türkiye’ye denizcilik sektörüne bir ivme kazandırdı. İstanbul’un yıldızının parlamasıyla dünyanın gözü Türkiye’ye çevrildi.

Pendik’te 1.5 yıl önce açılmış olan Marintürk İstanbul Cityport’ta yapılan ‘29. Uluslararası İstanbul Shop&Miles Boat Show’ fuarını gezdikten sonra yazıyoruz. Dikkati çeken şey şu: Marintürk’ün, en önemli özelliği halkın girebildiği tek marina olması; yemek yiyip, kahve içip, alışveriş yapabiliyorsunuz. Teknelerin bağlandığı pantonlar geniş ve diğer marinalarda olmadığı şekilde üstü çadırla kaplı... İsterseniz tekneleri de yakından görebiliyorsunuz.

Ülker Grubu ile Mehmet Emin Aksay ortaklığı ile yapılan ancak resmi açılışı henüz yapılmayan marina, Pendik’e yeni bir ‘hava’ vermiş; karşı yakınındaki dairelerin fiyatları artmış. Türkiye’nin en modern tesisi olduğundan da öte Monte Carlo ile kıyaslanabilecek denizde son teknolojilerin kullanıldığı bir marina olduğu belirtiliyor.

Pendik Tersanesi’nin yanındaki deniz alanı taranarak temizlenmiş... Şimdi sıra, oradaki kaçak petrol taşıdığı için ‘tutuklanan’ hurda tekne mezbeleliğinin kaldırılmasında...

46 bin tekne kayda alındı

BAŞBAKANLIK Deniz Müsteşarı Hasan Naiboğlu ile fuarı gezerken, bize Türkiye’deki mevcut marinalar hakkında bilgi verdi. Bu arada yabancı bayraklı teknelerden 2000’e yakınının ‘Türk bayraklı’ olduğunu, bu arada en küçüğünden büyüğüne kadar 46 bin teknenin ‘tescili’nin yapıldığını söyledi.

 Bu akşam kapanacak olan İstanbul Shop&Miles Boat Show’da, 30 bin liradan başlayıp 17 milyon Euro’ya ulaşan çok farklı tekneler var.

İkinci el teknelerin Türkiye’de ilk kez satışa sunulduğu ‘fırsat köşesi’ yer aldı.

Yılların lojistikçisi İlhan Karadeniz de, inşaatçılıktan sonra yatçılığa başlamış. “Tuzla’da her yıl bir tekne yapıp satıyorum” dedi. 500 metre kullanım alanıyla son teknesine 4 milyon Euro’ya verir mi, bilmeyiz.

YİD modeli ile ihale edilen Kaş, Alanya, Mersin (2 adet) marinalarının inşaatı sürüyormuş. İhaleleri tamamlanan Ören (Milas) ve Dalaman’daki marinaların inşaatı da önümüzdeki günlerde başlayacakmış.

Kara otoparkından sonra Büyükşehir’in İspark’ının yapacağı -muhtemelen daha sonra satacağı- Tarabya ve İstinye (korusu keşke park olsa) marinalarının, Boğaz’a nasıl bir yük getireceği tartışılmalı. İspark, artık Bebek ve Arnavutköy kıyılarında bağlı teknelerden de ücret almaya başlamış.

Denizde ilk fuar

TÜRKİYE’teki tekne fuarları Tüyap, CNR gibi kapalı alanlarda bulunuyordu.
Tekne ve yatlar ilk kez ‘deniz üstü’nde sergileniyor.
250 yerli ve yabancı firmanın, 600’ün üzerinde de markanın yer aldığı fuarda, toplam değeri 300 milyon Euro’ya ulaşan, yelkenli, motor yat, katamaran ve mega yat olmak üzere boyları 3 ile 50 metre arasında değişen 300 tekne sergileniyor.

Fuarın düzenleyicileri mega yat ve yat inşa sektöründeki pazarın 1 milyar dolara ulaştığını söylüyorlar.

Gazipaşa hep yetim mi kalacak

21 bin nüfuslu Gazipaşa’daki çekirdeksiz nar şenliğine CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun da gelmesi bekleniyordu. Ancak son anda program kaymalarından ötürü gelememesi CHP’li Belediye Başkanı Cemburak Özgenç’i üzdü. Antalya’ya 190 km uzaklıkta olduğu için ‘yetim’ kalıyor Gazipaşa her zaman. Özgenç, “Anlamlı etkinliklerimize ne yazık ki, valilerimiz de gelmez. Bu yıl sadece Antalya İl Tarım Müdürümüz katıldı. Halbuki bizlere heyecan verip destek olmalarını bekleriz” dedi. Antalya Belediye Başkanı Prof. Mustafa Akaydın ile CHP milletvekilleri Atilla Emek ile Hüsnü Çöllü dün Gazipaşalıları yalnız bırakmadılar. Belediyenin yaptırdığı Atatürk Parkı’nın açılışını yaptılar. Prof. Akaydın’a ilgi büyüktü.

Ve yarışmanın sonucu... ‘En bakımlı bahçe’de Hayri Özcan, Hüseyin Çağlar ve Fahri Akar, ‘en güzel nar’da Muhammet Ergin, Bayram Tutuş ve Yusuf Özdemir ilk üç sıraları paylaştılar.

TAV’ın işletmesini aldığı Gazipaşa Havaalanı gece uçuşlarına açıldı ama büyük uçakların inmesi için pistin uzatılması projesi niye bekletilir Kimseye neden bir şey söylenmez!

Biliyor musunuz

İSTANBUL’da aile hekimliği uygulamasının 1 Kasım Pazartesi günü başlayacağını bildiren İstanbul Tabip Odası’nın “Sağlıkta yaşanacak bütün sorunların sorumlusunun Sağlık Bakanlığı olduğunu” açıkladığını...

İSTANBUL’un rant bölgesi Beylikdüzü’nde jandarmanın yürüttüğü operasyon kapsamında Beylikdüzü Belediyesi’nde ve yan kuruluşu olan BEYAŞ Turizm Sağlık İnşaat A.Ş.’de “ihaleye fesat karıştırmak”, “rüşvet almak”, “görev ve unvanını kötüye kullanmak suretiyle haksız kazanç elde etmek” ve seçim hilesi yapmak suçlamalarına ilişkin davanın pazartesi günü Büyükçekmece Adliyesi’nde başlayacağını...

ERGENE Nehri’nin kirliliği ile ilgili olarak bugün Uzunköprü’de bir miting yapılacağını...

Mesaj Panosu

BİR okurumuzdan öneri: İşitme sorunu olan insanların da TV’nin sesini çok açıp kimseyi rahatsız etmeden TV izleyebilmeleri için haberler, film ve dizilere niçin altyazı konulmuyor acaba
Hürriyet/Yalçın BAYER


Geri Dön