25 / 04 / 2024

Tarihi Bomonti'den yeni Maslak'a!

Tarihi Bomonti'den yeni Maslak'a!

Bomonti'nin tarihi 1890'lı yıllarda Feriköy'ün göbeğine bira fabrikası kurulması ile başlıyor. Fabrikanın semte adını vermesi ile Bomonti ismini kazanıyor. Köklü tarihine ek olarak son eklenen parçalar ise rezidanslar ve şehrin popüler mekanları olarak yerini alıyor...



1890’lı yıllarda Feriköy’ün göbeğine bir bira fabrikası kuruluyor. Fabrika semte adını veriyor ve bir zamanlar dutluk olan Bomonti’nin tarihi böyle başlıyor: Bir yanda sanayi ve gecekondular, bir yanda Rumlar, Ermeniler gibi azınlıklar, onların görkemli eğlence hayatı, kabareleri ve maalesef 6-7 Eylül Olayları...

Hürriyet Gazetesi'nden Begüm Soydemir'in bugünkü köşe yazısında Bomonti'nin tarihini ele aldığı yazısı:

Manzaraya en son eklenenlerse rezidanslar ve şehrin popüler yeme-içme mekânları. Rotamızı şehrin bu yükselen semtine çevirdik. İşte tarihi ve yeni sosyalleşme kültürüyle Bomonti cep haritanız..

Tarihlerle dünden bugüne Bomonti

1890-1930

Bomonti Bira Fabrikası açılıyor

İsviçreli iki kardeş tarafından kuruluyor. Günümüzde hâlâ varlığını sürdüren tekstil fabrikaları da semtte kendilerine bu tarihler arasında yer ediniyor.

1930-1950

Mahalle kültürünün temelleri atılıyor
Beyoğlu-Galata bölgesinin hemen ardında kalan Bomonti, alternatif bir sosyalleşme alanına dönüşmeye başlıyor. Bomonti Bira Bahçesi açılıyor. Semtin köklü mahalle kültürünün temelleri de bu yıllarda atılıyor.

1950-1970

Gece hayatı hızlanıyor

Sanayi ve fabrikalarda çalışan mavi yakalılarla birlikte gecekondulaşma başlıyor. Bomonti Bira Bahçesi birçok sanatçının sahne aldığı İstanbul gece hayatının hızlı yaşandığı bir mekân haline dönüşüyor.

1970-2000

Merkezi konut bölgesi

İlk Boğaz köprüsü açıldıktan sonra, artık kentin yerleşik alan sınırları içerisinde kalan Bomonti, merkezi bir konut bölgesine dönüşüyor. 1990’lı yıllarda sanayi alanları yerlerini tekstil depoları ve ofislerine bırakıyor.

2000-2019

Şehrin kalbi Bomonti’de atıyor

Tekstilin İstanbul’daki merkezi olma özelliğini korumakla birlikte rezidansların getirdiği yeni yaşam tarzı ve popüler mekânlarıyla da şehrin kalbinin attığı noktalardan birine dönüşmüş durumda.

Tarihi Bomonti den yeni Maslak a!

Bir zamanlar Bomonti Bira Bahçesi’nde...

İlk gençlikteki bozuk deliliğimin geçtiği Bomonti Bira Bahçesi, Şişli Camisi’nin arka diplerine düşen kesimdeydi, yanlış hatırlamıyorsam. Fıçılardaki normal ve siyah biranın, dev bardaklardan içime küçücük yudumlarla inmesi, benim durağan gençliğimi depremler, aynı yaştaki İstanbul’la kol kola girerdim, adeta... Pangaltı’dan Feriköy, Kurtuluş ve Şişli’den ebeveynleriyle gelen azınlık kızlarıyla hazımlı bir İstanbul koalisyonu kurar, herkesin birbirini gördüğü beton pistte, notaları pek acemi çıkan bir orkestrayla dans ederdik. İlk aşk denilen iki vücudun şaha kalkışı, kulağa fısıldanan, tecrübeden geçmemiş bir-iki titrek cümle, arkadaşlık konusunda yavaş yavaş birbirini kavramaya çalışan eller, Bomonti Bahçesi’nde başlayıp biten kısa metrajlı filmler gibi, geceler boyu oynar dururdu, rüyalarımda... (İslam Çupi - 23 Ekim 1994, Milliyet)

Dönüşüm dengeyi bozmadı

2015’te yola çıkarken hedefimiz, sadece Bomontiada’yı değil, semti de yaratıcı ve üretici kültürün İstanbul’daki merkezi haline getirebilmekti. Dört yıl gibi kısa bir sürede biz şehrin sayılı etkinlik alanlarından biri olmayı başarırken, Bomonti de açılan yeni restoran, galeri, atölyelerle birlikte ekonomik ve sosyal açıdan zenginleşti. Yaşanan bu olumlu dönüşümün mahalle insanına ve esnafa saygılı, dengeyi bozmayacak şekilde ilerlediğini görmek memnuniyet verici.

Tarihi Bomonti den yeni Maslak a!

Mimar Sinan Üniversitesi taşınınca...

İstanbul’un bu geleneksel yapısının şimdiki zamanlarda da kendisini gösterdiği merkezlerden biri Bomonti. ‘1999 depremi’ sonrası sağlam zemini keşfedildi ve aşağıdan yukarıya yükselen gökdelenleriyle de ‘yeni Maslak’ konumuna geldi. Ama asıl demografik profili değiştiren unsur sanırım Mimar Sinan Üniversitesi’nin bazı bölümlerinin semte taşınması ve Bomontiada gibi yeni bir merkezin öncülük ettiği yeni yeme-içme mekânları. Ayrıca hafta sonları cumartesi günü ‘Organik’, pazar günü de ‘Antika’ kimliğine sahip pazarları da ilgi odağı.

YILLAR İÇİNDEKİ PROFİL DÖNÜŞÜMÜ

Yuvarlakların büyüklük ve küçüklükleri, ilgili grupların nüfus ağırlıklarını temsil ediyor.

Tarihi Bomonti den yeni Maslak a!

4 yılda 25 yeni mekân

Bomonti’nin yaşam kültürünü oluşturan temel etken, mahallenin geçmişten bugüne çokkültürlülüğü ve sosyal çeşitliliği. Bomonti tarihi, Cumhuriyet dönemi öncesinden beri Ermeni, Rum ve Türklerin filmlere konu olmuş, sıcak komşuluk hikâyeleriyle dolu. Mimar Sinan Üniversitesi Bomonti kampüsünün açılmasıyla genç nüfusun her geçen gün arttığı mahalleyi ayağa kaldıran ilk projeyse dört önce Bomonti Bira Fabrikası’nın yerine açılan Bomontiada oldu. Sonra birer, ikişer diğerleri sökün etti.
 


Geri Dön