27 / 04 / 2024

Tarihi Kruger Han yeni kiracısını bekliyor!

Tarihi Kruger Han yeni kiracısını bekliyor!

İstanbul’da Beyoğlu’nun en özel noktalarından birinde konumlanan, İstanbul Sanayi Odası’na (İSO) bir dönem genel merkezlik yapan tarihi Kruger Han, yeni kiracısını bekliyor.



Pera Palas ve Soho otelleri ile İstanbul Modern’in bulunduğu sokaktaki yapı, 4 bin 600 metrekare kapalı alana sahip. 20 yıl süreyle kiralanacak bina için ilk teklifler de gelmeye başladı.  

Milliyet'ten Duygu Erdoğan'ın haberine göre İSO’nun tarihinde önemli bir yere sahip olan yapının daha önce kiralaması gündeme geldiğinde; ‘oda’nın aceleci olmayacağı, durgun olan turizm sektörünün yeniden eski günlerine dönüşünün beklendiği belirtilmişti.

Yapı, dışarıdan tek bir bina gibi görünse de içeriden birbirine geçen iki ayrı blok şeklinde tasarlandı. Öndeki blok tarihi Kruger Han. Arkadaki blok ise 1960’larda yapılmış. Bu blokun güçlendirme ihtiyacı da var. İSO, bu işlemi yapmayı da kiracıya garanti ediyor. Buna göre kiralama yapacak kişi/şirketin binayı hangi amaçla kullanacağının belirlenmesinin ardından Anıtlar Kurulu’ndan izin alınabilecek. Bu işlemin 1 yıl içinde bitirilmesi ve bu süreçte İSO’nun kira talep etmemesi öngörülüyor. 

İSO’ya 54 yıl ev sahipliği yaptı

Kurucuları arasında Sakıp Sabancı, İbrahim Bodur gibi ülkenin önde gelen sanayicilerinin bulunduğu İstanbul Sanayi Odası, uzun yıllar kalacağı Kruger Han’a 1963 yılında taşındı. 1952 yılında kurulan İstanbul Sanayi Odası, IV. Vakıf Han’da faaliyete başlarken, ardından Sirkeci’deki Kılavuz Han’ın iki katını kiraladı. Üye sayısında artış ve gelişimine paralel olarak İSO, 1958 yılında Şişhane’deki Kruger Han’ı satın alarak restore etti. 1963 yılından 2017 yılına kadar bu binayı merkez olarak kullandı. İstanbul Sanayi Odası, 2017 itibarıyla da Beyoğlu’nda bulunan Odakule binasına geçti.


Geri Dön