27 / 04 / 2024

Tarihi semt Süleymaniye yıkılmaya teslim edildi!

Tarihi semt Süleymaniye yıkılmaya teslim edildi!

İstanbul’un en eski semtlerinden olan Süleymaniye ve Küçükpazar yıkılmaya terk edildi. Büyük ölçüde göç alan tarihi semtler de evler harebeye döndü.



Tarihi yarımadanın en önemli iki yerleşim yerlerinden ve İstanbul'un en eski semtlerinden Süleymaniye ve Küçükpazar kaderine terk edildi. 80’li yılların başına kadar ahşap, cumbalı evlerde İstanbullu sakinlerin yaşadığı nezih iki semt çürümeyi bekliyor. 

Milliyet Gazetesi'nden Mert İnan'ın haberine göre; savaştan çıkmış harebeyi andıran Küçükpazar, Suriye, Afganistan, Pakistan, Irak gibi ülkelerden kaçanlar ile doğudan göçüp İstanbul'a yerleşen göçebelerin meskeni olmuş durumda.

Tarihi semt Süleymaniye yıkılmaya teslim edildi!

Dükkânların hali içler acısı

Yıkık, dökük binalarda yaşam savaşının verildiği semtler birçok tehliye saçıyor. Gece tek başına yürümenin tekin olmadığı her iki semt de dükkanların hali bile içler acısı vaziyette.

Mimar Sinan’ın muhteşem eseri Süleymaniye Camii’nin etrafında bulunan ve  Haliç’e bakan kısımda bulunan medresenin önündeki dükkanların manzarası korkutuyor. Bir türlü tamamlanamayan restorasyon projesi nedeniyle İstanbul’un en önemli eserlerinden Süleymaniye Medresesi, adeta viraneye döndü. Medrese bölümlerinin içi çöplüğe dönerken, pencere ve duvarlarındaki tahribat ise gözler görülüyor.

Haliç’e uzanan ara sokaklar Suriye’de yaşanan iç savaş nedeniyle İstanbul’a kaçanların ilk durağı oldu. Yıkıntıların ve harabelerin çoğu Haliç manzaralı ancak görüntü adeta Afganistan’ı andırıyor. Terk edilmiş ve harabe halde bulunan binalar, en ufak bir depremde felakete yol açabilir. Özellikle mülteciler ve Roman vatandaşların yaşadığı harabelerde yalıtım ise  halı, kilim, naylon gibi malzemelerle yapılıyor.

Balık istifi yaşıyorlar

Nefes almanın bile zorlaştığı bölgedeki evlerde onlarca kişi adeta balık istifi gibi yaşamak zorunda kalıyor. Çöp toplayıp geçimini sağlayan bir grup Afgan göçmen, isimlerini söylemeden, yaşadıklarını, “Günlük kazancım 20-25 lira. Ailemizi, akrabalarımızı geri de bırakıp geldik. Ülkemde kalsaydım açlıktan ölebilirdim. Burada hayat çok zor ama hiç olmazsa yatacak bir yerimiz var” şeklinde açıklıyor.

Küçükpazar’daki zorlu yaşam koşullarına uyum sağlamaya çalışan Suriyeli bir kadın, 3 yıldır bu bölgede yaşadıklarını söyleyerek,  “Geri de akrabalarımızı bırakıp gelmek zorunda kaldık. Umudumuz Suriye’deki iç savaşın bitmesi. Evimize dönmek istiyoruz. Buradaki şartlar da çok zor” açıklamasında bulundu. Kentsel dönüşüm firmaları tarafından düzenlenen projeler ise ağır aksak olarak sürüyor.

Tarihi semt Süleymaniye yıkılmaya teslim edildi!

Akıbeti belirsiz

Bitpazarı olarak bilinen Ragıp Gümüşpala Caddesi’nin paralelindeki dükkanların bulunduğu bölgede de durum aynı. Hijyen kurallarını geçerli omadığı lokantalar, kötü halde iki katlı derme çatma yapılarda açılan dükkanların yanı sıra kadınların sokakta olmayışı  dikkatlerden kaçmıyor. 
 


Geri Dön