18 / 04 / 2024

Tarihi Yarımada'da bina cepheleri yenileniyor!

Tarihi Yarımada'da bina cepheleri yenileniyor!

Sultanahmet ile Aksaray arasında bulunan 167 binanın dış cephesi yenilenecek. Çalışmalar, bu yıl sonuna kadar bitirilecek



Tarihi yarımada, yapılacak çalışmalar sonrasında yepyeni bir çehreye kavuşacak. Sultanahmet ve Aksaray arasındaki Divanyolu Yeniçeriler, Gedikpaşa ve Ordu Caddelerinde toplam 167 binanın dış cepheleri yenileniyor.

Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir, 'Tarihi Yarımada' içinde tescilli eserler ile sonradan yapılmış binaların yan yana olduğunu ancak bu binaların görüntü olarak bu mimariyle bağdaşmadığını söyledi.

Uzlaşıyoruz
Başkan Demir, bu nedenle ilçede daha önce başlattıkları cephe yenileme çalışmalarını Aksaray ile Sultanahmet arasında yer alan caddeler üzerindeki binalarda da uygulamak istediklerini kaydetti. Başkan Demir, bu çalışmaları yaparken mülk sahiplerinin de görüşlerini aldıklarını belirterek, "Tarihi Yarımada'yı yıkıp
Fazla yeniden yapmak mümkün olmadığına göre makyaja dönük çalışmalar yapıyoruz" dedi.

Birinci etap başladı
Beyazıt ile Sultanahmet arasında bulunan Divanyolu, Gedikpaşa, Yeniçeriler caddelerindeki 40'ı tescilli 127 yapının yer aldığını ve çalışmanın ilk etabında tescilli binalar dışındaki 87 binanın cephesinin yenileceğini belirten Başkan Demir, projeyle ilgili olarak şu bilgileri verdi: "Birinci etapta yenileme çalışması geçen yıl başladı, ikinci etap ise Ordu Caddesi'ndeki 26'sı tescilli 106 yapıdan 80'inin dış cephe yenileme çalışmasını kapsıyor. İkinci etap çalışmaları bu yılın ikinci yarısında başlayacak ve çalışmaların tümü yıl sonunda tamamlanacak. Tescilli yapılara ise dokunulmayacak. Böylece toplam 167 binanın cephe yenilemesi Fatih Belediyesi tarafından yapılmış olacak."
 
Cam giydirilmiş binalar yasak
Belediye Başkanı Mustafa Demir, bölgedeki bina cephelerinin eski ama içlerinin çok daha güzel olduğunu söyledi. Demir, şöyle devam etti: "Biz 'Tarihi Yarımada'da olması gereken mimari tarzı cephelere yansıtıyoruz. Ümit ediyorum altı aya kadar hayal ettiğimiz Divanyolu görüntüsünü hep beraber göreceğiz." Demir, 2004'den beri ilçede cam giydirilmiş binalara izin vermediklerini, "PVS, siding, cam mozaik ve BTM"nin yasak olduğunu belirterek, "İnşaat yapılacaksa CD ortamında cephelerini veriyoruz, kendi mimarları ve bizim mimarlarımız ortak noktada buluşuyor. Fatih'te cumba zorunluluğu, kat silmeleri, pencere söveleri var. Her tarafta aynı tip ev olsun istemiyoruz ama ortak bir mimari tarz oluşturulsun istiyoruz" dedi.
Habertürk


Geri Dön