24 / 04 / 2024

Tarım arazilerine tapu harcı muafiyeti getirildi mi?

Tarım arazilerine tapu harcı muafiyeti getirildi mi?

Balıkesir’in Burhaniye ilçesinde., Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürlüğünce yapılan basın açıklamasında, tarım arazilerine tapu harcı muafiyeti getirildiği bildirildi. Yapılan açıklama da, son başvuru tarihinin 15 Mayıs 2016 tarihinde sone erecek.




Burhaniye İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğünden Müdür Erdal Aldağ imzası ile yapılan açıklamada: “15 Mayıs 2014 tarihli Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren, 6537 sayılı "Toprak Koruma ve Arazi Kullanımı Kanununda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun"a eklenen geçici madde ile 15 Mayıs 2014 tarihinden önce gerçekleşen ölümlerde miras yoluyla yapılacak devir veya paylaşım işlemleri tapu harçlarından muaf tutuluyor. Muafiyet süresi 15 Mayıs 2016 tarihinde sona erecek. Bu düzenleme ile Gayri resmi paylaşımların önüne geçilmiş olunacaktır. Ülkemizde miras kalan tarım arazilerinin, tapu harçlarının yüksekliği, varislerin bir araya gelememeleri veya anlaşamamaları gibi nedenlerle, tapuda intikal ve paylaşımının yapılmadığı eski usulden "at urganı çek kurayı" yöntemiyle gayri resmi paylaşıldığı yaygın bir uygulama olmuştur. Bunun sonucu olarak, varisler resmiyette mülk sahibi olmadığı için tarımsal desteklemelerden ve çeşitli projelerden yararlanamamakta. Tapu harcı muafiyeti bu sorunun çözümüne yönelik olarak sunulmuş ekonomik bir kolaylık olup çiftçilerimizin bu imkândan faydalanmaları kendi yararlarına olacaktır."denildi.


Miras paylaşımı işlemleri için, varislerin kendileri veya kanuni temsilcilerinin (avukat veya vekâlet verilen kişi) vasıtasıyla, kendi aralarında düzenlemiş oldukları Rıza-i Taksim Sözleşmesi, Murise ait Veraset İlamı veya Noterden alınan Mirasçılık Belgesiyle tarım arazilerinin kayıtlı olduğu Tapu Müdürlüklerine başvurmaları gerekmekte.


Hürriyet


Geri Dön