29 / 03 / 2024

Tarlabaşı kentsel dönüşümü start alıyor

Tarlabaşı kentsel dönüşümü start alıyor

Beyoğlu Belediye Meclisi, Tarlabaşı'nda 278 binanın yenilenmesine ilişkin avan projeleri tasdik eden Anıtlar Kurulu kararını oy birliği ile onayladı.





Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan, projede gelinen son durum hakkında bilgi verdi.


Anıtlar Kurulu'nun Tarlabaşı'nda 278 binanın yenilenmesine ilişkin avan projeleri tasdik ettiğini ifade eden Demircan, Beyoğlu Belediye Meclisinin de bu kararı oy birliğiyle onayladığını bildirdi.


Demircan, "Bu aşamadan sonra mülk sahipleri ile görüşerek yeni projede nereye sahip olacaklarını belirleyeceğiz. İnsanların önüne yapılan projeleri açacağız ve onlara diyeceğiz ki 'Siz bugün için şurada duruyorsunuz, yapımdan sonra bu proje bütünlüğü içinde şöyle bir yer verilecek' ne diyorsunuz? Bu tartışmanın başlayacağı bir döneme giriyoruz" diye konuştu.


Bir mahallenin, yaşananları ile birlikte kötüye gitmesi durumunda onu iyiye götürmek için mevcut insanlarla çalışmak gerektiğini dile getiren Demircan, "Yoksa o mahalle, mahalle olmaktan çıkar" dedi.


Demircan, kötü görüntüyü hak etmeyen Tarlabaşı'nı, binalarını iyileştirmek suretiyle iyileştireceklerini anlatarak, projenin İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş'ın imzası ile uygulamaya geçeğini söyledi.


Ahmet Misbah Demircan, "İhaleyi alan Çalık Grubu şirketlerinden GAP İnşaat'ın çalışmalarına 6 ay içinde başlamasını, 1,5 yıl içinde de tamamlamasını öngörüyoruz" diye konuştu.


-YENİLEME NASIL YAPILACAK?-


Demircan, şöyle konuştu: "Binalar yıkılıp yeniden mi yapılacak ya da olduğu gibi mi restore edilecek? Bu Anıtlar Kurulu'nun vereceği yol haritası ile ortaya çıkacak. Bu aşamadan sonra Anıtlar Kurulu binanın yapım tekniklerine son kararı verecek. Bazı binalar var ki dış cephesi korunarak yenilecek, bazı binalar olduğu gibi korunacak, bazı binalar yıkılıp yeniden yapılacak. Bu binadan binaya değişen bir şey. Ama bizim istediğimiz binaları bir bütün, ada halinde görmek. Kanun böyle istiyor. Adaların altına ihtiyaca göre otopark da yapılacak."


Projenin, "yatırımcının yatırdığı paranın karşılığını ilave metrekareden almak yerine mevcudu bölüşmek üzerine kurulduğunu" ifade eden Demircan, "Mesela 200 metre kare bir yeri olan varsa, ortalama yüzde 42'si kendine kalıyor, gerisi yatırımcının oluyor. Mal sahibi, 200 metre kare üzerinden 84 metrekareye sahip oluyor. Onu kat kat, küçük mekanlarda almaktansa tek bir daire şeklinde yapılmış haliyle alacak. Bir de otoparkı olacak" diye konuştu.


-"SORUN YAŞAMADIK"-


Mal sahipleri ile görüşmelerinde şimdiye kadar bir sorun yaşamadıklarını belirten Demircan, şöyle devam etti: "Tarlabaşı'nın değerleri geçen yıllar içinde inanılmaz kayboldu ve bir çok bina burada boş kaldı, yaşayamadılar, ev ve iş yeri olarak


kullanamadılar, evleri bu haliyle ekonomik bir değer oluşturmadı. Böyle bir proje ile binalar mevcut değerini kat be kat artıracak. Belki metrekare düşecek, ama kendine kalan metrekareden belki onlarca kat daha fazla bir değer ifade edecek. Bunun çok farkındalar ve bir an önce bu işin yapılmasını istiyorlar."


-TARLABAŞI-


Kentin merkezinde suçla özdeşleşen ve fiziksel yapısı çürümeye mahkum olan Tarlabaşı, uzun yıllar gelişime ve değişime kapalı kaldı. Kuzeyde Dolapdere Caddesi, güneyde Tarlabaşı Bulvarı, doğuda Talimhane ve batıda Kasımpaşa ile sınırlanan Tarlabaşı, yıllarca insanların İstanbul'a ilk gelişlerinde geçici olarak barındıkları, sahiplenmedikleri bir mekan olarak kaldı.


19. yüzyıl sonlarına tescilli sivil mimari örneklerinin bulunduğu Tarlabaşı'nın özgün sokak örüntüsü ise daha eski yıllara dayanıyor.


Mekansal örüntüsü ile belli bir dönemin tanıklığını yapan Tarlabaşı, 20 Şubat 2006'da Bakanlar Kurulu kararı ile yenileme alanı ilan edildi.


Beyoğlu Belediye Meclisi bu kararı uygulama usul ve esaslarını 10 Kasım 2006'da onayladı. Tarlabaşı'nın yenilenmesi için 16 Mart 2007'de çıkılan ihalede Çalık Grubu şirketlerinden GAP İnşaat en uygun teklifi vererek 4 Nisan 2007'de Beyoğlu Belediyesi ile sözleşme imzaladı.


Tarlabaşı bölgesini yenileme projesiyle, "alandaki problemlere kalıcı çözümlerin getirilmesi, olumsuz yönde değişime uğramış, neredeyse çöküntü haline gelen bölgenin fiziki yapısının yenilenmesi, çevreyle entegrasyonun sağlanması suretiyle, alanın potansiyelinin efektif biçimde kullanılmasının sağlanması, sosyal ve çevresel şartların düzenlenmesi ve kent merkezine izole bir bölge haline gelmiş bu alanın yeniden canlandırılarak kent yaşamına dahil edilmesi" amaçlanıyor.


Geri Dön