19 / 04 / 2024

Tarlabaşı'nda 50 bin TL'lik evler 200 bin TL oldu!

Tarlabaşı'nda 50 bin TL'lik evler 200 bin TL oldu!

Abdurrahman Bardakçı, proje hayata geçmeden önce 50 bin TL olan binaların, son iki yılda 150-200 bin TL´ye çıktığını söylüyor



İstanbul´un kalbinde kaderine terk edilen Tarlabaşı hareketli günler yaşıyor. Yenileme Projesi içine girmeyen bölgelerde bile semt sakinleri kendi binalarını restore etmeye başladı. Fiyatlar iki katına çıktı. Yenilenen binalara yabancıların yanı sıra öğretmen, avukat ve doktorlardan yoğun talep var

İstanbul´un kalbinde, İstiklal Caddesi´ne birkaç yüz metre uzaklıktaki kaderine terk edilmiş şekilde yıkılmayı bekleyen Tarlabaşı´nın, beş yıl sonra bambaşka bir yer olacağını artık herkes konuşmaya başladı. Tarlabaşı Yenileme Projesi´nde uzun süreçlerden sonra ilk yıkım çalışmalarına daha birkaç hafta önce başlanmasına rağmen semt, kendi kendini yenilemeye başladı bile. Sokaklarında biraz dolaştığınızda dimdik ayağa kalkmış, eski görkemine kavuşmuş pek çok bina görüyorsunuz. Bıraksan kendi kendine yıkılacak, simsiyah, bakımsız evlerin ortasında parlıyor cumbalı, pırıl pırıl üç-dört katlı binalar... Yeni binaların kiracılarının kimisi İspanyol, kimisi Hollandalı, kimisi de İngiliz.. Şimdilik yenilenen ev sayısı az ama Tarlabaşı kısa bir süre sonra büyük bir dönüşümün merkezi olacak.

Üç yıldır devam eden Tarlabaşı Yenileme Projesi´nin amacı, bölgenin daha güvenli, huzurlu,

yaşanabilir yeni bir merkezi haline getirmek. Şu an bölgede 5 bine yakın bina var. Beyoğlu Belediyesi´nin projesi bunlardan 278´ini yapıyı kapsayacak. Bu 278 bina alelade seçilmiş değil. Terk edilmiş, yaşam yoğunluğunun minimumda olduğu, her an çökmeye hazır binalara odaklanıldı. Mal sahiplerinin çoğuyla anlaşma sağlandı.

BUTİK OTELLERLE DOLACAK

Toplam 20 bin metrekarelik alanda sürdürülecek yenileme çalışmalarının detaylarını verelim: Büyüklükleri 50 ile 100 metrekare olan küçük tarihi evlerin beşer-onar gruplar halinde birleştirilip tek bir blok haline getirilmesi planlanıyor. Bloklar oluşturulurken binaların dış cepheleri korunacak elbette. Binaların içlerinde alışveriş merkezleri, konutlar, butik otel ve pansiyonlar olacak. Yenileme projesi, mekansal yenilemenin yanı sıra toplumsal ve ekonomik gelişmeyi de hedefleyecek. Bölge halkı, daha sağlıklı ve güvenli bir çevrede yaşayacak, yeni istihdam olanaklarından faydalanacak.

Oturanları ikna etmek üç yıl sürdü

BEYOĞLU Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan, bu dev projenin bir başlangıç olduğunu 278 binadan sonra bütün binaların kendiliğinden bir ivmeyle yenileneceğini söylüyor. İstanbul´un göbeğindeki semtin bugünkü halinin bile değeri olduğunu ancak projeden sonra bu değerin kat be kat artacağını belirten Demircan şunları söylüyor: "Güven, bulaşıcıdır. Biz son üç yıldır vatandaşımıza öncelikle güven vermeye çalıştık. Önümüzde Talimhane, Asmalımescid, Galata gibi örnekler vardı. Orayı da aynı mantıkla dönüştürdüğümüzü gördü herkes. İnsanları ikna etmemiz üç yıl sürdü ama oldular. Şimdi uygulama zamanı. Amacımız kaybolup giden kültür mirasımızı belli bir konsept içinde belli bir proje içinde korumak. Tarlabaşı ve çevresi yıllarca ihmal edildi. Kötü çevre koşulları ve yüksek proje maliyetleri yüzünden yatırım yapılamadı buraya. Bu projeyle Tarlabaşı gerçek anlamda çağdaş ve modern bir görünüme kavuşacak. Beyoğlu, Beyoğlu´na benzeyecek."

Projeden sonra fiyatlar uçtu

TARLABAŞI`nda emlakçılık yapan Abdurrahman Bardakçı, semtin kötü imajının yok edildikten sonra bölgenin daha çok değerleneceğini düşünenlerden. Bardakçı, proje hayata geçmeden önce 50 bin TL olan binaların, son iki yılda 150-200 bin TL´ye çıktığını söylüyor. Yeni yapılan binaların varlığı kiraları da artırmış. Bardakçı, "Şu anda en berbat yer bile 500 TL´ye kiraya veriliyor" diyor. TURAN Mahallesi Muhtarı Rıdvan Yeşilmen 15 yıldır Tarlabaşı´nda yaşıyor. Yeşilmen son iki yıl içinde her şeyin değişmeye başladığını gördüklerinde çok şaşırdıklarından bahsediyor: "Tarlabaşı hep üçüncü sayfa haberlerinin daimi adresiydi. Her türlü düzenbazlığın döndüğü bir yerdi. Gerçekten sahipsiz bir semtti. Şimdi yeni yeni evler yapılıyor. Muazzam güzel binalar... Projeye öyle inanılıyor ki artık, insanlar kendi binalarını kendileri restore etmeye başladı."

İKİ C Gayrimenkul Danışmanlık şirketi, yıkılmaya yüz tutan binaları satın alıp yenilerini yapan firmalardan biri. Şirket müdürü Cahit Demircioğlu, bugüne kadar bölgede 100´e yakın binayı yenilediklerini belirtiyor: "Bu binalara son dönemde İspanyol, Hollandalı ve İngilizler taşınmaya başladı. Bu evleri  kiralıyorlar çünkü Taksim´e çok yakın ve artık bölgeyi güvenli buluyorlar."
Star


Geri Dön