24 / 04 / 2024

Taş Mektep, restore edilmeyi beklerken kül oldu

Taş Mektep, restore edilmeyi beklerken kül oldu

Ulvi Cemal Erkin, Münir Özkul, Şener Şen gibi ünlülerin okuduğu Taş Mektep, 2003'ten beri kaderine terk edilmişti. Geçen yıl `restore edilecek' dendi. Ama o günleri göremedi...



2003 yılından beri kaderine terk edilen Bakırköy İlköğretim Okulu, tinerciler tarafından çıkarıldığı iddia edilen yangında kül oldu.
Yeni Mahalle'de başka bir ilköğretim okulunun olmadığını söyleyen muhtar Nihat Şahin, "Geçen yıl valilikten gelen yazıda okulun restore edileceği söylendi. Ama bir yıldır çivi bile çakılmadı. Çıkan bu yangında da kül oldu" dedi.
Yeni Mahalle'de oturan, ilköğretim çağındaki çocukların çevre mahallelerdeki okullara gittiğini söyleyen Nihat Şahin, Taş Mektep olarak bilinen Bakırköy İlköğretim Okulu'ndan Ulvi Cemal Erkin, Cahit Sıtkı Tarancı, Münir Özkul, Adile Naşit, Şener Şen, Cem Karaca gibi ünlülerin mezun olduğunu belirtti.
Taş Mektep olarak bilinen Bakırköy İlköğretim Okulu 1999 depreminde hasar görünce, 2003 yılında boşaltılarak, kapıları kaynaklandı ve kaderine terk edildi.
Tekrar hizmete girmesi için projenin onaylanmasını bekleyen Taş Mektep, önceki akşam, tinerciler tarafından çıkarıldığı iddia edilen yangında kül oldu.
Yangının ardından harabeye dönen okula gelen eski mezunlardan Sibel Kulu, seçim döneminde okula pankart asıldığını ve restorasyon yapılacağının yazıldığını söyleyerek, "Kimse ilgilenmedi, en son tinerciler kalıyordu. Böyle bir araziden rant sağlamak isteyenler de olabilir. Belki de bilerek yakıldı. Çok üzüldüm, benim çocuklarım neden burası varken başka okullara gitsinler?" dedi.
Yeni Mahalle'de oturan 600 çocuğun Ataköy'deki okullarda eğitim gördüğünü söyleyen muhtar Nihat Şahin ise, şunları söyledi: "Yanmasına rağmen bu tarihi okulun yeniden restore edilerek güçlendirme de yapılarak Bakırköy İlköğretim Okulu olarak açılmasını istiyoruz."

Taş Mektep'i Kont Alleon yaptırmıştı
1864 yılında Paris'ten gelen şehircilik uzmanı Kont Alleon tarafından İstanbul'da yaz aylarında oturmak için yaptırıldı. Marsilya kiremit ve tuğlalarıyla 1865 yılında inşa edilmeye başlanan yapı, 1874 yılında tamamlandı. 1894 yılında İstanbul'da meydana gelen depreme kadar burada oturan Kont Alleon, binayı 1898 yılında Preveze Mutasarrıfı Ali Rıza Paşa'ya sattı.
1900'da Maarif Nezareti'ne devredilen yapı okula dönüştürüldü ve günümüze kadar `'Taş Okul'' adıyla eğitim hizmeti sundu.  2004-2005 öğretim yılından beri tadilat nedeniyle hizmet vermeyen okul, önceki akşam çıkan yangında tamamen kullanılamaz hale geldi.
Milliyet


Geri Dön