20 / 04 / 2024

Tatlıcı Ailesi, STFA Grubu'na arazi davası açtı!

Tatlıcı Ailesi, STFA Grubu'na arazi davası açtı!

Tatlıcı Ailesi ve STFA Grubu'na, Nova Baran Plaza’nın hemen bitişiğinde bulunan arazi için dava açtı.



Bundan tam 30 yıl önce Tatlıcı Ailesi, bugün şehir efsanelerine konu olan Zincirlikuyu’daki iki kule için STFA Grubu ile kat karşılığı anlaşmıştı. Ancak bu anlaşmadan kısa bir süre sonra STFA’nın kurucu ortakları efsane patronlar Sezai Türkeş ve Feyzi Akkaya, aile tarafından aldatıldıklarını öne sürerek projeden vazgeçtiler ve Salih Tatlıcı’ya dava açtılar. STFA’nın patronları dava konusu olan arsada o dönemin parasıyla 40 milyar TL’lik zarara uğradıklarını öne sürerek masraf tazmini istediler. Dava için mahkeme bilirkişi tayin ettiğinde Salih Tatlıcı proje için Yüksel inşaat’la anlaşmıştı bile. Hatta Yüksel İnşaat işe başlamış ve temel atmıştı.

Para Dergisi'nden Oğuz Demir'in haberine göre; henüz bu dava sürerken bu kez Tatlıcı Ailesi STFA’nın patronları aleyhine benzer bir konuda dava açtılar. Mahkemeye konu olan yer ise yine iki tarafın daha önce kat karşılığı anlaştığı Şişli’deki bir araziydi. İkinci davadaki arazi bugün Nova Baran Plaza’nın hemen bitişiğindeki yerdi. Tatlıcılara ait bu arazi dokuz parsel. Müteahhit firma STFA, anlaşmaya göre buraya kat karşılığı iş merkezi yapacaktı. STFA inşaata başlamak için parselleri birleştirmeye başladı; tabii mevcut imar planında değişiklik talep etti. Tatlıcı tarafı ise bunun hukuki imkanının olmadığını söyledi. Böylece mahkeme yolu açıldı. Zincirlikuyu davası sürerken burada da iki grup arasında ikinci bir dava ortaya çıktı.

Bugün iki grubun kurucu patronları hayatta değil. STFA zaman içinde küçüldü. Borç yapılanması yaptı. Gayrimenkullerini, grup merkezini satarak yeniden ana işi olan inşaata döndü. Halen başarılı projelere imza atıyor. Tatlıcı Ailesi ise, Salih ve Şeyhmuz beyler sonrası miras kavgasına başladı. Davalar hala sürüyor. Aileye ait Zincirlikuyu’daki ikiz iş merkezleri ile Şişli’deki davaya konu olan arazide inşa edilen devasa gökdelenler bugün hala hayalet binalar halinde.

1980’lerin sonları... Türkiye’deki büyük patronların yurtdışında banka satın alma hevesi başladı. Manufacturers Hanover Tmst Genel Müdürü Atilla Uras (1994 krizinde vergi rekortmeniyken batan Marmara Bank’ın eski sahibi. Uras, Net Bank’ı satın alarak adını Mar-Bank olarak değiştirmişti. Tasfiye sonrası Mar-Bank’tan geriye para kalmış ve bu paralar Mar-Bank ortaklarına ödenmişti) da New York’ta bir bankanın satın alınmasına aracılık etmişti. (Eşi Ümran Uras da bu bankanın yönetim kurulunda yer aldı.) State Bank of Weschester isimli bankanın yüzde 58 hissesini alanlar arasında kimler yoktu ki; Yeni Asır ve Sabah’ın o dönemki patronu, sonrasında Etibank’ı da alan müflis iş insanı Dinç Bilgin, ünlü avukat Ahmet Pekin, gazeteci Ercüment Gündem, müteahhit Tarık Şehmen ve FB eski yöneticisi Erol User. Bankanın Avusturya’nın başkenti Viyana’da da temsilciliği vardı. Sermayesi 5.6 milyon dolar olan banka zaman içinde SBW Bankası adını alarak tamamen Atilla Uras’ın yönetimine girdi. Şimdi O’nun çocukları da mirası paylaşmak için mahkemelerde dolaşıyor, iyi haftalar dileğiyle...


Geri Dön