16 / 04 / 2024

TBMM'de imar değişikliği teklifi mesaisi!

TBMM'de imar değişikliği teklifi mesaisi!

Meclis, bu hafta yüksek binaların inşasının önüne geçilmesini amaçlayan kanun teklifi üzerinde görüşmelerini devam edecek.



TBMM Genel Kurulunda bu hafta, AK Parti milletvekillerinin imzasını taşıyan Coğrafi Bilgi Sistemleri ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapan Teklif üzerindeki müzakereler devam edecek.

Anadolu Ajansı’nda yer alan habere göre; teklife göre, imar planlarında bina yükseklikleri serbest olarak belirlenmesi yapılamayacak. İmar planları ile imar planlarına göre yapılan arazi ve arsa düzenleme işlemlerine karşı açılan davalar, ivedi yargılama usulüne tabi tutulacak. 

-Büyükşehir belediyesi sınırlarının il sınırı olması nedeniyle mahalleye dönüşen ve nüfusu 5 binin altında kalan bölgelerin, kırsal yerleşim özelliğinin devam edip etmediğine büyükşehir belediye meclisi tarafından verilecek. 

-Deprem riskine karşı ileri tasarım yöntemleri ve teknolojileri  geliştirilen binaların projeleri, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından çıkarılan yönetmelik çerçevesinde yeterli uzmanlığı haiz mühendislerin gözetiminde olacak. 

-Köylerde ve mezralarda yapılacak konut ve yapıların projeleri valilik tarafından onaylanacak, ardından muhtarlığa bildirilecek. Projeye aykırı yapılar, muhtarlık tarafından valiliğe bildirilecek.

-Parsel bazında nüfusu, yapı yoğunluğunu, kat adedini, bina yüksekliğini arttıran imar planı değişiklikleri yapılamayacak.

-Taşınmaz maliklerinin tamamının talebi üzerine ada bazında yapılacak imar planı değişikliği sonucunda değerinde artış olan arsanın artan değerinin tamamı değer artış payı olarak alınacak.

-Kıyılarda imar planı kararıyla millet bahçeleri yapılabilecek. Bitlis Ahlat'ta, Kıyı Kanunu'na tabi bölgede, imar planı kararıyla resmi kurum alanları yapılabilecek. 

-Kıyının kumluk veya çakıllık olduğu alanlarda denize girme, güneşlenme, amatör su sporları gibi faaliyetlerin gerçekleştirilmesine yönelik rekreatif amaçlı iskele yapılamayacak. 

-Mevzuata uygun hareket etmeyen yapı denetim şirketlerine 1 yıl yeni iş almaktan men cezası verilebilecek.

Komisyonlar

Dışişleri Komisyonu, 5 Şubat Çarşamba günü düzenlenen toplantıda, gündemindeki uluslararası anlaşmaların onaylanmasına ilişkin kanun tekliflerini görüşecek. 

5 Şubat Çarşamba günü, Ön Ödemeli Gayrimenkul Satışlarında Yaşanan Sorunların Araştırılması Alt Komisyonu toplanacak.

Komisyon raporuna rağmen 7 kez imar affı çıkarıldı!

Bina yükseklikleri serbest olarak belirlenemeyecek!


Geri Dön