26 / 04 / 2024

TCMB faiz koridorunun üst bandını indirdi!

TCMB faiz koridorunun üst bandını indirdi!

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu (PPK), bir hafta marjinal fonlama oranını yüzde 9,50'den yüzde 9'a indirdi.



Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu (PPK), bir hafta vadeli repo ihale faiz oranını yüzde 7,5 düzeyinde sabit tutarken, marjinal fonlama oranını yüzde 9,50'den yüzde 9'a indirdi. 


TCMB'den faiz oranlarına ilişkin yapılan duyuruya göre PPK, Merkez Bankası Başkanı Murat Çetinkaya başkanlığında toplandı. 


PPK, marjinal fonlama oranını (faiz koridorunun üst bandı) yüzde 9,50'den yüzde 9'a indirdi, Merkez Bankası borçlanma faiz oranını (faiz koridorunun alt bandı) yüzde 7,25 ve bir hafta vadeli repo ihale faiz oranını (politika faizi) yüzde 7,5 düzeyinde sabit tuttu. 


Geç Likidite Penceresi uygulaması çerçevesinde, Bankalararası Para Piyasasında saat 16.00–17.00 arası gecelik vadede uygulanan Merkez Bankası borçlanma faiz oranı yüzde 0 düzeyinde sabit tutulurken, borç verme faiz oranı yüzde 11'den yüzde 10,50'ye indirildi. 


- "Para politikası kararları enflasyon görünümüne bağlı olacak"


Duyuruda, sıkı para politikası duruşunun ve alınan makro ihtiyati önlemlerin etkisiyle yıllık kredi büyüme hızlarının makul düzeylerde seyrettiği belirtilerek, dış ticaret hadlerindeki olumlu gelişmeler ve tüketici kredilerinin ılımlı seyrinin cari dengedeki iyileşmeyi desteklediği ifade edildi.


İç talebin büyümeye pozitif katkı verirken, Avrupa Birliği ülkelerinin talebindeki artışın ihracat üzerindeki olumlu etkisinin sürdüğü aktarılan duyuruda, şunlar kaydedildi:


" Bu çerçevede, iktisadi faaliyet ılımlı ve istikrarlı büyüme eğilimini korumaktadır. Kurul, yapısal reformların uygulamaya geçirilmesinin büyüme potansiyelini önemli ölçüde artırabileceğini değerlendirmektedir. Yakın dönemde küresel oynaklıklarda bir miktar artış yaşanmıştır. Kurul, sıkı para politikası duruşunun, temkinli makro ihtiyati politika çerçevesinin ve 2015 yılı ağustos ayında yayımlanan yol haritasında belirtilen politika araçlarının etkili bir şekilde kullanılmasının ekonominin şoklara karşı dayanıklılığını artırdığını değerlendirmektedir. Bu doğrultuda Kurul, sadeleşme yönünde ölçülü bir adım atılmasına karar vermiştir."


Duyuruda, son aylarda işlenmemiş gıda fiyatlarının olumlu seyri ve çekirdek enflasyon eğilimindeki iyileşmeye bağlı olarak enflasyonda belirgin bir düşüş gözlendiği belirtildi. 


Bununla birlikte, hizmet enflasyonundaki ve birim iş gücü maliyetlerindeki gelişmelerin likidite politikasındaki sıkı duruşun korunmasını gerektirdiğine işaret edilen duyuruda, "Önümüzdeki dönemde para politikası kararları enflasyon görünümüne bağlı olacaktır. Enflasyon beklentileri, fiyatlama davranışları ve enflasyonu etkileyen diğer unsurlardaki gelişmeler dikkate alınarak para politikasındaki sıkı duruş sürdürülecektir." değerlendirilmesine yer verildi.


Açıklanacak her türlü yeni verinin ve haberin Kurulun geleceğe yönelik politika duruşunu değiştirmesine neden olabileceği önemle vurgulanan duyuruda, PPK toplantı özetinin beş iş günü içinde yayımlanacağı bildirildi. 


- Merkez Bankasının 2015 yıl başından bu yana uyguladığı bir hafta vadeli repo ihale faiz oranları, borçlanma faiz oranları ve marjinal fonlama oranı (yüzde) şöyle oldu:



AA



Haber Yeni Mesaj Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı ;


Ocak-Mart 2016 döneminde kullandırılan tüketici kredileri ve konut kredilerinden kanuni takibe alınan kredi miktarı, bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 60 oranında arttı. Tüketici kredisi ve konut kredisi kullanan toplam kişi sayısı 20 milyon 40 bin kişiye, kredi miktarı ise 290 milyar TL'ye ulaştı. Türkiye Bankalar Birliği'nin (TBB) hazırladığı rapora göre, Ocak-Mart 2016 döneminde 2 milyon 331 bin kişiye, 38 milyar TL tutarında tüketici kredisi ve konut kredisi kullandırıldı. Ocak-Mart 2016 dönemi sonu itibariyle tüketici kredileri ve konut kredileri bakiyesi 290 milyar TL, kredi kullanan toplam kişi sayısı ise 20 milyon 40 bin. Toplam kişi sayısı Ocak-Mart 2015'e göre yüzde 13 oranında, bir önceki üç aylık döneme göre ise yüzde 2 oranında arttı. 


İhtiyaç kredisi ağırlıkta


Ocak-Mart 2016 döneminde tüketici kredileri ve konut kredilerinin mal ve hizmet gruplarına göre dağılımında ihtiyaç kredileri yüzde 68 oranı ile en büyük paya sahip oldu. Bunu sırasıyla, yüzde 30 ve yüzde 3 pay oranları ile konut ve taşıt kredileri izledi. Aynı dönemde 2 milyon 206 bin kişi yaklaşık 26 milyar TL tutarında ihtiyaç kredisi, 98 bin kişi 11.2 milyar TL tutarında konut kredisi ve 25 bin 648 kişi 1 milyar TL tutarında taşıt kredisi kullandı. Bir önceki yılın Ocak-Mart dönemine göre konut kredileri yüzde 10 oranında, taşıt kredileri yüzde 51 oranında ihtiyaç kredileri ise yüzde 7 oranında azaldı.


Takipteki krediler 10 milyar TL'yi aştı


Ocak-Mart 2016 dönemi itibariyle yaklaşık 10 milyar 572 bin TL olan takipteki krediler (idari+kanuni), tüketici kredileri ve konut kredileri toplamının yüzde 3.6'sını oluşturdu. Ocak-Mart 2016 döneminde kullandırılan tüketici kredileri ve konut kredilerinden kanuni takibe alınan kredi miktarı, bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 60 oranında artarak 1 milyar 182 milyon TL olmuştur. Söz konusu kredilerin yaklaşık yüzde 2'sini taşıt, yüzde 4.7'sini konut, yüzde 92.7'sini ihtiyaç kredileri ve yüzde 0.6'sını diğer krediler oluşturmuştur.  



Yeni Mesaj



Haber Sabah Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı;



Merkez Bankası, faiz koridorunun üst bandı olan marjinal fonlama oranında, martta başladığı indirimleri art arda dördüncü aya taşıdı. Murat Çetinkaya başkanlığında dün toplanan Para Politikası Kurulu (PPK) koridorun üst bandını yarım puan indirerek yüzde 9'a düşürdü. Dünkü kararla birlikte faiz koridorunun üst bandında son 4 ayda 1.75 puanlık indirim yapılmış oldu. Yeni başkan Çetinkaya ise göreve geldiğinden beri gerçekleştirilen üç PPK toplantısında 1.5 puanlık faiz indirimine imza attı. Öte yandan 175 baz puanlık faiz koridoru, Merkez Bankası'nın "koridor" enstrumanını kullanmaya başladıktan sonraki en dar aralığa geriledi.

KÜRESEL ŞARTLAR ÖNEMLİ

Merkez Bankası'nın sadeleşme politikasının sonuna yaklaştığına dikkat çeken Ziraat Yatırım Ekonomisti Bora Tamer Yılmaz, hizmet enflasyonuna yapılan vurguyu hatırlatarak, "Şu anda hizmet enflasyonundaki katılık gıdanınkinden daha önemli hale geldi. Sadeleşmenin ardından hizmet enflasyonunda yumuşama görmeden faiz indirimlerine geçilmeyebilir. Diğer taraftan birim işgücü maliyetleri de önemli bir artışa işaret ediyor" dedi. Halk Yatırım Başekonomisti Banu Kıvcı Tokalı ise Merkez Bankası'nın koridoru daraltma adımlarına devam ettiğine işaret ederek, "Bu noktada da, küresel düşük faiz ortamı ve risk algılamasının nasıl bir görünüm sunacağı belirleyici olacak" dedi.

İNDİRİM SÜRECEK

Koridordaki indirimin ağırlıklı ortalama fonlama maliyetini yüzde 8'e çekeceğini vurgulayan Kapital FX Araştırma Uzmanı Enver Erkan, kısa vadede piyasa koşullarını kötüleştirecek bir faktör bulunmadığını söyledi. Erkan, "Merkez Bankası'nın faiz koridorunu 19 Temmuz'da 8.50-7.50- 7.25 şekline sokması olası" dedi.

ZEYBEKCİ: OLUMLU YANSIYOR

Enflasyondaki gelişmelerin faiz indirimi konusunda Merkez Bankası'na geniş bir hareket alanı oluşturduğuna dikkat çeken Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, faiz indirimlerinin kredilere de yansıdığını söyledi. Zeybekci, kredi faizlerindeki düşüşün ekonomiyi canlandıracağını kaydetti.

BANKALARIN ARTIK MAZERETİ KALMADI

İstanbul Ticaret Odası Başkanı İbrahim Çağlar, Merkez Bankası faizleri kademeli indirirken, bankaların da reel sektörün finansmanına daha iyi imkânlarla öncülük etmesinin artık çok kritik olduğunu söyledi. Gecelik borç verme faizindeki indirimin dört ayda 1.75 baz puana ulaşmasının olumlu olduğunu belirten Çağlar, "Merkez Bankası, üst üste dört kez faizi üst banttan indirdi. 50 baz puanlık son indirimle bankaların martta yüzde 9 olan ortalama fonlama maliyeti yüzde 8'e gerileyecektir. Bankaların artık mazereti kalmadı" dedi.


Sabah



Haber Takvim Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı;



Merkez Bankası, faiz koridorunun üst bandı olan marjinal fonlama oranında, Şubat ayında başladığı indirimleri art arda dördücü aya taşıdı. Merkez Bankası Başkanı Murat Çetinkaya başkanlığında dün toplanan Para Politikası Kurulu (PPK) koridorun üst bandını yarım puan düşürerek yüzde 9'a indirdi. PPK, politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranını yüzde 7.5'te, koridorun alt bandı olan borçlanma faiz oranını ise yüzde 7.25'te bıraktı. Dünkü kararla birlikte faiz koridorunun üst bandında son 4 ayda 1.75 puanlık indirim yapılmış oldu. Yeni Başkan Çetinkaya ise göreve geldiğinden beri gerçekleştirilen üç PPK toplantısında 1.5 puanlık faiz indirimine imza attı.

SIRA BANKALARDA

Merkez Bankası'nın peş peşe faiz indirmesiyle maliyetleri azalacak olan bankaların bunu vatandaşa yansıtması bekleniyor. Önümüzdeki dönemde başta konut ve taşıt kredileri olmak üzere bankaların faizlerde indirime gitmesi bekleniyor. Daha önce kredi alanlar bu şekilde yeniden yapılandırma imkanına kavuşurken, yeni alacaklarda daha düşük faizlerle paraya kavuşacak...


Takvim 


Geri Dön