28 / 03 / 2024

TEB her bütçeye uygun konut kredisi imkanı sunuyor!

TEB her bütçeye uygun konut kredisi imkanı sunuyor!

Türk Ekonomi Bankası ( TEB ) olarak, uygun koşullarla ev sahibi olmak isteyen müşterilerine, düzenlediği kampanyalarla farklı kredi faiz oranları ve dosya masrafı seçenekleri sunuyor...



Türk Ekonomi Bankası (TEB) olarak, uygun koşullarla ev sahibi olmak isteyen müşterilerine, düzenlediği kampanyalarla farklı kredi faiz oranları ve dosya masrafı seçenekleri sunuyor.


TEB Bireysel ve Özel Bankacılık Genel Müdür Yardımcısı Gökhan Mendi, kampanya ile ilgili yaptığı açıklamada, şunları söyledi:


İpotek Kaldırma Ücreti Alınmıyor


“Müşterilerimize farklı ödeme seçenekleriyle  ödeme tutarlarını kendilerinin belirlemesine de imkân tanıyoruz. Ödemelerini düzenli yapan müşterilerimize Molalı Kredi özelliğiyle yılda 2 aya kadar taksitlerini erteleme fırsatı sunuyoruz. Konut kredisi ödemelerini tamamlayıp ipoteğini kaldırmak isteyen müşterilerden de herhangi bir ücret almıyoruz.”


Mendi, açıklamasında konut kredileri için en çok kampanyalı ve eşit taksit ödemeli ürünlerinin müşteriler tarafından tercih edildiğini belirtti. Şu anda 3-120 ay vadede dosya masrafsız % 0,88 ve dosya masraflı % 0,86 konut kredisi faiz oranlı olmak üzere iki kampanyanın mevcut olduğunu ve bunun yanı sıra konut kredilerinde her ihtiyaca ve bütçeye uygun çözümler sunabildiklerini belirten Mendi, ekspertiz ücreti, ipotek masrafı, DASK, konut sigortası, ferdi kaza sigortası gibi zorunlu masrafları peşin olarak ödemede zorlanacak kişiler için Herşey Dahil Konut Kredisi hizmeti sunduklarını sözlerine ekledi.


Mendi, 'Yatırım amaçlı konut sahibi olmak isteyenler için uygun faiz, uzun vade avantajı ile istediğiniz evi alıp, evinizi kiraya verip, getirisi ile kredisini ödeyebilecekleri al-kiralara konut kredisi ürünümüz mevcut. Aylık taksit geri ödeme tutarlarını kendi belirlemek isteyen kişiler için Esnek Kademeli Konut Kredisi sunuyoruz. İstediğ ev için peşinat tutarı olmayan veya peşinat tutarını farklı bir yatırım aracında değerlendiren kişiler için  %100 Konut Kredisi sunuyoruz. Her bütçeye uygun 10 değişik konut kredisi ürünümüz ile konut sahibi olmak isteyen kişileri TEB’e davet ediyoruz.' dedi.


KrediPazarı 100 Milyon TL


Türkiye konut kredipazarı büyüklüğü Eylül sonu itibarıyla 100 milyon TL civarında seyrediyor. Yıl sonunda kredi pazarının büyümesinin bir önceki yıla göre %20 olacağını ön görüyoruz. TEB olarak, biz de konut kredipazarı payımızı sektöre paralel şekilde artırmayı hedefliyoruz.


Konut kredisi faiz oranlarının düşmesi her zaman için emlak sektörüne hareket getirmiştir. Düşen konut kredisi faiz oranları daha geniş kitlelerin uzun vadeli kredilere ulaşmasını ve dolayısıyla ev sahibi olmasını sağlar. Ancak ekonominin dengesinde olduğu gibi talep arttığı zaman malın değeri yükselir. Bu da ev fiyatlarının artması anlamına gelir. Dolayısıyla konut alıcıları kendileri için optimum faiz ve ev fiyatına ulaştığı anda alımı gerçekleştirmelidir. Konut kredisi diğer tüketici kredisi türleri dikkate alındığında faize en duyarlı ürün olduğundan, aşağı yönlü bir seyir durumunda başvuru oranlarının artması beklenmektedir.”


TEB’den Kentsel Dönüşüm Kredisi


Binaları 6306 sayılı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesine Yönelik Kanun kapsamına giren kat maliklerine binalarının yıkılıp yeniden yapılması amacıyla Kentsel Dönüşüm Kredileri tahsis edilmektedir. Bakanlığın anlaşmalı olduğu bankalar kanalıyla sağlamış olduğu faiz desteği, hak sahibi başına bir kredi için 100.000 TL ve en fazla 5 adet kredi ile bir sınırlama mevcuttur. Öncelikli olarak, kat maliklerinin Riskli Yapı Tespit Lisansı almış olan firmalardan yapılarının riskli yapı olduğuna dair belgelerini almış olmaları gerekli. Tabi bu husus Riskli Alan olarak ilan edilmemiş bölgeler için geçerli.


TEB olarak, Şubat ayında Ankara’da Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile Kentsel Dönüşüm Kredisi protokolü imzaladık. İhtiyaç sahiplerine Kentsel Dönüşüm Kredisi vermeyi amaçladığımız bu protokol kapsamında, riskli alanda yer alan veya riskli alanda yer almamakla birlikte “riskli yapı” olduğu teknik raporlarla tespit edilmiş olan yapılarda ikamet eden vatandaşlarımıza, binalarını yıkıp yeniden inşa etmeleri için 120 aya varan vadelerle finansal destek sunuyoruz. Kentsel Dönüşüm Kredisi kapsamında müşterilerimizden herhangi bir masraf almadığımız gibi, şubelerimize başvuran müşterilerimize kentsel dönüşümle ilgili her türlü konuda danışmanlık hizmeti veriyoruz.


Kentsel dönüşüme katkı sağlamak amacıyla sunduğumuz Kentsel Dönüşüm Kredileri devlet tarafından üst limitleri verilen kredi limiti sınırlamalarına tabiidir. Burada bir kişiye kullandırılacak toplam tutar Bakanlık tarafından kontrol ediliyor. Kentsel dönüşüm kredilerini konut kredileri başlığı altında kullandırıyoruz. Aynı zamanda bu krediyi kullanan vatandaşlarımız devlet faiz desteğinden de yararlanabiliyor. TEB olarak bu kapsamda kullandırdığımız kredileri 120 ay vadeye kadar masrafsız olacak sunuyoruz. Bu projeyle beraber müşterilerin kredi ödemelerini tamamlamaları halinde ipotek kaldırımıyla ilgili herhangi bir masraf da almıyoruz.

Bir yapının kentsel dönüşüm kapsamında değerlendirilebilmesi için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nca “Riskli Yapı Tespiti Lisans Belgesi” verilmiş kurumlar tarafından depreme dayanıksız raporu almış olması gerekiyor. TEB olarak, kat malikleriyle inşaatı gerçekleştirecek müteahhitler arasında yapılan anlaşmaya istinaden, kat maliklerinin müteahite ödeyecekleri bedelin kredilendirmesi aşamasında devreye giriyor ve bu bedel üzerinden maliklere Kentsel Dönüşüm Kredisi kullandırıyoruz.


20-30 yılı kapsayan uzun soluklu bir proje olan Kentsel Dönüşüm Projesi kapsamında  yıkılıp yeniden yapılması planlanan 6,5 milyon konutun Türkiye’ye 520 milyar TL civarında bir maliyeti olması bekleniyor. Bu meblağda bir maliyetin finans sektörünün katkısı olmadan karşılanması çok kolay bir iş değil. Bankalar gerek reel sektöre gerekse bireylere sağlayacakları kredilerle mutlak suretle sistemin içinde yer alıyor olacaklardır.


Elbistanın sesi


Geri Dön