28 / 03 / 2024

Tehlikeli atık taşıyan araçlara çipli takip!

Tehlikeli atık taşıyan araçlara çipli takip!

Türkiye’nin en büyük sanayi kuruluşlarının bulunduğu Kocaeli bölgesinde insan ve de çevre sağlığına zararlı sanayi atıklarının kaçak dökümünü önlemek için çipli takip sistemi hayata geçirildi.



Türkiye nüfusunun üçte birinin yaşadığı Marmara bölgesinde yer alan Kocaeli’nde sanayi atıkları “tehlikeli atık lisanslı araçlar” tarafından taşınıyor. Geri dönüşüm ve bertaraf tesislerine teslim edilen atıklar, güvenli bir şekilde imha ediliyor.

 

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile Kocaeli Valiliği’nin ortaklaşa yürüttüğü proje ile atık taşıma lisansı bulunan 539 araç, 24 saat boyunca izleniyor. Türkiye’nin her bölgesine giden ve sanayi atıkları alabilen bu araçlar uydu aracılığıyla her an takip ediliyor. Belirtilen güzergahın dışına çıkan ya da yükünü geri dönüşüm tesisine götürmediği tespit edilen araçların bağlı bulunduğu firmalara, 505 bin ile 5 milyon lira arasında para cezası ile lisans iptaline kadar varan cezalar veriliyor.

 

Sistem nasıl çalışıyor?

 

Kocaeli Ulaşım  Koordinasyon  Merkezi’nden (UKOME) hafriyat  taşıma  güzergahı  alan  kamyonların, güzergah  dışına  çıkıp çıkmadığının  kontrol  edilmesi  amacıyla  hafriyat  ve  tehlikeli  atık  taşıyan  araçlara  çip taktırılıyor.

Firmalara ait araçların dorsesine ayrı çekicisine ayrı takılan çipler sayesinde tehlikeli  atık, atık yağ, bitkisel  atık yağ,  atık  akü ve tıbbi atık  taşıması yapan kamyonlar, 24 saat boyunca uydudan izlenerek hareketleri Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’ne aktarılıyor.

Lisanslı tehlikeli atık geri kazanım, bertaraf ve ara depolama tesislerine giriş ve çıkış yapan kamyonlar, plakaları ve taşıdığı yükler görülecek şekilde 24 saat kameraya kaydediliyor. Tesislere atık giriş-çıkış kayıtları düzenli olarak tutularak bir yıl süreyle saklanıyor. Söz konusu takipler sonucunda hangi aracın gün içerisinde hangi güzergahları izlediği belirlenerek kaçak döküm yapıp yapmadığı anında tespit ediliyor.

 

Kocaeli’nin atık envanteri çıkarıldı

 

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile Valilik tarafından yürütülen örnek bir çalışmayla Kocaeli’nin atık envanteri çıkarıldı. Atıkların insan ve çevre sağlığına zarar vermeden bertarafı ve geri kazanımını hedef alan envanter çalışmasıyla; atığın kaynağında azaltılması, özelliğine göre ayrılması, toplanması, geçici depolanması, ara depolanması, geri kazanılması, taşınması, bertaraf işlemleri sonrası kontrolü ve benzeri işlemleri kayıt altına alındı.




Geri Dön