28 / 03 / 2024

Tekirdağ Süleymanpaşa'ya katlı pazar yeri yapılacak!

Tekirdağ Süleymanpaşa'ya katlı pazar yeri yapılacak!

Tekirdağ’da Süleymanpaşa Belediyesi Meclis üyeleri ve Tekirdağ Pazarcılar Odası üyeleri arasında geçtiğimiz günlerde yaşanan gerginlik sonrası tekrar bir araya gelen taraflar toplantıda mevcut pazartesi pazar yerinin yerine modern katlı pazar yeri yapılmasına karar verdiler.



Tekirdağ’da Süleymanpaşa Belediyesi Meclis üyeleri ve Tekirdağ Pazarcılar Odası üyeleri arasında geçtiğimiz günlerde yaşanan gerginlik mutlu sonla bitti. Taraflar tekrar bir araya gelirken toplantıdan mevcut pazartesi pazar yerinin yerine modern katlı pazar yeri yapılması müjdesi çıktı.


Süleymanpaşa Belediye Meclisi Şubat ayı toplantısında, pazar yerinin taşınması iddiaları nedeniyle, meclis ve meclis üyeleri ile pazarcı esnafı arasında yaşanan arbedede sandalyeler havada uçuşmuş ve birkaç meclis üyesi çeşitli yerlerinden hafif yaralanmıştı. Süleymanpaşa Belediye Başkanı Ekrem Eşkinat, Tekirdağ Pazarcılar Odası Başkanı Sami Kayın’ın daveti üzerine 100. Yıl Yeni Sanayi Düğün Salonu’nda düzenlenen toplantıya katılarak pazar esnafı ile bir araya geldi.


Tekirdağ Pazarcılar Odası Başkanı Sami Kayın’ın ev sahipliğinde gerçekleşen toplantıya Süleymanpaşa Belediye Başkanı Ekrem Eşkinat’ın yanı sıra Türkiye Sebzeciler Meyveciler ve Seyyar Pazarcılar Federasyonu Başkanı Ali Karaca, Türkiye Sebzeciler Meyveciler ve Seyyar Pazarcılar Federasyonu Başkan Vekili Mehmet Çiçek, çevre illerin pazarcılar odası başkanları ve Tekirdağ’ın pazar esnafları katıldı.


"Bir yanlış anlaşılma oldu"

Toplantının açılış konuşmasını yapan Tekirdağ Pazarcılar Odası Başkanı Sami Kayın daha önce yaşanan olaylara değinerek yanlış anlaşılma olduğunun altını çizdi. Kayın, "Bizler zor şartlarda ekmek yiyen, sabahın beşinden itibaren Tekirdağ halkına hizmet eden, 40-50 yıldır pazarcılıktan geçinip çoluğunu çocuğunu okutan insanlarınız. Bir yanlış anlaşılma oldu. Biz farklı şey söyledik, sayın belediye başkanında farklı bir anlayış oldu. Bizler esnaf olarak kırgın, küskün olma hakkımız yoktur. Bizler sadece ekmeğimiz için mücadele ediyoruz. Sadece bir yanlış anlaşılma oldu. Bizim başkanımızla sıkıntılı bir ortamımız olmadı. Biz de Tekirdağ’ı temsil ediyoruz, onlar da Tekirdağ’ı temsil ediyor. Toplantımıza katıldığından dolayı Ekrem Başkanımıza şükranlarımızı sunuyorum" diye konuştu.


"Mevcut pazar yerinin olduğu yere 2 hatta 3 katlı bina yapılabilir"

Tekirdağ Pazarcılar Odası Başkanı Sami Kayın’ın ardından kürsüye gelen Süleymanpaşa Belediye Başkanı Ekrem Eşkinat, "Bizler birbirimizi dinlemekten, anlamaktan epeyce uzaklaşmış bir toplum olduk. İmar planlarında var olan semt pazarları var. Bu semt pazarları belediye meclisinde karar alınıp bir komisyon kurulmasının ardından pazar yerleri olarak ilan ediliyor. Pazar yeri olarak ilan edilen yerler de pazar esnafının yani maliyeye kaydı olan, pazarcılar odasına kaydı olan esnafa kura usulü ile tahsis ediliyor. Biz ilana çıktık. Pazarcılar Odası’ndan arkadaşlarımız gelip alanı iki katlı hale getirilmesini istediler. Bugün büyükşehir belediye binasının yapılacağı alanda pazar kurmak ne pazarcıya ne de Tekirdağ halkına yarayan bir şey değildir. Yolu izi olmayan bir yere pazar yatırımı yapmak kendimizi kandırmaktan başka bir şey değildir. Mevcut pazaryerinin olduğu yere 2 hatta 3 katlı bina yapılabilir. Ama bu binanın yapılabilmesi için pazarın geçici bir süreliğine başka bir yere taşınması gerek" dedi.


"İmar planlarına kayıtlı ve pazarcılara tahsis edilecek yere daha çok katlı bir taslak proje çizdirdik"

Açıklamalarına şehrin dışında yeni pazar yeri yerine var olan alanda çok katlı bir yapı yapılmasından yana olduğunu dile getirerek devam eden Eşkinat, "Haftasonu ekibimle beraber oturduk. 4 bin metrekarelik imar planlarına kayıtlı ve pazarcılara tahsis edilecek yere daha çok katlı bir taslak proje çizdirdik. Aşağı yukarı 550-600 pazarcının yararlanabileceği, şehrin ortasında kalıcı, içerisinde sosyal donatı alanları olan, kreşinden kafeteryasına kadar, gelen vatandaşın faydalanabileceği, altında otoparkı olan, pazar kurulmadığı günlerde de diğer katlarda da araç park edilebilen bir alandan bahsediyoruz. Aklın yolu bir. Eğer sayın odamız diyorsa ki biz çok katlı bir inşaata varız, biz dağ başında bir pazar yerine para harcamak yerine kaynağımızı bu merkezi alanda harcayabiliriz. Çok daha mantıklı. 3 sene sonra da gider öbür pazaryerini yaparız. O zamanda şehrin o tarafı gelişecek. Önemli olan kalıcı eserler bırakmaktır. Benim düşüncem budur" diye konuştu.


"Önemli olan Tekirdağ için, esnafımız için doğruyu yapmaktır"

Son kararın pazar esnafı tarafından verileceğini dile getiren Başkan Eşkinat, "Buraya siyaset yapmaya değil; eğer kırılmış gönüller varsa onları almaya geldim. Önemli olan Tekirdağ için, esnafımız için doğruyu yapmaktır. Benim gönlüm burada adam gibi bir inşaat yapmaktan yanadır. 550-600 tane esnafımızın tahsisli yer sahibi olmasından yanadır. Esnafımızın da 1 yıllık bir süre için başka bir alana çıkıp burayı boşaltması lazım ki bu alana inşaat yapılsın. Takdir sizin. Yap derseniz yaparım. Yapma derseniz yapmam" diyerek sözlerini noktaladı.


"Allah herkese böyle belediye başkanı nasip etsin"

Süleymanpaşa Belediye Başkanı Ekrem Eşkinat’ın ardından konuşan Türkiye Sebzeciler Meyveciler ve Seyyar Pazarcılar Federasyonu Başkanı Ali Karaca "Kim pazarcı esnafı için bir çivi çakarsa pazarcı ömür boyu yapılan o iyiliği unutmaz. Belediye başkanınız ile oturduk, konuştuk. Allah herkese böyle belediye başkanı nasip etsin. Benim Polatlı ilçemde 3 katlı bir pazaryerim var. Aynı sizin gibi şehrin merkezinde sıkıntılı olan bir yerdi. Biz de sizin gibi önyargılıydık. Başta ikna olmadık. Sonra belediye başkanı bizi ikna etti. Gerçekten şimdi dua ediyoruz. Hepinize yeni iş yeriniz hayırlı olsun" ifadelerini kullandı.

Konuşmaların ardından soru cevap kısmına geçilirken pazar esnafı tüm soru işaretlerini Başkan Eşkinat ve Başkan Kayın’a sorarak istedikleri yanıtları aldı.


Milliyet


Geri Dön