25 / 04 / 2024

Teknosa krizi fırsata çevirdi pazar payını 4 puan artırdı

Teknosa krizi fırsata çevirdi pazar payını 4 puan artırdı

Haluk Dinçer Teknosa'nın kriz döneminde yüzde 12 büyüyerek pazarda 4 puandan fazla ekstra pay aldığını söyledi



Sabancı Holding Perakende Grubu Başkanı Haluk Dinçer'in ekonomik gidişatla ilgili değerlendirmelerini almak, Türk ekonomisi ile ilgili fotoğrafın tamamını görmek için kuşkusuz çok önemli.  CarrefourSa, DiaSA ve TeknoSA'lar toplam 620 bin metrekarelik alanda satış yapıyor. Pahalı teknolojik ürün de satıyorlar, DiaSA'larda hesaplı ürün de.

Dinçer önümüzdeki süreçle ilgili oldukça umutlu. Yılın üçüncü çeyreğinde ekonominin başa baş noktasına geleceğini belirtirken, son çeyrekle ilgili olarak Maliye Bakanı Şimşek'in "Pozitif büyüme olur" sözlerini teyid ediyor. Dinçer, resmin olumlu taraflarını şöyle aktardı:

"Her çeyrekte biraz daha iyiye gidiyoruz. Üçüncü çeyrek başa baş noktasında olur, dördüncü çeyrekte ise artıya geçeriz. Vergi avantajlarının ortadan kalkması tabii ki piyasaları olumsuz etkileyecektir. Pek çok üründe biliyorsunuz KDV yüzde 18'den 8'e düşürüldü. Şimdi bu avantaj kalkacak. Bir sabah kalkacaksınız ve tüm ürünlere yüzde 10 zam yapılmış gibi olacak. Mesela bilgisayarı artık yüzde 10 daha pahalı satın alacaksınız.

Ancak biz daha çok tüketici güven endeksine bakıyoruz. Tüketici güveninde bir artış var. 2007 seçim sürecinin üzerinde bir tüketici güven endeksinin oluşması olumlu. Merkez Bankası da faizi 9 puanın üzerinde düşürerek dünyada rekortmen oldu. Bu da bizim geleceğe daha iyimser bakmamız için önemli bir kriter. Düşüş tüketici kredi faizlerine yansıyınca işlerimizde biraz daha iyileşme görülecektir. Kurlar da çok önemli. Kurlarda ciddi oynaklıklar olunca tüketiciye alışveriş yaptıramıyorsunuz. Kurun 1.48-151 bandında stabil olması da pozitif seyri güçlendiriyor. Zira Türk insanı için kur hâlâ çok önemli bir gösterge."

Dinçer bu olumlu tespitlerin yanına bazı olumsuzluk içeren çekincelerini de ekledi ve fotoğrafın flu kısımlarını da şöyle aktardı:

"Talebin artmasının önündeki en büyük engel, işsizlik gibi görünüyor. Kriz döneminde işsizlikte 4 puanın üzerinde artış var. Tabii bir de kamunun sıkı bir mali disiplin uygulaması halinde tüketim olumsuz etkilenecektir.

Organize perakendenin satışları yüzde 11 arttı. Ancak satış alanındaki artış bu dönemde yüzde 17 oldu. Enflasyonu da katarsanız reel olarak aslında satış alanı başına düşen cirolarda bir azalma olduğunu söyleyebiliriz.

Verimlilik önümüzdeki dönemde daha da önemli olacak. Perakendeciler arz konusunda biraz fazla hızlı davrandı. Verimsiz noktalarda açılan satış noktalarında sıkıntı olabilir."

En ucuzdan yüzde 5-15 daha ucuza satıyoruz

Haluk Dinçer'in ucuzluk konusunda da iddiası var. "Fiyatlarımızı her zaman ölçtürüyoruz. Çok rahatlıkla söyleyebilirim ki en yakın rakibimizden fiyat olarak yüzde 5 ile 15 arasında daha ucuzuz. Bunu gözlemlemek tüketici açısından da çok kolay. Tedarikçilerimizle çok iyi bir işbirliği içindeyiz. Hem onların hem de bizim kazanacağımız, ana nihayetinde tüketicinin kazandığı bir win-win ilişki sürdürüyoruz" diyor.

Dinçer CarrefourSA için İçerenköy lokasyonunun halen bir numara olduğunu, yeni açılan Bahçelievler CarrefourSA'nın da iyi gittiğini söyledi. Dinçer "Bir süre önce Pendik'te bir CarrefourSa açtık. Son olarak da İkitelli'de 212 AVM'de CarrefourSa açıldı. Bu noktalardan da oldukça umutluyuz. 4 Kasım'da Erzumur'u açacağız." dedi.

DiaSa'larda franchise modelini artıracağız

Dinçer, ucuzluk ürünlerinin satıldığı DiaSA'larda girişimcilere fırsat verecek yeni bir yapılanmaya gittiklerini vurgulayarak, pilot olarak uygulanan ve yaygınlaştırılacak franchise modelini şöyle anlattı:

"Bir mahalle marketi olarak DiaSA'lar çok iyi gidiyor. Sabancı Grubu'nun arkasında olduğunu görünce tüketici size güveniyor. DiaSa'larda tüm ihtiyaçların karşılanabileceği 1800'ün üzerinde ürün satıyoruz. Şimdi bir süredir pilot olarak uyguladığımız franchise modelini DiaSa'larda geliştirme kararı aldık. Marmara ve Ege Bölgesi'nde 250 metrekarenin üzerinde satış alanı olan girişimcilerle anlaşıyoruz. DiaSa markası ile tüm satın alma ve tedariği biz üstlenerek girişimcilerle ortaklığa gidiyoruz. Bunu yaygınlaştıracağız. Görüyoruz ki mağaza yönetiminde bizden daha iyi olanlar bile var."

Küçük marketler doyma noktasında ancak hiperlerin gideceği daha çok yol var

Sabancı Holding Perakende Grup Başkanı Haluk Dinçer, bu grubun başkanlığı'na geldikten sonraki 5 yıllık dönemde cironun 3 katına çıktığını ve özellikle hipermarket alanında daha önlerinde fırsatlar olduğunu söyledi. Dinçer, perakende grubunun cirosunun 4.4 milyar TL'ye çıktığını, önümüzdeki 3 yılda da 500 milyon TL'lik yatırım planladıklarını belirterek şöyle konuştu:

"CarrefourSa'nın cirosu 2.5 milyar TL seviyesinde. Teknosa'nın cirosu 1.2 milyar TL. DiaSa'larda da 700 milyon TL'nin üzerinde ciro yapıyoruz. Perakende grubumuzun toplam cirosu 4.4 milyar TL seviyesinde. Ben bu grubun başkanlığını 5 yıldır yürütüyorum.

5 yılda grubun cirosunu 3 katına çıkardık. Sene sonunda 3 şirkette 16 bin kişiye ulaşacağız. Her 3 markaya 180 milyon TL'nin üzerinde yatırım yaptık bu yıl. 3 yıllık planımız içinde ise 500 milyon TL'lik yatırım var.

Sabancı Grubu için organize perakende önemli bir iş kolu haline geldi. Toplamda 620 bin metrekarede satış yapıyoruz. Bunun 375 bin metrekaresi CarrefourSa'nın, 160 bin metrekaresi DiaSa'nın ve 81 bin metrekaresi de TeknoSa'nın satış alanından oluşuyor. Ölçek ekonomisinde daha iyi fırsatlar yaratmak ve pozisyonumuzu korumak için mağaza ve ciroyu artıracağız. Şu an için bu hedef kârlılığın da önünde gidiyor."

Küçük marketlerde yavaş yavaş doyma noktasına gelindiğini görüyoruz. Ancak hipermarketler için durum öyle değil. Hipermarketlerde gidilecek daha çok yol var. Biz CarrefourSa olarak hipermarketlerde lideriz. Diğer iki rakibimizden biri süpermarketlerde, diğeri ise discount marketlerde lider. Öyle değerlendirince önümüzdeki dönemde CarrefourSA'nın daha da güçleneceğini rahatlıkla söyleyebilirim."

Teknosa krizi fırsata çevirdi pazar payını 4 puan artırdı

Haluk Dinçer perakende grubunun önemli oyuncularından Teknosa'nın kriz döneminde çok iyi performans gösterdiğine ve yüzde 12 büyüyerek pazarda 4 puandan fazla ekstra pay aldığına da dikkat çekti. Dinçer bu gelişmenin nedenlerini ise şöyle özetledi:

Teknoloji marketlerin ciroları yüzde 18 küçülürken Teknosa yüzde 12 büyüdü. Teknosa şirketimiz adeta krizi fırsata dönüştürdü. Pazar payımızda 4 puanlık bir artış oldu. Kriz zamanları tüketici güçlü markaları tercih ediyor. Aldığı ürünün başına birşey geldiğinde karşısında güçlü bir muhatap bulacağından emin olmak istiyor. Zaten kriz döneminde bazı teknoloji marketler de önemli ölçüde sıkıntıya düştü, işler iyi gitmedi. Her mağazada her ürünü bulmak zorlaştı. Biz 3 bin kişi ile 235 mağazada çok iyi bir performans gösterdik. Yılsonunu 250 mağaza ile kapatacağız.

Vatan


Geri Dön