19 / 04 / 2024

Tekstilkent'e metro geliyor!

Tekstilkent'e metro geliyor!

Tekstilkent bölgesinde sonbaharda metro için çalışmalar başlanacak.



Hürriyet Emlak dergisinin Ağustos sayısında yer alan habere göre Teksilkent'e metro geliyor.

İSTOÇ'un 10 yıl önceki halini hatırlamayan yoktur. O dönemde adeta kelepir fiyata satılan dükkanlardan alanlar, bugün ihya oldu. Aynı potansiyein Tekstilkent, Giyimkent ve Koza Plaza'da olduğunu söyleyen emlakçılar, "İSTOÇ yeni yatırımlarla yine kazandırmaya devam ediyor. Doluluk oranı yüzde 90'ı geçiyor. Tekstil Vadisi dediğimiz Giyimkent-Tekstilkent bölgesinde de sonbaharda metro için kazma vurulacak, 5 yılda inanılmaz kazanç potansiyeli var" diyor.
 
İstanbul'da son yılların sancısı, yavaş yavaş da olsa giderileceğe benziyor: Şehir merkezindeki imalathane, atölye, depo ve galeriler belirlenen ticaret merkezlerine taşınıyor. İSTOÇ, İkitelli Organize Sanayi, İSTOÇ Oto Market, Otocenter, Kuyumcukent'te önemli doluluk oranlarına ulaşılırken; Giyimkent ve Tekstilkent'te tatlı bir telaş başlamak üzere. Bu sonbaharda metro için ilk kazmanın vurulması ile bölgenin çehresi değişecek. Eski Tekstilkent Kuleleri'nde (bugünkü Koza Plaza) doluluk oranları yüzde 50-60'ları geçti. İçerisinde Tekstilkent, Giyimkent ve Koza Plaza'yı barındıran Tekstil Vadisi'nin, 5 yıl sonra bambaşka bir noktada olacağı yorumu yapılıyor.
Tekstil Vadisi'ndeki kazanç potansiyeline dikkat çeken emlakçılar, "Geçmişte yer alıp boş bekletenler de var. Eminönü'nde gün yüzü görülmeyen yerlerde çalışanlar buraya gelirken direndi. Bu bölgede 48 metrekareden başlayan dükkanlar, 25 bin dolardan başlayan fiyatlara alıcı bekliyor. Aynı yeri, 4-5 yıl sonrasını düşünerek almak gerekir. Çünkü bu bahsettiğimiz dükkanlar en son devreye girecek olanlar. Doluluk oranları yükseldikçe buradaki bu dukkanların fiyatları da artmaya başlayacak" diyor. Tekstil Vadisi'nde özel binalardan, bin metrekareyi geçenler var. Koza Plaza ise birçok A tipi plazada olmayan özelliklere sahip. Kiralık ofislerin metrekaresi 10-15 dolar. Benzer ofisler Levent-Maslak hattında 30 doları buluyor. Koza Plazaları'na uluslararası şirketler de gelmeye başladı.
Tekstil Vadisi'nde ilk kazma 16 yıl önce vurulmuştu. Hayata geçişinden itibaren bir türlü istenen doluluğa ulaşamayan bölgede tapular geçen yıl çıktı, önümüzdeki ekim ayında da metro inşaatı başlayacak. Bu gelişmeler, beklentileri artırdı.

Bir yıl sonra doluluk yüzde 50
RE/MAX Nur Gayrimenkul Brokeri Kutsal Karan, "İSTOÇ'ta 12-13 yıl önce kelepir fiyata dükkan satılıyordu. Bugün küçük dükkanlar bile 250-300 bin dolara çıkıyor. Tekstilkent ve Giyimkent'te de bugün yaşanan fiyatlar hayal olacak" ifadelerini kullanıyor.
Tekstilkent'te 90 metrekarelik dükkan 500, 360 metrekarelik bir mağaza 2 bin YTL, 180 metrekarelik bir mağaza ise 700 YTL'den kiralığa çıktı. Satılıklarda rayiçler değişken, 125 metrekarelik bir mağaza 175 bin YTL, 75 metrekarelik mağaza 55 bin YTL'den satışa çıkmıştı. Koza Plaza'da ise ofislerin doluluk oranı yüzde 60-70'lere dayandı. A tipi ofislerin metrekaresi 2 bin ila 2 bin 500 dolara kadar çıkıyor. Koza Plaza'da 352 metrekare bir ofis için 750 bin dolar isteniyor. Kutsal Karan, Tekstil Vadisi ile ilgili şu bilgileri veriyor:
"Giyimkent'te şu anda girişler güvenlik nedeniyle tek kapıdan yapılıyor. Tüm kapılar açılırsa her tarafı ayrı bir merkez olacak, herkes gelecek. İçinde metro da olacak. Giyimkent'te doluluk oranı yüzde 20-25 civarı. Bunların hepsi faal değil. Kısmen depo olarak kullananlar var. Eylülde hareket başlarsa, seneye Haziranda doluluk oranı yüzde 50'yi bulur. Tapuların verilmesi da etkili olmuştu. Şimdi tapusuz yer yok. İstanbul'un birçok yerinde iskansız, tapusuz yerler var"
Kentsel dönüşüm kapsamında Eminönü'ndeki imalathanelerin Tekstil Vadisi'ne taşınmasının öngörüldüğünü ama bunun yıllarca mümkün olmadığını hatırlatan Kutsal Karan, "Yıllarca burası boş bekledi ama şimdi doluluk oranları artıyor. Yine de yatırım için düşünülüyorsa uzun vadeli düşünülmeli. Bugün İSTOÇ'u hatırlamayanlar olabilir: Yıllar önce orada da sancı yaşandı; ama bugün dolu. Tekstilkent de büyük potansiyel taşıyor" ifadelerini kullanıyor.

İSTOÇ Saray geliyor
İSTOÇ yöneticileri, doluluk oranının yüzde 97 civarı olduğunu açıklamıştı. İSTOÇ'ta dışardan gelen yeni üye taleplerine cevap verilemiyor, devir yoluyla el değiştirmeler oluyor. İSTOÇ Oto ve Ticaret Merkezi'ndeki alt yapı çalışmaları da tamamlandı, orada doluluk oranı yüzde 50'yi geçti. İSTOÇ girişinde hummalı bir şekilde inşaatı tüm hızıyla süren İSTOÇ Saray da 38 katlı olacak ve içinde 5 yıldızlı bir otel ve markaların bir araya geleceği alışveriş merkezi olacak.
İSTOÇ Saray inşaatında, metro inşaatına bağlı hareket ediliyor. İSTOÇ Saray'ın 2009'da tamamlanması hedefleniyor. İSTOÇ Saray Projesi'nin 80 milyon dolarlık olacağı açıklanmıştı. İSTOÇ, 1 milyon metrekare alana yayılıyor, 40'ı aşkın sektörde 6 bin 200 civarı dükkan yer alıyor. İSTOÇ'un değeri 7 yılda 10 kattan fazla arttı. İSTOÇ'ta, kiralık dükkan fiyatları sürekli artıyor. 72 metrekareden başlayan dükkanlar var ve bu dükkanların metrekaresi bin ila 3 bin dolar aralığında satılıyor.

İSTOÇ'un değeri artacak
Bu bölgedeki ticari gayrimenkullerde uzman olan Kutsal Karan, İSTOÇ'un özellikle son 10 yılda geldiği noktayı değerlendirirken, "İSTOÇ'da 10-15 sene önce, bugün çok komik kalan rakamlara dükkanlar satılıp kiraya veriliyordu. Şimdi ise modern ofislerin olduğu plazalar yapılıyor ve müşterileri de hazır. İSTOÇ'ta yönetim için yapılan plazaların dışında birçok yeni plazanın yükselmeye başladı. İSTOÇ'taki işletmeler kabına sığmıyor; daha da yukarılara, plazalara çıkmak istiyor. Prestij için bunu istiyorlar. Yabancı firmalarla çalışanlar, iş bağlantısı kuranlar; misafirlerini düzgün yerlerde ağırlamak istiyor" şeklinde bilgi veriyor.
Para kazanan esnafın işini ilerletip sıçrama yapmak istediğini ifade eden Kutsal Karan, "İSTOÇ'ta olup genel müdürlük, bayi ağı yönetecek birim kurmak isteyeler de plazalardan yer alıyor. Plazalar çok kısa sürede dolacak. İSTOÇ'ta ciddi projeler var. Otel ve alışveriş merkezi bölgenin önemini daha da artıracak. Orası hayata geçince başlı başına büyüme olacak" diyor.

 


Geri Dön