19 / 04 / 2024

Tekstilpark kapandı!

Tekstilpark kapandı!

Avrupa'nın en büyük tekstil Ar-Ge merkezi olma hedefiyle yola çıkan Tekstilpark, kapandı



Göğüs kanseri teşhis eden sutyen, telefon şarj eden ceket gibi projeler yürüten ve Avrupa'nın en büyük tekstil Ar-Ge merkezi olma hedefiyle yola çıkan Tekstilpark, kapandı. AB desteğiyle 20 milyon Euro'ya mal olan merkez için İHKİB Başkanı Tannverdi, "Bütçemizi çökertti" dedi.

Türkiye'nin tekstil ve hazırgiyimde son teknoloji ürünü, inovatif ürünler geliştirmesi için Halkalı'da Marmara Üniversitesi'ne ait arazi üzerinde kurulan Tekstilpark'ın haziran ayı sonunda kapılarını kapadığı anlaşıldı. Temelinin atıldığı 2008 yılında sektörde Avrupa'nın en büyük Ar-Ge merkezi olacağı açıklanan Tekstilpark, geçen yıl faaliyete girdi. Tesis 20 milyon Euro'ya mal oldu ve bunun 13 milyon 750 bin Euro'sunu AB finanse etti. Resmi adı İstanbul Tekstil ve Hazırgiyim Araştırma Geliştirme Merkezi (İTA) olan Tekstilpark'ın, şu an yeniden yapılandırmadan geçtiği bildirildi, İstanbul Tekstil ve Konfeksiyon ihracatçıları Birliği (İHKİB) bünyesinde İstanbul Hazırgiyim ve Konfeksiyon ihracatçıları (ÎHKÎB) tarafından yönetilen Tekstilpark, İstanbul Tekstil ve Hammaddeleri Birliği'ne (İHKİB) devredildi. Bütün çalışanları işten çıkartılan Tekstilpark'ın işletecek yeni bir şirketi 10 gün önce kuran ÎHKİB, şu an işe alman az sayıda yeni personelle Tekstilpark'ın yeni bir modelde faaliyeti için çalışıyor.

AYLIK GİDERİ 200 BİN LİRA
Halkalı'da Küçükçekmece Gölü manzaralı 7 bin metrekare kapalı alana sahip tesisin Ar-Ge merkezi olarak kullanılmasının yanında hazırgiyim sektörüne moda çekimleri, defileler gibi hizmetler sunması da amaçlandı. Merkezde bu amaçla 4 bin metrekarelik gösteri çadırı da inşa edildi. iHKlB Başkanı Hikmet Tannverdi, "Gelir odaklı bir proje değildi. Operasyo-nel maliyeti çok yüksekti" dedi. "Hiç gelir getirmiyor, sürekli harcama yapılıyordu" diyen Tanrıverdi. "Aylık gideri 200 bin TL'ydi. Sadece elektrik için 1.2 milyon TL'yi kablo döşemeye harcadık. Bütçemizi çökertti. Kendimizi toparlayana kadar frene basmamız gerekiyordu" dedi.

'SPONSOR BULMAK İÇİN ÇALIŞIYORUZ'
İHKİB Başkanı İsmail Gülle, "Şu an bir yol haritası çiziyoruz. Sponsor arıyoruz. Önemli olan Ar-Ge kültürü oluşturmak. Inovasyonun gelişimi için tesisin yaşatılması gerekiyor" dedi. Tekstilpark'ı işletecek k yeni şirket kurulalı 10 gün 1 olduğuna dikkat çeken f Gülle, "Türkiye Tekstil işverenleri Sendikası ile işbirliğini görüşüyoruz. Onların iyi bir gelir modeli var. Burası çalıştırılmak zorunda" diye konuştu.
Seçkin Ürey/Habertürk


Geri Dön