26 / 04 / 2024

TEM trafiğini çok katlı yapılaşmalar sıkıştırıyor!

TEM trafiğini çok katlı yapılaşmalar sıkıştırıyor!

Fatih Sultan Mehmet Köprüsü'nden Bahçeşehir'e uzanan TEM otoyolu üzerinde 20'nin üzerinde büyük gayrimenkul projesi hızla ilerliyor. Yol kenarındaki bu projelerin bitmesiyle bölgeye 100 bin nüfus eklenecek...



PLANSIZ BÜYÜME İSTANBUL'U KİLİTLEDİ 


Nüfusu 14 milyonu bulan İstanbul'da trafik, vatandaşlar için adeta çile. Kentte ulaşımın iki önemli ulaşım aksı TEM Otoyolu ile E-5 Karayolu'nu, çevresindeki yoğun yapılaşma kilitliyor. Ulaşım altyapısının nüfus artısını kaldırmadığını belirten uzmanlar, şehrin artık plansız bir şekilde büyümemesi gerektiğini vurguluyor. 


Dünyanın önde gelen navigasyon şirketlerinden TomTom'un araştırmasına göre 2012 trafik sıkışıklığı endeksinde yüzde 66'yla Moskova birinci olurken. İstanbul yüzde 55'le ikinci sırayı aldı. İstanbullular günde 30 dakikalık yolculuk için bir yılda toplam 118 saat zaman kaybediyor; normalde 1 saatlik mesafeyi trafik sıkışıklığı dolayısıyla ortalama 2 saat 4 dakikada alabiliyor. Uzmanlar, bu duruma gerekçe olarak, İstanbul'da nüfus artış hızıyla ulaşım altyapısının avnı oranda artmamasına dikkat çekiyor ve şehrin arlık plansız bir şekilde büyümemesi gerektiğini belirtiyor. Rakamlar da İstanbul'un son on yıldaki plansız büyümesini gözler önüne seriyor. 


2000 yılında 10 milyon olan İstanbul'un nüfusu 2012 yılı sonu itibarıyla resmi verilere göre 13 milyon 854 bine çıktı. Resmi olmayan rakamlara göre ise İstanbul'un nüfusu 15 milyonu aşıyor. Son on yılda ivme kazanan konut projeleri, bazı ilçelerin nüfuslarının orantısız bir şekilde artmasına sebep oldu. Ulaşım alty apısı da yetersiz kalınca trafik sorununu beraberinde getirdi. 


Beylikdüzü, Avcılar, Başakşehir. Sultangazi, Sangazi, Ataşehir, Ümraniye ve Pendik kontrolsüz yapılaşmaya bağlı olarak trafiğin arttığı ilçelerin başında geliyor. İstanbul'un yeni ilçelerinden Beylikdüzü'ndeki nüfus son 20 yılda neredeyse 10 kat arttı. 1990 lı yıllarda sadece 2 bin kişinin yaşadığı bölgedeki nüfus bugün 233 bine ulaştı. Özellikle sabah ve akşam saatlerinde Beylikdüzü E-5 güzergahındaki trafikte ciddi sıkışmalar yaşanıyor. 2008'de ilçe olan Başakşehir'de de konut projeleri hızla artarken, nüfus da avnı paralellikte yukarı yönlü seyrediyor. Bölgede sayıları her geçen gün artan toplu konut projeleri trafiğe yoğunluk olarak yansıyor. Başbakan Tayyip Hrdoğan'm açıkladığı 1 milyonluk şehrin de Başakşehir-Kayaşehir bölgesine kurulacak olması buradaki trafik yükünü ikiye katlayacak. Aynı şekilde Avcılarda da mantar gibi çoğalan konut projeleriyle birlikte 2000 vılında 233 bin olan nüfus 20'12'de 395 bine çıktı. Metrobüsle 15 dakika süren Avcılar-Bahçelievler arası yolculuk özel araçla sabah ve akşam saatlerinde 1 saati geçiyor. 2008'de ilçe olan Esenyurt'ta da durum farklı değil. Konut projeleri hız kesmeden artmaya devam ediyor. 2011 'de 446 bin olan ilçe nüfusu 2012'de 553 bine ulaştı. 


İstanbul'un Anadolu yakasında da durum farksız. Çok sayıda gayrimenkul firmasının konut projelerine ev sahipliği yapan Ataşehir, İstanbul Finans Merkezi projesiyle popülaritesini en üst noktalara taşıyacak ilçelerden biri. Birçok prestijli projenin yapıldığı Ataşehir'in nüfusu 20'12'de 387 bin 502'ye kadar ulaştı. 2000'li yıllann başında nüfusu 37 bin olan Çekmeköy'ün de 2011 yılındaki nüfusu 183 bini buldu. Pendik'in nüfusu da 2000'de 383 bin kişiyken 20'12'de 625 bini aştı. 


TEM TRAFİĞİNİ ÇOK KATLI YAPILAŞMALAR SIKIŞTIRIYOR 


Fatih Sultan Mehmet Köprüsü'nden Bahçeşehir'e uzanan TEM otoyolu üzerinde 20'nin üzerinde büyük gayrimenkul projesi hızla ilerliyor. Yol kenarındaki bu projelerin bitmesiyle bölgeye 100 bin nüfus eklenecek. Daha içteki projelerle bu rakam 500 bin kişiyi bulacak. Kanal İstanbul ve 3. havalimanı projeleriyle birlikte yeni kurulması planlanan bir milyonluk şehir de eklendiğinde bölgede ciddi bir nüfus artışı olacak. Durma noktasına gelen TEM trafiğine yeni yükler binmek üzere. 


E-5 KARAYOLU ÜZERİNDE 80'İN ÜZERİNDE AVM VE BÜYÜK KONUT PROJELERİ VAR 


İstanbul'un ana ulaşım agı olan E-5 Karayolu üzerinde hızla yükselen alışveriş merkezleri de adeta trafiğe davetiye çıkartıyor, özel araçlarıyla alışveriş merkezlerinin (AVM) yolunu tutan İstanbullular için akşam saatlerinde mesafe almak çileye dönüşüyor. 


E-5 karayolu Büyükçekmece-Tuzla güzergahı üzerinde 80'iıı üzerinde büyiik konut, plaza, hastane ve AVM yer alıyor. Hal böyle olunca İstanbul'un en önemli ulaşım aksı E-5'in üzerinde ciddi bir trafik baskısı oluşuyor. 


Zaman Gazetesi 


Geri Dön