20 / 04 / 2024

Temelden ev almanın 6 avantajı!

Temelden ev almanın 6 avantajı!

Ev fiyatlarının daha uygun olması, evin oturulabilir duruma geldiği anda prim yapma ihtimali, istenilen daireyi alabilme imkanı temelden ev alanların sayısını artırıyor.



Projelerden ev almak, yakın bir zamanda daha çok kar amacı ile yapılan bir yatırım aracı iken, günümüzde projelerin sayısınında artması ile daha çok barınma ihtiyacını karşılamak için tercih edilen bir yöntem oldu.


Projeden ev alımının tercih edilmesini nedeni, son yıllarda konutların depreme daha dayanaklı, lüks yapılması ve konut arz/talep dengesinde talebin daha fazla olması gibi başlıca nedenlerden dolayı, son 10 yılda konut fiyatlarının fazlaca artış sergilemesi olarak görebiliriz.


Fiyat artışı ile birlikte daha uygun ev bulma talebi, özellikle orta gelir seviyesine hitap eden toplu konut projelerine olan talebi daha fazla artırdı.İnsanların konut projelerine daha fazla ilgi göstermeleri ve bu ilginin yasalardaki açıklarla birleşmesi, çeşitli mağduriyetler daha fazla yaşanmasına sebep oldu. Bu mağduriyetlerin engellenmesi için 2013 yılında çıkan 6502 saydı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanunu’na istinaden hazırlanan “Ön Ödemeli Konut Satışları Hakkında Yönetmelik” de projeden konut satışları daha denetimli bir yapı haline getirilmeye çalışılıyor. Bu yönetmelik tüketicinin korunması kanuna istinaden hazırlandığı için neredeyse tamamen projeden ev alacak kişilerin haklarım savunan bir yönetmelik olarak karşımıza çıkıyor.


YÖNETMELİĞE BAKIN


Eğer projeden ev almayı düşünüyorsanız kesinlikle bu yönetmeliğe bakmanızı tavsiye ederim. Öte yandan bu yasal düzenlemeler de projeden ev alma riski azaltılmış olsa dahi, çeşitli olumsuzluklar ve riskler halen mevcut. Şimdi daha net olarak anlamak için projeden ev almanın avantajlarım ve dezavantajlarım maddeler halinde sıralayalım:


Avantajları nedir


1- Ev fiyatlarının daha uygun olması,

2- Evin oturulabilir duruma geldiği anda prim yapma ihtimali,

3- İstenken kat ve daireyi alabilme imkanı,

4- İstenken şekkde önden ev içerisinde değişiklikler yapılma imkanı,

5- Projeyi yürüten firmanın bankalar üe anlaşması durumda cazip kredi imkanları,

6- Sosyal yaşam alanlarının daha gelişmiş olması.



Habertürk


Geri Dön