20 / 04 / 2024

Temelsiz projeler İzmir'e zarar veriyor

Temelsiz projeler İzmir'e zarar veriyor

Mimarlar Odası İzmir Şubesi, yerel seçimler öncesi kente dair beklentilerini rapor haline getirdi.



Şube Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Topal, "2009 yerel seçimlerine doğru politikalar, değerlendirmeler" ve "İzmir kentine dair öneriler, talepler, beklentiler" adını taşıdığını söyledi. Topal; belediye başkan, belediye meclis ve il genel meclis adaylarıyla parti örgütlerine göndereceklerini belirtti.
`Başka yere benzetmeyin'
Raporda odanın görüş ve önerilerine yer verdiklerini kaydeden Hasan Topal, "İzmir'in sağlıklı ve güvenli kentleşmesini, standartları yüksek kentsel yaşam alanları ve nitelikli çevre oluşturulmasını, tarihi, doğal ve kültürel değerlerin, tarım ve orman alanlarının, su havzalarının, yaşam destek sistemlerinin korunmasını gözeten politikalarla projelerin geliştirilmesini, entegre edilmiş bir ulaşım sisteminin oluşturulduğu yerel mimarlık politikası istiyoruz" diye konuştu.

Kentin gelişen alanlarının çoğunluğunun sağlıksız ve güvensiz, altyapıdan yoksun mekanlar olduğunu ileri süren Topal, "Buraların iyi planlanıp, o bölgenin kendine özgü koşulları etüt edilerek sağlıklı şekilde düzenlenmesi ve fazla yoğunluk gerektirmeyecek yaklaşımlar benimsenmeli" dedi.
Yaklaşan seçim ortamında adayların proje baskısı altında tutulduklarını savunan Hasan Topal, sözlerine şöyle devam etti:
"Adaylar temel bir plana dayanmayan projeler üretiyor. Bunların kente yararı değil, zararı oluyor. Kentin planının projeye değil, projelerin kentin planına göre yapılmasının daha uygun olacağına inanıyoruz. Adaylar, İzmir'i başka kentlere benzeterek birtakım özenti projeler hazırlıyor. Ancak bu tür yaklaşımlar yüzünden kent kötü taklitlerle doluyor.  İzmir  ancak kendine özgü yapısıyla dünya kenti olur. Yoksa, dünyanın başka yerlerine benzetmeye çalışarak İzmir'i dünya kenti yapamazsınız."

Milliyet

Geri Dön