23 / 04 / 2024

TEPAV'ın Perakende Güven Endeksi arttı!

TEPAV'ın Perakende Güven Endeksi arttı!

Endeks, ağustosta bir önceki aya göre 3,9 puan yükselirken geçen yılın aynı ayına göre 1,2 puan düştü. TEPE anketi katılımcılarının yarısı gelecek 3 ayda işlerinde iyileşme bekliyor




Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı (TEPAV) Perakende Güven Endeksi (TEPE), ağustosta bir önceki aya göre 3,9 puan yükselirken geçen yılın aynı ayına göre 1,2 puan düştü. 


TEPAV'dan yapılan açıklamaya göre, temmuzda Ramazan ve bayram nedeniyle yükselmeye başlayan TEPE, ağustos ayında da yükselişini sürdürdü ve -2,9 değerini aldı. TEPE, bir önceki aya göre 3,9 puan yükselirken, geçen yılın aynı dönemine göre 1,2 puan düştü. TEPE'nin geçen yıla göre düşüşünde geçen 3 aya göre işlerin durumundaki düşüş etkili oldu.  


Temmuz ayında yükselen satış beklentileri, ağustos ayında da yükselmeye devam etti. Ağustosta TEPE anketi katılımcılarının yüzde 49,8'i gelecek 3 ayda işlerinde iyileşme beklerken, işlerinde kötüleşme bekleyenlerin oranı yüzde 20,6 düzeyinde oldu. İşlerinde bir değişiklik beklemeyenlerin oranı ise yüzde 29,6 olarak belirlendi. 


TEPE anketi katılımcılarının yüzde 22,1'i ağustosta geçen yılın aynı dönemine göre işlerinde artış olduğunu belirtti. İşlerinde düşüş olduğunu ifade edenlerin oranı yüzde 46,6 oldu. Katılımcıların yüzde 31,4'ü ise geçen yıla göre işlerinde bir değişiklik olmadığını kaydetti. 


En iyi performansı motorlu taşıtlar sektörü sergiledi 


Alt sektörler itibariyle, motorlu taşıtlar sektörü en iyi performans sergileyen sektör oldu. Yiyecek, içecek ve tütün ürünleri, elektrikli ev aletleri, radyo ve televizyonlar ve "diğer" (akaryakıt istasyonu, eczane, parfümeri, nalbur, zücaciye, kırtasiye gibi) sektörlerdeki artış ortalamanın üzerinde belirlendi. Mobilya, aydınlatma ekipmanları ve ev içi kullanım ürünleri sektöründe geçen yıla göre düşüş görülürken bu, ortalama düşüşten daha az oldu. 


Tekstil, hazır giyim ve ayakkabı ve birden fazla türde ürün satan bakkal, market ve büyük mağazalar sektörlerinde düşüş yaşandı ve bu sektörlerdeki değişimler ortalamanın altında kaldı. Geçen yılın aynı ayına göre en fazla düşüş tekstil, hazır giyim ve ayakkabı sektöründe gerçekleşti. 


TEPE anketine soru bazında bakıldığında Temmuz 2014'e göre, "önümüzdeki 3 aydaki satış fiyatı beklentisi" dışındaki tüm beklenti ve mevcut durumlarda artış görüldü. Ağustos 2013'e göre ise "önümüzdeki 3 aydaki satış fiyatı beklentileri" ve "önümüzdeki yılda mağaza sayısı beklentisi" dışındaki tüm beklenti ve mevcut durumlarda düşüş yaşandı. Perakende sektöründe bir önceki aya göre toparlanma olurken, geçen yılki seviyenin altında kalındı. 


AB'de perakende güveni düşmeye devam ediyor 


AB-28'de bir önceki aya göre 1,2 puanlık düşüş, geçen yılın aynı dönemine göre ise 3,5 puanlık artış oldu. Türkiye geçen yıla kıyasla AB-28'den ve Avro Bölgesi'nden daha kötü, bir önceki aya göre ise daha iyi performans sergiledi. Türkiye, geçen yıla göre AB-28'de perakende güveni en çok düşen 7 ülkeden biri oldu. 


AB-28 ülkeleri ve Türkiye'nin Perakende Güven Endeksi değerlerine bakıldığında Yunanistan'ın ağustos ayında da geçen yıla göre en fazla artış yaşanan ülke olduğu görüldü. Yunanistan'ı, Macaristan, Güney Kıbrıs ve İspanya takip etti. Fransa, Türkiye, Danimarka, Avusturya, İngiltere, Bulgaristan ve Hırvatistan'da geçen yıla göre düşüş yaşandı. Bir önceki aya göre en fazla artış ise Finlandiya'da yaşandı. AB-28 Perakende Güven Endeksi, geçen yıla ve bir öneki aya göre Avro Bölgesi'ne göre daha kötü performans sergiledi. 



Dünya




Geri Dön