25 / 04 / 2024

Termal turizm tesisi yatırımları arttı!

Termal turizm tesisi yatırımları arttı!

Turizmde yaşanan sıkıntıyı aşmak için sektöre yönelik destekler sürerken, termal turizmin güçlendirilmesi de yeniden gündeme geldi. Hükümet bu konuda harekete geçerken, sektördeki yatırımcı firmaların sayısı da hızla artıyor.



Turizmde yaşanan sıkıntıyı aşmak için sektöre yönelik destekler sürerken, yılın her döneminde tesislerin açık olduğu, müşterilerinin yaz turistlerine oranla daha fazla harcama yaptığı termal turizmin güçlendirilmesi de yeniden gündeme geldi.


Doğan Jeotermal’in 3. termal tesisi olan Erzin Termal Tatil Köyü’nün Genel Müdürü Ömer Faruk Arkan, “Doluluk oranları açısından kıyı otellerinde ciddi düşüşler yaşanmasına rağmen termal tesislerde ise yüzde 80 üzerinde devam etmekte. Türkiye’de son yıllarda sayıları artan termal tesisler hastalıkların tedavisinde alternatif oluşturmasının yanı sıra 12 ay boyunca 4 mevsim huzurlu bir tatil imkanı da sağlamakta. Bu durum termal turizmin sıkıntılardan etkilenmemesine yol açtı” dedi.


Türkiye, jeotermal kaynaklar potansiyeli açısından dünyada 7’nci, Avrupa’da 5’inci sırada olmasına rağmen bugüne kadar termal turizm pastasından istediği oranda pay alamadı. 


2007 yılında kanunlaşan Jeotermal Kaynaklar ve Doğal Mineralli Sular Kanunu ile atağa geçilse de dünyadaki termal sağlık turizmi pastasından yılda 15 milyar dolar alan ABD, 10 milyar dolar alan pay alan AB ülkeleri, 1 milyar dolar pay alan Çek Cumhuriyeti’nin yanında Türkiye’nin aldığı pay hala 20 milyon dolar civarında.


Yatırımcı sayısı arttı


Türkiye’nin pastadan daha yüksek pay alması için neler yapması gerektiğini araştıran sektör temsilcileri, en önemli eksikliğin konseptte yaşandığı sonucuna ulaştı. Termal tesislerin yanında konaklama ve yatak bölümlerinin bulunmamasının turistlerin tercihinin Türkiye olmaması sonucunu yarattığı değerlendirildi.


Hükümet, bu tespit doğrultusunda harekete geçerken, sektördeki yatırımcı firmaların sayısı da hızla artıyor. Bu firmalardan biri de bugüne kadar 3 ayrı tesisi devreye sokan, iki yeni tesisi daha devreye sokmaya hazırlanan Doğan Jeotermal. Firmanın Hatay Erzin’de tamamladığı Erzin Termal Tatil Köyü bünyesinde kür merkezi, termal SPA, devremülk, AVM bulunan firma, müşterilerine 100’ü aşkın ülkedeki 4 bin tesisle de değişim imkanı sunuyor. Genel Müdür Arkan, termal turizm müşterilerinin yaz 5 kat daha fazla harcama yaptığının tespit edildiğine dikkati çekerek, son dönemde bu alana yapılan yatırımların memnuniyet verici olduğunu söyledi.


Milliyet


Geri Dön