25 / 04 / 2024

Tesco Kipa, Migros'a satıldı!

Tesco Kipa, Migros'a satıldı!

Tesco, Türkiye'deki iştiraki Tesco Kipa'nın yüzde 95,5 hissesini Migros'a sattı. Migros Tesco Kipa için 302,3 milyon TL ödeyecek.



Tesco, Türkiye'deki iştiraki Tesco Kipa'nın yüzde 95,5 hissesini Migros Ticarete sattı. Migros Tesco Kipa için 302,3 milyon TL ödeyecek. Haberlerin ardından, Tesco Kipa Borsa İstanbul açılışında yüzde 19,66 düşüşle taban olurken, Migros hisseleri yüzde 4,18 yükselişle açıldı.


Şirket açıklamayı KAP'a yaptı.

Şirket açıklamasında, "Ana hissedarımız Tesco Overseas Investments Limited tarafından iletilen güncel bilgiye göre nominal değeri hisse başına 1 TL ve toplam ödenmiş sermayesi 1.332.682.000 TL olan Şirketimiz sermayesinin yaklaşık yüzde 95,5'ine tekabül eden hisselerinin tamamının satışına ilişkin olarak 10 Haziran 2016 tarihinde Migros Ticaret A.Ş. ile bir hisse alım satım sözleşmesi imzalanmıştır. Sözleşmede toplam satın alma bedeli hisse başına 0,2375 TL olmak üzere toplam 302.286.947 TL olarak belirlenmiş olsa da anılan tutar Rekabet Kurulu izni ve diğer gerekli koşulların sağlanması akabinde hisse devrinin yapılacağı tarih itibariyle düzenlenecek bilançoya göre yapılacak fiyat uyarlamasına tabi olacaktır " denildi. 


TESCO KİPA HİSSELERİ TABAN OLDU

Tesco Kipa hisseleri, hisse devri haberinin ardından yüzde 19.66 düşüşle açıldı. Migros hisseleri ise yüzde 4,18 yükseldi. 



Hürriyet


Haber AA'da şu şekilde yer aldı


Migros ve Tesco, İngiltere kökenli uluslararası büyük perakende kuruluşu Tesco’nun Türkiye’de bulunan mağazalarının, Migros Ticaret AŞ’ye hisse devri için anlaşmaya vardı.


Migros tarafından yapılan açıklamaya göre, anlaşma uyarınca Tesco Overseas Investments Limited'in Türkiye’de 21 ilde bulunan 26 AVM ve 168 mağazasının Migros Ticaret AŞ bünyesine katılması konusunda mutabakata varıldı. Anlaşma, Rekabet Kurulu kararıyla resmiyet kazanacak ve sonrasında hisse devri gerçekleşecek.


Anlaşma çerçevesinde Tesco Overseas Investments Limited'in, Tesco Kipa Kitle Pazarlama Ticaret ve Lojistik ve Gıda Sanayi AŞ’deki  yüzde 95,5 hissesi 302 milyon TL değerle Migros Ticaret AŞ tarafından satın alınacak. Nihai satın alma değeri kapanış düzeltmelerine bağlı. 2015 mali yıl sonu itibarıyla Migros’un 9,4 milyar TL cirosu Tesco Kipa’nın ise 2,2 milyar TL cirosu bulunuyor. Migros Ticaret AŞ halen yurt içinde 72 ilde 1.454 ve yurt dışı dahil 1.494 mağaza ile müşterilerine ulaşıyor. Migros geçen yıl mevcut mağaza portföyüne toplam 257 yeni mağaza ekledi. Yurt içinde 4, yurt dışında 2 olmak üzere toplam 6 alışveriş merkezi bulunuyor.


Açıklamada görüşlerine yer verilen Migros Ticaret AŞ Genel Müdürü Özgür Tort, son 7 yılda BC Partners’ın ortaklığı ile Migros’un pazar konumunu belirgin şekilde güçlendirdiğini belirterek, , Migros’un aynı zamanda hem mağaza sayısını hem de satışlarını 2 katından fazla artırdığını ifade etti.


Tort, Anadolu Grubunun 2015 yılında BC Partners’ın hisselerinin yarısını satın alması ile birlikte, Migros’un büyüme hamlesini daha da hızlandırdığını aktardı. 


Migros'un son 3 yılda ortalama yüzde 12'nin üzerinde büyüdüğünü dile getiren Tort, şunları kaydetti:


"2015’te bu ortalamanın da üzerine çıkarak yüzde 15,6 gibi bir büyüme rakamı elde ettik. Her yıl açtığımız ortalama 200 mağazanın büyük bir bölümünü, verimlilikten elde ettiğimiz kaynakla açıyoruz. Biz daima sürdürülebilir büyüme kavramına odaklıyız. Bu süreçte satın alma fırsatlarına karşı radarlarımız daima açık. Tesco Kipa anlaşması bu sürecin doğal bir sonucu olarak Anadolu Grubu ve BC Partners tarafından da desteklendi. Migros’un daimi büyüme arzusu hem perakende sektörü hem de Türk iş dünyası için önemli bir referans. Şirketimiz organik ve inorganik atılımlarıyla sadece kendisi büyümekle kalmıyor, perakendede büyüme iklimini de canlandırıyor. Migros’un kesintisiz, istikrarlı büyümesi Türkiye’nin perakende sektöründe uzmanlığının da bir göstergesidir."

- "Uzmanlığımız, AVM yatırımcılığı ile güçleniyor"

Tort, Migros’un büyüme hedefleri doğrultusunda hisse devri sözleşmesi yaptığı Tesco’nun İngiltere’nin ve dünyanın sayılı perakendecilerinden biri olduğunu vurguladı. 


Tesco'nun  global arenada önemli bir perakende deneyimine sahip olduğunu anlatan Tort,  bünyelerine yeni katılacak mağazalarla ve çalışanlarla perakendedeki deneyim zenginliklerini daha da ileri boyuta taşıyacaklarının altını çizdi.


Tort, hizmetlerini güçlendireceklerini dile getirerek, anlaşma çerçevesinde Tesco’ya ait 26 AVM’nin de Migros bünyesine katılacağına dikkati çekti.


Yeni dönemde, 62 yılda perakendede süpermarket aracığıyla elde ettikleri deneyim ve uzmanlığı AVM yatırımlarına da taşımış olacaklarını kaydeden Tort, bu anlaşma ile Türkiye’nin en büyük alışveriş merkezi yatırımcılarından biri haline geleceklerini belirtti.


Tort, Türkiye'nin potansiyeline güvenerek "iyi gelecek” kavramı ile ilerlediklerini, yatırım, hizmet, istihdam yaratarak verimlilikle sürdürülebilir büyümeyi sağladıklarını ifade etti.


Migros’un yurt içinde 4, yurt dışında 2 olmak üzere toplam 6 alışveriş merkezi bulunduğunu bildiren Tort, Tesco’nun Türkiye’deki 26 alışveriş merkezi ile toplam yurt içi alışveriş merkezi sayısının 30'a yükselecek olan Migros'un önemli AVM yatırımcıları arasında yer alacağının altını çizdi.


Migros'un Türk tüketicisini yakından tanıyan, beklentilerini önceden görerek daima ilkleri sunan marka olduğunu aktaran Tort, "Migros önceliği müşterilerinin bakış açısıdır. Onlara en iyi hizmeti sunmak için tüm çalışanlarımızla tek bir vücut halinde hareket eder, aramıza yeni katılması planlanan arkadaşlarla beraber daha da büyük bir takım olmayı önemser, daima istihdamı artırırız. Bu da bizi deneyim zenginliğiyle sürdürülebilir başarıya götüren en önemli fark alanlarımızdandır." ifadelerini kullandı.


Tort, sözlerini şöyle sürdürdü:


"Migros, ilerleyen teknolojinin de yardımıyla milisaniye hızında tüm alışveriş datasına ulaşabilen, bu sayede yerelden ulusala tüm müşterilerini, özel olarak tasarlanmış fırsat ve kampanyalarla karşılayan, Türkiye'de 'Tam Bana Göre' uygulaması ile kişiye özel kampanya yapabilen bir marka. Kampanya döneminde her gün ortalama 9 milyon kişiye 'Tam Bana Göre' teklifi sunuyoruz. Müşterilerini yakından tanıması, yerel ve ulusal perakende deneyimi ve teknolojik altyapısı onlara daha da yakınlaşmasını sağlıyor. Aynı teknoloji, bir sistem altyapısı olarak verimliliğin ve çoklu kanal perakendesinin de önemli bir anahtarı konumundadır."


Migros'un büyüme, penetrasyon, verimlilik ve alışveriş deneyiminden oluşan dörtlü stratejik hedefi doğrultusunda ilerlemeye devam edeceğini bildiren Tort, sundukları "İyi Yaşam" taahhüdüne dikkati çekerek, şunları kaydetti:


"Migros değişen trendleri iyi okuyan, müşterisini dinlemeyi çok önemseyen bir şirket. Bunu da sadece belirli bir kitle için değil, yaygın olarak, Türkiye'nin 72 ilinde yapıyor. Bugünün tüketicisi hem daha fazlasını hem daha iyisini istiyor. Müşteri kendisi ve toplum için daha iyisini hayal ediyor. İşte onların bu hayali, bu isteği bizim iş planımızı oluşturuyor. Organik ve inorganik yollarla büyüme de bu planın kalbinde yer alıyor. Bu önemli anlaşmayla, Migros Grubunun müşterilerine daha zenginleşmiş bir deneyimle daha da yakınlaşacak. Hem müşterilerimiz hem onlara hizmet eden aynı çatı altındaki dolaylı istihdamımızla birlikte 32 bin çalışanımız Türkiye'nin aynasıdır.


Topluma hizmet ederken, çalışmamızın sonucunun ülkemize değer yaratması bizim 62 yıllık iddiamız. Bizi çok sevindiren ödüllerden birini mayıs ayında Ankara’da SGK’dan aldık. Migros’un 2015 yılında en çok istihdam sağlayan, en çok engelli istihdam eden ve en çok kadın istihdamı sağlayan şirket olarak ödüllendirildi. Yüzde 40 kadın istihdam oranımız sayesinde sektörde ve endüstriyel dünyada öncülük ediyoruz. Migros’un gerçek değeri çalışma takımı ile 4. kuşaktan 5. kuşağa geçen müşteri güvenidir, attığımız her adımın başarısında belirleyici etken bu bakış açımızla, Türkiye’ye kattığımız değerdir."


AA


Haber Dünya Gazetesi'nde şöyle yer aldı;

Migros ve Tesco, İngiltere kökenli uluslararası büyük perakende kuruluşu Tesco’nun Türkiye’de bulunan mağazalarının, Migros Ticaret A.Ş.’ye hisse devri için anlaşmaya varıldığını kamuoyuna açıkladı. Anlaşmaya göre Tesco Overseas Investments Limited’in Türkiye’de 21 ilde bulunan 26 AVM ve 168 mağazasının Migros Ticaret A.Ş. bünyesine katılması konusunda mutabakata varıldı. Anlaşma, Rekabet Kurulu kararıyla resmiyet kazanacak ve sonrasında hisse devri gerçekleşecek. Anlaşmaya göre Tesco Overseas Investments Limited’in, Tesco Kipa Kitle Pazarlama Ticaret ve Lojistik ve Gıda Sanayi A.Ş.’deki yüzde 95.5 hissesi 302 milyon TL değerle Migros Ticaret A.Ş. tarafından satın alınacak. Nihai satın alma değeri kapanış düzeltmelerine bağlıdır. 2015 mali yılsonu itibariyle Migros’un 9,4 milyar TL cirosu Tesco Kipa’nın ise 2,2 milyar TL cirosu bulunuyor. Migros Ticaret A.Ş. halen yurtiçinde 72 ilde 1.454 ve yurt dışı dahil 1.494 mağaza ile müşterilerine ulaşıyor. Migros geçtiğimiz yıl mevcut mağaza portföyüne toplam 257 yeni mağaza ekledi. Yurtiçinde 4, yurt dışında 2 olmak üzere toplam 6 Alışveriş Merkezi bulunuyor.

'Sürdürülebilir büyüme kavramına odaklıyız'

Son 7 yılda BC Partners’ın ortaklığı ile Migros’un pazar konumunu belirgin şekilde güçlendirdiğini ifade eden Migros Ticaret A.Ş. Genel Müdürü Özgür Tort, Migros’un aynı zamanda hem mağaza sayısını hem de satışlarını 2 katından daha fazla artırdığını belirtti. Tort, Anadolu Grubu’nun 2015 yılında BC Partners’ın hisselerinin yarısını satın alması ile birlikte, Migros’un büyüme hamlesini daha da hızlandırdığını ifade etti. Tort, şöyle konuştu: “Migros, son 3 yılda ortalama yüzde 12’nin üzerinde büyüdü. 2015’te ise, bu ortalamanın da üzerine çıkarak yüzde 15,6 gibi bir büyüme rakamı elde etti. Her yıl açtığımız ortalama 200 mağazanın büyük bir bölümünü, verimlilikten elde ettiğimiz kaynakla açıyoruz. Biz daima sürdürülebilir büyüme kavramına odaklıyız”. Bu süreçte satın alma fırsatlarına karşı radarlarının daima açık olduğunu vurgulayan Özgür Tort, “Tesco Kipa anlaşması bu sürecin doğal bir sonucu olarak Anadolu Grubu ve BC Partners tarafından da desteklendi. Migros’un daimi büyüme arzusu hem perakende sektörü hem de Türk iş dünyası için önemli bir referanstır. Şirketimiz organik ve inorganik atılımlarıyla sadece kendisi büyümekle kalmıyor, perakende de büyüme iklimini de canlandırıyor. Migros’un kesintisiz, istikrarlı büyümesi Türkiye’nin perakende sektöründe uzmanlığının da bir göstergesidir” dedi.


26 AVM, Migros bünyesine katılacak


Özgür Tort, Migros’un büyüme hedefleri doğrultusunda hisse devri sözleşmesi yaptığı Tesco’nun İngiltere’nin ve dünyanın sayılı perakendecilerinden biri olduğunu hatırlattı.


“Tesco, global arenada önemli bir perakende deneyimine sahip. Bünyemize yeni katılacak mağazalarla ve çalışanlarla perakendedeki deneyim zenginliğimizi daha da ileri boyuta taşıyacağız. Hizmetimizi daha da güçlendireceğiz” diyen Özgür Tort, anlaşma çerçevesinde Tesco’ya ait olan 26 AVM’nin de Migros bünyesine katılacağına dikkat çekti. Özgür Tort, “Yeni dönemde, 62 yılda perakendede süpermarket aracığıyla elde ettiğimiz deneyim ve uzmanlığımızı AVM yatırımlarına da taşımış olacağız. Bu anlaşma ile Türkiye’nin en büyük Alışveriş Merkezi yatırımcılarından biri haline geleceğiz. Türkiye’nin potansiyeline güvenerek “İyi Gelecek” kavramı ile ilerliyor yatırım, hizmet, istihdam yaratarak verimlilikle sürdürülebilir büyümeyi sağlıyoruz” dedi. Migros’un yurt içinde 4, yurt dışında 2 olmak üzere toplam 6 alışveriş merkezi bulunuyor. Tesco’nun Türkiye’deki 26 alışveriş merkezi ile toplam yurtiçi alışveriş merkezi sayısı 30’a yükselecek olan Migros, önemli AVM yatırımcıları arasında yer alacak. 


Migros’un Türk tüketicisini yakından tanıyan, beklentilerini önceden görerek daima “ilk”leri sunan marka olduğunu belirten Tort, “Migros önceliği müşterilerinin bakış açısıdır. Onlara en iyi hizmeti sunmak için tüm çalışanlarımızla tek bir vücut halinde hareket eder, aramıza yeni katılması planlanan arkadaşlarla beraber daha da büyük bir takım olmayı önemser, daima istihdamı arttırırız. Bu da bizi deneyim zenginliğiyle sürdürülebilir başarıya götüren en önemli fark alanlarımızdandır” dedi. 


Hisseleri taban yaptı

Satın almanın açıklanmasından sonra Tesco Kipa hisseleri 19,66 düşüş yaşayarak taban seviyesine geldi. Hisseler 1,88 seviyesine indi. Diğer taraftan saat 09:49 itibariyle Migros hisseleri yüzde 5.65 artışla 17,95 seviyesine çıktı.


Dünya 



Haber Sözcü Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı;


Sabah saatlerinde borsaya yapılan açıklamada Kipa'nın yüzde 95.5'inin Migros'a satıldığı belirtildi. Satış bedeli 302.3 milyon TL olarak açıklandı.


İşte TESCO Kipa tarafından Türkiye’ye yapılan açıklama:

Şirketimiz tarafından yapılan 30 Mayıs 2016 ve 8 Haziran 2016 tarihli açıklamalarda ana hissedarımız Tesco Overseas Investments Limited ile Migros Ticaret A.Ş. arasında görüşmelerin olduğu ve söz konusu görüşmelerin sonucunda yatırımcıların kararını etkileyecek bir gelişme olduğunda kamuoyuyla paylaşılacağı bilgisi verilmişti.


Ana hissedarımız Tesco Overseas Investments Limited tarafından iletilen güncel bilgiye göre nominal değeri hisse başına 1 TL ve toplam ödenmiş sermayesi 1.332.682.000 TL olan Şirketimiz sermayesinin yaklaşık %95,5’ine tekabül eden hisselerinin tamamının satışına ilişkin olarak 10 Haziran 2016 tarihinde Migros Ticaret A.Ş. ile bir hisse alım satım sözleşmesi imzalanmıştır.


Sözleşmede toplam satın alma bedeli hisse başına 0,2375 TL olmak üzere toplam 302.286.947 TL olarak belirlenmiş olsa da anılan tutar Rekabet Kurulu izni ve diğer gerekli koşulların sağlanması akabinde hisse devrinin yapılacağı tarih itibariyle düzenlenecek bilançoya göre yapılacak fiyat uyarlamasına tabi olacaktır.


Sözleşmede belirtilen koşulların gerçekleşmesini müteakip hisse devir işlemi tamamlandıktan sonra Migros Ticaret A.Ş. bakımından “pay alım teklifi” zorunluluğu ortaya çıkacak olmakla birlikte, Sermaye Piyasası Kurulu’nun Seri: II 26.1 sayılı Pay Alım Teklifi Tebliği’ne göre zorunlu pay alım teklifinde bulunma zorunluluğundan muafiyet için Sermaye Piyasası Kurulu’na başvuruda bulunulacağı tarafımıza bildirilmiştir.

Yukarıda belirtilen hisse devir işlemiyle ilgili yatırımcılarımızın kararını etkileyecek yeni bir gelişme olduğunda ilgili mevzuat çerçevesinde kamuoyuyla paylaşılacaktır.


Sözcü



Haber Milliyet Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı;


Migros, Tesco Kipa’nın hisselerinin 302 milyon TL’ye devri konusunda anlaşmaya varırken, AVM yatırımcısı da oldu. Bu satın almayla 168 yeni mağazanın yanı sıra 26 AVM’yi de bünyesine kattı


Perakende devi Migros, İngiliz zincir Tesco’nun Türkiye’deki alışveriş merkezleri ve mağazalarının hisse devri için anlaşmaya vardığını duyurdu. Anlaşmaya göre, Tesco Overseas Investments Limited’in Türkiye’de 21 ilde bulunan 26 AVM ve 168 mağazasının Migros Ticaret A.Ş. bünyesine katılması konusunda mutabakata varıldı. Anlaşma, Rekabet Kurulu kararıyla resmiyet kazanacak ve sonrasında hisse devri gerçekleşecek. 


Anlaşmaya göre, Tesco Overseas Investments Limited’in, Tesco Kipa Kitle Pazarlama Ticaret ve Lojistik ve Gıda Sanayi A.Ş.’deki yüzde 95.5 hissesi 302 milyon TL değerle Migros Ticaret A.Ş. tarafından satın alınacak. Nihai satın alma değeri kapanış düzeltmelerine bağlı. 2015 mali yılsonu itibariyle Migros’un 9.4 milyar TL cirosu, Tesco Kipa’nın ise 2.2 milyar TL cirosu bulunuyor. 


26 alışveriş merkezi


Migros, halen yurtiçinde 72 ilde 1.454 ve yurtdışı dahil 1.494 mağaza ile hizmet veriyor. Geçen yıl mevcut mağaza portföyüne toplam 257 yeni mağaza ekledi. Yurtiçinde 4, yurtdışında 2 olmak üzere toplam 6 alışveriş merkezi bulunuyor. Bu devir sonrasında Migros, bugüne kadar süpermarket alanındaki yatırımlarını AVM’ye de taşımış oldu. Bünyesindeki  yurtiçi AVM sayısı 30’a yükseldi. Böylece Türkiye’nin de en büyük alışveriş merkezi yatırımcılarından biri haline geliyor.


Migros Ticaret A.Ş. Genel Müdürü Özgür Tort, organik ve inorganik atılımlarıyla sadece kendilerini büyütmediklerini, perakendede büyüme iklimini canlandırdıklarını söyledi. Anadolu Grubu ve BC Partners ortaklığının uzun dönemli stratejik bakışı ile emin adımlarla yol aldıklarını belirten Tort, “Bu anlaşmayla bünyemize 26 AVM de katılacak ve böylece perakendedeki uzmanlığımızı AVM segmenti ile güçlendirmiş olacağız. Müşterilerimizin iyi yaşam hayali bizim iş planımız. Migros gücünü müşterisi ve çalışanından alıyor. Bu anlaşma kadar bizi mutlu eden bir diğer konu ise Migros’un, Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından Türkiye’nin en fazla istihdam sağlayan, en fazla kadın ve engelli istihdam eden şirketi olarak ödüllendirilmesidir. Milyonlara hizmet ederken, aynı çatı altında dolaylı istihdamımızla birlikte 32 bin çalışan ile Türkiye’nin aynasıyız. Yeni gelişmeler sonuçlandığında bu rakam 40 bine yaklaşacak” dedi.


Devamlı büyüme...


Migros’un son 3 yılda ortalama yüzde 12’nin üzerinde büyüdüğüne de dikkat çeken Tort, “2015’te ise, bu ortalamanın da üzerine çıkarak yüzde 15.6 gibi bir büyüme rakamı elde ettik. Her yıl açtığımız ortalama 200 mağazanın büyük bir bölümünü, verimlilikten elde ettiğimiz kaynakla açıyoruz. Biz daima sürdürülebilir büyüme kavramına odaklıyız” diye konuştu.


Bu süreçte satın alma fırsatlarına karşı radarlarının daima açık olduğunu vurgulayan Özgür Tort, “Tesco Kipa anlaşması bu sürecin doğal bir sonucu olarak Anadolu Grubu ve BC Partners tarafından da desteklendi. Migros’un daimi büyüme arzusu hem perakende sektörü hem de Türk İş dünyası için önemli bir referanstır. Migros’un kesintisiz, istikrarlı büyümesi Türkiye’nin perakende sektöründe uzmanlığının da bir göstergesidir” ifadesini kullandı.


‘Tam Bana Göre’yle kişiye özel teklif...


Türkiye’de perakendedeki uzmanlığı yaygınlaştırarak ‘İyi Gelecek’ konseptiyle hizmetleri yakınlaştırdıklarına da değinen Özgür Tort, Migros’un müşteriye iyi alışveriş deneyimi yaşatan bir marka olduğunu hatırlattı. Özgür Tort, şöyle devam etti: “Migros, ilerleyen teknolojinin de yardımıyla milisaniye hızında tüm alışveriş datasına ulaşabilen, bu sayede yerelden ulusala tüm müşterilerini özel olarak tasarlanmış fırsat ve kampanyalarla karşılayan, Türkiye’de ‘Tam Bana Göre’ uygulaması ile kişiye özel kampanya yapabilen bir marka. Kampanya döneminde her gün ortalama 9 milyon kişiye ‘Tam Bana Göre’ teklifi sunuyoruz.”


Milliyet


Haber Akşam'da şu şekilde yer aldı


Geçen yıl Migros'u satın alarak perakende sektörüne hızlı bir giriş yapan Anadolu Grubu, perakende sektöründe dengeleri değiştirecek dev bir satın almaya daha imza attı. Migros ve Tesco, İngiltere kökenli uluslararası perakende kuruluşu Tesco’nun Türkiye’de bulunan mağazalarının, Migros Ticaret AŞ’ye hisse devri için anlaşmaya vardı. Anlaşma uyarınca Tesco Overseas Investments Limited'in Türkiye’de 21 ildeki 26 AVM ve 168 mağazasının Migros Ticaret AŞ bünyesine katılması konusunda mutabakata varıldı. Anlaşma, Rekabet Kurulu kararıyla resmiyet kazanacak ve sonrasında hisse devri gerçekleşecek. Anlaşma çerçevesinde Tesco Overseas Investments Limited'in, Tesco Kipa Kitle Pazarlama Ticaret ve Lojistik ve Gıda Sanayi AŞ’deki  yüzde 95,5 hissesi 302 milyon TL değerle Migros Ticaret AŞ tarafından satın alınacak. Nihai satın alma değeri kapanış düzeltmelerine bağlı. 2015 mali yıl sonu itibarıyla  Migros'un 9,4 milyar TL cirosu Tesco Kipa’nın ise 2,2 milyar TL cirosu bulunuyor.  Migros Ticaret AŞ halen yurtiçinde 72 ilde 1.454 ve yurtdışı dahil 1.494 mağazayla müşterilerine ulaşıyor.  Migros geçen yıl mevcut mağaza portföyüne toplam 257 yeni mağaza ekledi. Yurtiçinde 4, yurtdışında 2 olmak üzere toplam 6 AVM'si bulunuyor. 


Uluslararası arenada 

Tesco'nun  global arenada önemli bir perakende deneyimine sahip olduğunu anlatan Tort, bünyelerine yeni katılacak mağazalarla ve çalışanlarla perakendedeki deneyim zenginliklerini daha da ileri boyuta taşıyacaklarını ifade etti. Tesco’ya ait 26 AVM’nin de Migros bünyesine katılacağına dikkati çeken Tort, yeni dönemde, 62 yılda perakendede süpermarket aracığıyla elde ettikleri deneyim ve uzmanlığı AVM yatırımlarına da taşımış olacaklarını kaydetti. Tort, bu anlaşma ile Türkiye’nin en büyük alışveriş merkezi yatırımcılarından biri haline geleceklerini belirtti. Tesco'nun  global arenada önemli bir perakende deneyimine sahip olduğunu anlatan Tort,  bünyelerine yeni katılacak mağazalarla ve çalışanlarla perakendedeki deneyim zenginliklerini daha da ileri boyuta taşıyacaklarının altını çizdi. 


Anadolu Grubu'yla daha da hızlandık

Tort, Migros’un hem mağaza sayısını hem de satışlarını 2 katından fazla artırdığını ifade etti. Tort, Anadolu Grubu'nun 2015 yılında BC Partners’ın hisselerinin yarısını satın almasıyla birlikte, Migros’un büyüme hamlesini daha da hızlandırdığını aktardı. Migros'un son 3 yılda ortalama yüzde 12'nin üzerinde büyüdüğünü dile getiren Tort, şunları kaydetti: "2015’te bu ortalamanın da üzerine çıkararak yüzde 15,6 gibi bir büyüme rakamı elde ettik. Her yıl açtığımız ortalama 200 mağazanın büyük bir bölümünü, verimlilikten elde ettiğimiz kaynakla açıyoruz. Bu süreçte satın alma fırsatlarına karşı radarlarımız daima açık. Tesco Kipa anlaşması bu sürecin doğal bir sonucu olarak Anadolu Grubu ve BC Partners tarafından da desteklendi."


AVM'de eli güçlenecek

Migros'un yurtiçinde 4, yurtdışında 2 olmak üzere toplam 6 alışveriş merkezi bulunduğunu bildiren Tort, Tesco’nun Türkiye’deki 26 alışveriş merkeziyle toplam yurtiçi alışveriş merkezi sayısının 30'a yükselecek olan Migros'un önemli AVM yatırımcıları arasında yer alacağının altını çizdi. Verilen bilgiye göre, Migros'un toplam cirosu 9.4 milyar liraya ulaşırken, Kipa'nın cirosu ise 2.2 milyor lira seviyesinde.


 


Akşam 




Bu haber Dokuz Sütun Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı;



Tesco ile Migros arasında yürütülen görüşmelerde sona gelindi. Perakende devi Tesco, hisselerini Migros’a sattı. Migros ve Tesco, İngiltere kökenli uluslararası büyük perakende kuruluşu Tesco'nun Türkiye’de bulunan mağazalarının, Migros Ticaret A.Ş.'ye hisse devri için anlaşmaya varıldığını kamuoyuna açıkladı. Anlaşmaya göre Tesco Overseas Investments Limited’in Türkiye'de 21 ilde bulunan 26 AVM ve 168 mağazasının Migros Ticaret A.Ş. bünyesine katılması konusunda mutabakata varıldı. Anlaşma, Rekabet Kurulu kararıyla resmiyet kazanacak ve sonrasında hisse devri gerçekleşecek. Anlaşmaya göre Tesco Overseas Investments Limited’in, Tesco Kipa Kitle Pazarlama Ticaret ve Lojistik ve Gıda Sanayi A.Ş.’deki yüzde 95.5 hissesi 302 milyon TL değerle Migros Ticaret A.Ş. tarafından satın alınacak. 2015 mali yılsonu itibariyle Migros’un 9,4 milyar TL cirosu Tesco Kipa’nın ise 2,2 milyar TL cirosu bulunuyor.  Migros Ticaret A.Ş. halen yurtiçinde 72 ilde 1.454 ve yurt dışında 494 mağaza ile müşterisine ulaşıyor. Migros geçtiğimiz yıl mevcut mağaza portföyüne toplam 257 yeni mağaza ekledi. Yurtiçinde 4, yurt dışında 2 BM olmak üzere toplam 6 Alışveriş Merkezi bulunuyor. Son 7 yılda BC Partners’ın ortaklığı ile Migros’un pazar konumunu belirgin şekilde güçlendirdiğini ifade eden Migros Ticaret A.Ş. Genel Müdürü Özgür Tort, Migros’un aynı zamanda hem mağaza sayısını hem de satışlarını 2 katından daha fazla artırdığını belirtti.


Dokuz Sütun



Bu haber Ortadoğu Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı;




Kipa’nın yüzde 95.5’inin Migros’a satıldığı belirtildi. Satış bedeli 302.3 milyon Tl olarak açıklandı. İşte TESCO Kipa tarafından Türkiye’ye yapılan açıklama:

Şirketimiz tarafından yapılan 30 Mayıs 2016 ve 8 Haziran 2016 tarihli açıklamalarda ana hissedarımız Tesco Overseas Investments Limited ile Migros Ticaret A.Ş. arasında görüşmelerin olduğu ve söz konusu görüşmelerin sonucunda yatırımcıların kararını etkileyecek bir gelişme olduğunda kamuoyuyla paylaşılacağı bilgisi verilmişti. Ana hissedarımız Tesco Overseas Investments Limited tarafından iletilen güncel bilgiye göre nominal değeri hisse başına 1 TL ve toplam ödenmiş sermayesi 1.332.682.000 TL olan Şirketimiz sermayesinin yaklaşık %95,5’ine tekabül eden hisselerinin tamamının satışına ilişkin olarak 10 Haziran 2016 tarihinde Migros Ticaret A.Ş. ile bir hisse alım satım sözleşmesi imzalanmıştır. Sözleşmede toplam satın alma bedeli hisse başına 0,2375 Tl olmak üzere toplam 302.286.947 Tl olarak belirlenmiş olsa da anılan tutar Rekabet Kumlu izni ve diğer gerekli koşulların sağlanması akabinde hisse devrinin yapılacağı tarih itibariyle düzenlenecek bilançoya göre yapılacak fiyat uyarlamasına tabi olacaktır. Sözleşmede belirtilen koşulların gerçekleşmesini müteakip hisse devir işlemi tamamlandıktan sonra Migros Ticaret A.Ş. bakımından "pay alım teklifi” zorunluluğu ortaya çıkacak olmakla birlikte, Sermaye Piyasası Kurulu’nun Seri: II 26.1 sayılı Pay Alım Teklifi Tebliği’ne göre zorunlu pay alım teklifinde bulunma zorunluluğundan muafiyet için Sermaye Piyasası Kurulu’na başvuruda bulunulacağı tarafımıza bildirilmiştir. Yukanda belirtilen hisse devir işlemiyle ilgili yatırımcılarımızın kararını etkileyecek yeni bir gelişme olduğunda ilgili mevzuat çerçevesinde kamuoyuyla paylaşılacaktır.


KIPA RESMEN ÇAKILDI

Kipa’nın yüzde 95.5’ini 302.3 milyon liraya almak için Tesco Overseas ile anlaşmasının ardından Tesco Kipa hisseleri yüzde 19.66 düşüşle taban fiyattan işlem görüyor. Tesco Kipa hisseleri saat 09:49’da yüzde 19.66 düşüşle 1.88 liradan işlem görürken, alıcı Migros hisseleri ise yüzde 5.65 yükselişle 17.95 liradan hareket ediyor.


Ortadoğu



Haber Yurt Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı ;



Tesco, Türkiye'deki iştiraki Tesco Kipa'nın yüzde 95,5 hissesini Migros Ticarete sattı. Migros Tesco Kipa için 302,3 milyon TL ödeyecek. Haberlerin ardından, Tesco Kipa Borsa İstanbul açılışında yüzde 19,66 düşüşle taban olurken, Migros hisseleri yüzde 4,18 yükselişle açıldı.


Şirket açıklamasında, "Ana hissedarımız Tesco Overseas Investments Limited tarafından iletilen güncel bilgiye göre nominal değeri hisse başına 1 TL ve toplam ödenmiş sermayesi 1.332.682.000 TL olan Şirketimiz sermayesinin yaklaşık yüzde 95,5'ine tekabül eden hisselerinin tamamının satışına ilişkin olarak 10 Haziran 2016 tarihinde Migros Ticaret A.Ş. ile bir hisse alım satım sözleşmesi imzalanmıştır. Sözleşmede toplam satın alma bedeli hisse başına 0,2375 TL olmak üzere toplam 302.286.947 TL olarak belirlenmiş olsa da anılan tutar Rekabet Kurulu izni ve diğer gerekli koşulların sağlanması akabinde hisse devrinin yapılacağı tarih itibariyle düzenlenecek bilançoya göre yapılacak fiyat uyarlamasına tabi olacaktır " denildi. 


TESCO KİPA HİSSELERİ TABAN OLDU


Tesco Kipa hisseleri saat 09.49'da yüzde 19.66 düşüşle 1.88 liradan işlem görürken, alıcı Migros hisseleri ise yüzde 5.65 yükselişle 17.95 liradan hareket ediyor.


SKY NEWS: SATIŞ AÇIKLANACAK


İngiliz yayıncı Sky News iki gün önce Tesco'nun Türkiye'deki iştirakini kesin olarak Migros'a satacağını yazdı ve açıklamanın kısa sürede yapılacağını belirtti. Tesco Kipa bu haberlerin üzerine KAP'a sürecin henüz tamamlanmadığı açıklamasını yaptı.



Yurt 





Bu haber Yarına Bakış Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı;





İzmirli bir grup işadamının 1992 yılında kurduğu perakende devi Kipa, resmen satıldı. 2003’ten bu yana İngiltere sermayeli TESCO’nun bünyesinde bulunan şirket, satış detaylarını KAP’ta duyurdu. Tesco’nun Türkiye’deki iştiraki Tesco Kipa’dan KAP’a yapılan açıklamada, yüzde 95,5’lik hissesinin Migros Ti-caret’e satıldığı ifade edildi. Söz konusu satış için Migros Ticaret, perakende zinciri Tesco Kipa’ya 302,3 milyon lira ödeyecek. Şirketten KAP’a yapılan açıklamada, “Ana hissedarımız Tesco Overseas Investments Limited tarafından iletilen güncel bilgiye göre nominal değeri hisse başına 1 TL ve toplam ödenmiş sermayesi 1 milyar 332 milyon 682 bin TL olan şirketimiz sermayesinin yaklaşık yüzde 95,5’ine tekabül eden hisselerinin tamamının satışına ilişkin olarak 10 Haziran 2016 tarihinde Migros Ticaret AŞ ile bir hisse alım satım sözleşmesi imzalanmıştır.” denildi.

Tesco Kipa hisseleri, satış fiyatının beklentilerin altında gerçekleşmesi ile dün güne taban fiyattan başladı. Bu arada, İngiliz yayıncı Sky News, iki gün önce Tesco’nun Türkiye’deki iştirakini kesin olarak Migros’a satacağını yazmış ve açıklamanın kısa sürede yapılacağını duyurmuştu. Kipa, 1992 yılında bir grup İzmirli işadamı tarafından kuruldu. Kurucular arasında dönemin  İzmir  Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Piriştina, ünlü oyuncu Metin Akpınar ve İzmir ekonomisine yön veren birçok işadamı, sanayici yer alıyordu. İngilizler, 2001 krizinden hemen sonra 2003 yılında şirketi yaklaşık 150 milyon dolara satın aldı.

Yarına Bakış




Geri Dön