26 / 04 / 2024

TESK'ten zincir marketler için "açılış kriteri" önerileri!

TESK'ten zincir marketler için

TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken "Zincir marketlerin, nüfusu 10 bin ve üzerindeki yerleşim yerlerine açılabilmesi şartı getirilmeli" diye konuştu.



Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, zincir marketlerin açılış kriterlerinin yeniden düzenlenmesi gerektiğini söyledi.

Palandöken, "Zincir marketlerin, nüfusu 10 bin ve üzerindeki yerleşim yerlerine açılabilmesi şartı getirilmeli." diye konuştu.

Anadolu Ajansı'nda yer alan habere göre; Palandöken yaptığı yazılı açıklamada, esnafın Perakende Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanun'da yapılması planlanan düzenlemeleri dört gözle beklediğini, yasa teklifinin vakit kaybedilmeden Meclise sunulması gerektiğini açıkladı.

Zincir marketlerin açılışı yapılması planlanan yerlerde 10 bin ve üzeri nüfus kriterinin esas alınması gerektiğini kaydeden Palandöken, "Zincir marketlerin, nüfusu 10 bin ve üzerindeki yerleşim yerlerine açılabilmesi şartı getirilmeli. Bu marketlerin asgari 300 metrekare net satış alanı ile 100 metrekare ürün yükleme ve boşaltma alanına sahip olmaları, asgari 20 araçlık otopark bulundurmaları ve mesken binalarda açılmamaları şartıyla faaliyetlerine izin verilmeli." ifadelerini kullandı.

Yapılması planlanan yeni düzenleme kapsamında market markalı ürünlerin satışına kısıtlaması ve yöresel ürün satma zorunluluğu bulunmasının da olumlu olacağını belirten Palandöken, şu ifadeleri kullandı:

"Esnafımızın bu marketler karşısında ayakta kalabilmesi için ucuz ürün alabilmesinin de önü açılmalı. Geleneksel perakende kanalında faaliyet gösteren esnafımızın daha düşük maliyetle ürün temin etmesini sağlamak bakımından üyesi oldukları kuruluşlarca organizasyonlar oluşturulması, üreticilerden doğrudan ürün temini yoluna gidilmesi, belli bölgelerde depoların kurulması, ürünlerin nakliye ve dağıtımının yapılması yoluna gidilmelidir."


Geri Dön