19 / 04 / 2024

TETAM geleceğin evini tasarlıyor!

TETAM geleceğin evini tasarlıyor!

Bilim insanları geleceğin teknolojileri üzerinde çalışan TETAM'ın bu araştırma projelerinden biri, nesnelerin interneti teknolojisini kullanarak evlerimizi dönüştürmek.



Boğaziçi Üniversitesi’ne bağlı olarak çalışan ve bu çalışmalarına 2013'ten beri devam eden Teleiletişim ve Enformatik Teknolojileri Uygulama ve Araştırma Merkezi’nde (TETAM) bilim insanları geleceğin teknolojileri üzerinde çalışıyor. Bu araştırma projelerinden biri, nesnelerin interneti teknolojisini kullanarak evlerimizi dönüştürmek.


Boğaziçi Üniversitesi Matematik Bölümü’nden Dr. Sinan Işık. O ve bilgisayar mühendisliği yüksek lisans öğrencisi Hüseyin Anıl Özmen, geleceğin evini tasarlamak için yoğun olarak çalışıyor.   


TETAM'daki sekiz laboratuvardan biri, ‘Akıllı Ev Otomasyonu Projesi’ne ayrıldı.  Ev aletlerinin üzerindeki sensörler hariç her şey normal görünüyor. Dr. Işık akıllı evlerin ardındaki teknolojinin nesnelerin interneti olduğunu ifade ederek, "Bu sayede birkaç cihaz değil, diğer aletler de internete bağlanıp, birbiriyle iletişime geçebiliyor. Nesnelerin interneti teknolojisini bir eve koyarsanız, o akıllı ev olur. Bir şehre yerleştirirseniz, şehir akıllanır. Bu her yer için geçerli." dedi. 



Işık, birini uzatarak, "Bunlar odadaki nemi, sıcaklığı, ışık seviyesini ölçüyor. Bilgisayarlar evin her yerine yerleştirilen bu sensörlerden veri topluyor ve işliyor. Buna göre elektrikle çalışan bazı aletleri açıp kapatabiliyoruz. Wi-Fi’den kontrol edebiliyoruz" şeklinde konuştu. 


kısa sürede sağladıkları ilerlemenin sürdürülmesi için sektör desteğinin şart olduğunu vurgulayan Dr. Işık, "Henüz evdeki aletlerin elektrik bağlantısı üzerinden açılıp kapanmasını sağlayabiliyoruz. Projelere yatırım sağlanırsa aletlerin uzaktan kontrolü de mümkün. Bunun yapılması için sektör desteği çok önemli” diyor. Bunun günlük hayatımızda nasıl bir değişim yaratacağı sorusunu ise haftanın beş günü gece-gündüz akıllı evde çalışan yüksek lisans öğrencisi Hüseyin Anıl Özmen bakın nasıl cevaplıyor: “Bu teknoloji hayatımızı değiştirecek. Geliştirdiğimiz akıllı priz sayesinde bütün cihazlar internet üzerinden kontrol edilebiliyor." dedi.



Hürriyet 


Geri Dön