24 / 04 / 2024

The Marmara Grubu yatırımlarında New York’u seçiyor!

The Marmara Grubu yatırımlarında New York’u seçiyor!

Habertürk Gazetesi yazarı olan Esen Evran bugünkü yazısında The Marmara Grubu'nun otel yatırımlarını anlattı. İşte The Marmara Collection CEO’su Hüseyin Öztürk'le bir araya gelen Evran'ın yazısı...



The Marmara Grubu ABD’de ikinci bir otel yatırımı kararı aldığında İstanbul’da da peş peşe yeni otel inşaatlarına başlanıyordu. “Biz de yapalım mı?” diye pek çok araştırma yapıldı, birçok proje ile masaya oturuldu. Hatta bu projelerden birinin yatırım tutarıyla New York Park Avenue’de açılan otelin tutarı aynıydı. Ancak ABD büyük bir finans krizi yaşıyordu ve kriz aslında yatırımcılar için her zaman fırsattı. Ve New York’ta karar kılındı, 110 milyon dolarlık yatırımla otel tamamlandı. Otelin açılışının üzerinden henüz 3 ay geçmişken, The Marmara Collection CEO’su Hüseyin Öztürk ile bir araya geldik. Yatırım bankacılığı kökenli Öztürk, o gün verdikleri karardan nasıl memnun olduklarını anlatırken sohbete “Alırken kazanılır” diye başladı ve şöyle devam etti:


“2010 yılında İstanbul’da 4 ve 5 yıldızlı yatak sayısı 30 binlerin altındaydı. Bugün 60 bini aştı. Abartmıyorum, her gün yeni yatak ekleniyor. Güneşli bölgesine bir gidin, inanamayacaksınız. Ama o zamanlar 6 milyon turist gelirken şu anda 12 milyonları zorlamaya başladı. Arz var, talep de var. ‘Güneşli’de çok otel açıldı’ diyoruz ama THY’nin yolcu taşıma kapasitesi 35 milyonlara çıktı. Ancak bizim için New York’ta olmak çok önemli. Hem önceden faaliyetimiz olan bir yer. Hem de o gün İstanbul’da maliyeti aynı olan otelin oda fiyatı bugün 100 Euro, ama bizim New York’ta bir odayı 350-500 dolar arasında satma imkânımız var. New York’ta bir otel yatırımı daha düşünüyoruz.”

 
TAKSİM YENİLEMESİ BİTTİ

Taksim The Marmara’yı 45 milyon dolar yatırımla tepeden tırnağa yenileyen grup, yenilemeyi oteli kapatmadan yapmayı tercih ettiği için sıkıntılı günler yaşanmış. “Yenileme, yeni bir otel yapmaktan zor” diyen Öztürk, tadilat döneminde rahatsız olan konuklar için jestler, ikramlar yaptık” diye konuştu.

Hüseyin Öztürk ile bir araya geldiğimizde İstanbul Sultanahmet’teki bombalı saldırının üzerinden henüz 1 gün geçmişti. “Rezervasyon iptalleri oluyor mu?” tabii ki aklımıza gelen ilk soruydu. Öztürk, “Ankara olayında da Güneydoğu’daki terör olaylarında da rezervasyon iptalleri oldu. Bu tüm sektör için geçerli. Ama biz her seferinde yeni işler, yeni pazarlar peşinde koşuyoruz. Türk iş dünyasının toplantılarını çekmeye çalışıyoruz“ dedi.

 

JAPONLARIN KÜVET ISRARI

4 yıl süren yenilemede otelin tasarımını Singapurlu bir şirket yapmış. Türk yerel motifleri modern bir şekilde yeniden yorumlanmış. 396 odalık otelde sadece 9 odada küvet kalmış. O da “Mutlaka küvet olsun” diyen Japon turistler için. Arap turistlerin odasına küçük mutfaklar konulmuş. Hüseyin Öztürk, “Yoksa kettle’da su ısıtıp makarna yapıyorlardı” dedi. Öztürk, İran’ın son dönemde yükselen bir pazar olduğunu da ekledi. Grubun büyüme planında İstanbul’da otel almak da var.



Esen EVRAN/Habertürk




Haber Hürriyet Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı...


İstanbul’da 5 farklı lokasyonda oteli bulunan The Marmara Collection’ın CEO’su Hüseyin Öztürk, “Şehir otelciliğine odaklanarak, oda fiyatlarının 100 Euro’nun üzerinde olduğu lokasyonlarda yer alacağız” dedi.


SON dönemde İstanbul’daki köklü otellerin çoğu yenileniyor. Bunlardan biri de Taksim’deki The Marmara Oteli’ydi. 45 milyon dolar harcanan otel renovasyon çalışmalarında son noktaya gelindi. The Marmara Collection CEO’su Hüseyin Öztürk de yenilenen Taksim The Marmara’da grubun yeni stratejilerini, yaşanan terör olaylarının sektöre olan etkisini değerlendirdi. Gürsel, ailesine ait The Marmara Grubu’nun “Taksim The Marmara” dışında İstanbul’da “The Marmara Pera”, “The Marmara Şişli” ile Anadolu yakasında Suadiye, Çamlıca ve Pendik’te faaliyet gösteren 3 oteli ve organizasyon mekanı olarak hizmet veren Esma Sultan Yalısı bulunuyor. Bodrum ve Antalya’da da otelleri olan grup bundan sonraki büyüme stratejisini “şehir otelciliğine” odakladı.


HER DÖNEMİN EKONOMİSİ VAR


Yaşanan terör olayları nedeniyle rezervasyon iptalleri yaşadıklarını anlatan Hüseyin Öztürk, Rusya ile olan gerginliğin mart ayı sonuna doğru biteceği beklentisinin olduğunu söylerken, “Geçenlerde Mali’den bir konuğumuz geldi. 5 oteli var Mali’de. Gergin ve çatışmalı ortamda ne yaptıklarını sorduk. O da bize toplantılar ve sorunlara çözüm için gelen BM yetkililerinin yarattığı ekonomiyi anlattı. Her dönemin kendi ekonomisi oluyor” dedi.


ŞEHİR OTELCİLİĞİ


Şehir otelciliğine odaklandıklarını vurgulayan Öztürk, “2010 yılında New York’ta ilk otel yatırımımızı yaptık. İkinci oteli de 110 milyon dolar yatırımla Park Avenue’de kısa bir süre önce açtık. 2010 yılında yatırım yapmadan önce İstanbul ve New York’u karşılaştırmıştık. İstanbul ve New York’ta yeni bir otel yatırım maliyeti aşağı yukarı aynıydı ancak oda fiyatları çok farklıydı. İstanbul’daki oda fiyatları 70-150 Euro arasında değişirken, New York’ta oda fiyatları ortalamasının 350-500 dolar arasında olması da kararlarımızda etkili oldu. Bundan sonra da oda fiyatlarını 100 Euro’nun üzerinde tutabileceğimiz lokasyonlar bizim için önemli” dedi.


JAPON TURİST KÜVET ARAPLAR MUTFAK İSTİYOR


Hüseyin Öztürk dünyanın her yanından gelen müşterilerinin farklı taleplerinin olduğunu anlatıyor. Japon turistler odalarında küvet isterken, Araplar uzun süreli ve çocuklu seyahat ettikleri için büyük odalarda kalmayı tercih ediyor. Bu yüzden de Taksim The Marmara renove edilirken küvetli odalar ihmal edilmedi, ayrıca bazı odalar birleştirilerek süit oda haline getirildi. Bazı odalara küçük mutfaklar yapıldı. Mutfaklı odaları Arap turistlerin daha çok tercih ettiğini anlatan Hüseyin Öztürk, “Araplar uzun süre kaldıkları için odada mutlaka mutfak istiyor. Japonlar ise İstanbul’daki Japon restoranlarını tercih ediyor. Misafirlerin yoğunluğuna göre Hint ve Pakistan mutfağı kahvaltılarına ve Japon mutfağına da ağırlık veriyoruz” dedi. 


AVRUPALI TURİST PERA’YA GELİYOR


THE Marmara Taksim ve ‘The Marmara Pera’nın yakın lokasyonlarda olmalarına rağmen müşteri profillerinin farklı olduğunu anlatan Öztürk, “Prea’daki oteli daha çok Avrupalı turistler tercih ederken, Taksim Meydanı’ndaki The Marmara’yı Arap turistler tercih ediyor. Antalya’daki The Marmara otelinin misafirlerinin yüzde 5’i Rus. Doluluk oranı yüzde 78” dedi. 



Elif ERGU/Hürriyet


Geri Dön