25 / 04 / 2024

The Marmara isim hakkı pazarlığı yapıyor

The Marmara isim hakkı pazarlığı yapıyor

The Marmara satın almalar yanında işletme amaçlı görüşmeler de yapıyor. Faaliyetteki beş otelin yatırımcılarıyla anlaşırlarsa, bu oteller de The Marmara adıyla hizmet verecek.



The Marmara, önemli bir Türk otelcilik markası. Önünde büyük hedefler var. Uluslararası bir otel zinciri markası olmak istiyor. Hedefi 40 otele ulaşmak.

Şu anda 6 otel, 3 rezidans ve bir de toplantı mekânı işletiyor. Mevcut otel ve rezidansların mülkiyeti kendisine ait. 10 yıl içinde zincirdeki otel sayısını 40'a çıkarmayı planlıyor. Bunun için satın almalar yanında işletme amaçlı görüşmeler de yapıyor. Faaliyetteki beş otelin yatırımcılarıyla görüşme halinde, anlaşırlarsa, bu oteller de The Marmara adıyla hizmet verecek. İlk dış oteli ABD'de faaliyete geçirdi. Karadağ ve Belgrad'dan teklifleri değerlendiriyor.

Grubun işlerinden biraz bahseder misiniz?
The Marmara Hotels and Residences, tamamen konaklama endüstrisine konsantre olmuş, yüzde 100 Türk sermayeli bir şirket. Kiska grubunun içinden çıkmış bir yapı. Oğuz Gürsel bey Kiska'yı 1960'lı yıllarda kurmuş, inşaat işleri yapmış. Ancak The Marmara Grubu, Kiska'dan mali ve operasyon olarak ayrı çalışıyor. Kiska'nın mal sahibi olan Oğuz beyin çocukları The Marmara Grubu'nun sahibidir. Üç kardeşler. Bike, Kağan ve Ardıç Gürsel.

Konaklama dışında da iş var mı?
Catering işinde de önemli bir firmayız. 10 tesisimiz var. Bunların önemli bir kısmı İstanbul'da, üç otel, üç rezidans ve özel davet mekânı İstanbul'dadır.

Bu 10 tesisi bir sayar mısınız?
İstanbul'da The Marmara (otel), The Marmara Pera (otel), The Marmara Şişli (otel), Esma Sultan (toplantı yeri, İstanbul), The Marmara Suadiye (rezidans), The Marmara Çamlıca (rezidans) ve The Marmara Pendik (rezidans).
Bir tesisimiz Antalya'da (otel, 5 yıldızlı). The Marmara Bodrum, butik otelimiz var. Çok klas, 94 odalı ilk butik oteliz. Bir de ilk yurtdışı tesisimiz, The Marmara Manhattan var. Tüm tesisiler de yatırımcı ve işletmeciyiz. Mülkler bize ait.

Toplam ne kadar oda ediyor bu?
Toplam bin 233 oda, 3 bin 218 yatak kapasitesi. Aşağı yukarı bin kişiyi istihdam eden bir yapıdan söz ediyoruz.

Papa'yı, Bush'u ağırladı

Toplantı mekânının işletmeciliği kendinize ait tesislerle mi sınırlı?
Hayır, bize ait Esma Sultan'ın yanı sıra başka mekanlarda da catering ve toplantı organizasyonu hizmeti veriyoruz. Uluslararası davet organizasyonları yaptık. Dolmabahçe'de de bunları yaptık. Papa 16. Benedict'e yemeği biz verdik.
Bush geldiğinde cateringi bizim tarafımızdan sağlandı. Başka birçok önemli konuğu ağırladık

Rezidans işi de ilginç. Orda müşteri bir anlamda kiracı. En az ne kadar zaman olmalı?
Rezidanslarda kiralamalar 30 gün ve üzeridir. Bundan daha azı için otel seçenekleri var.

Geçen yılı nasıl geçirdiniz?
2008'de hedefi aştık. Yüzde 78 dolulukla kapattık 2008 yılını. Bu ortalamadır, grup genelinde bazıları daha yüksektir. Türkiye ortalamasının da üstündedir. İstanbul pazarının yüzde 30 üstündeyiz. Kârlılık hedeflerinde de yüzde 35'lik bir büyüme sağladık.

Gelirlerin ne kadarı nerden?
Grup cirosunun yüzde 65'i konaklamadan. Yüzde 30'u yiyecek içecek aktivitelerinden, yüzde 5'i kira gelirlerinden oluşuyor. Otel içerisinde kiraya verilen üniteler vardır.
Tüm yabancı otel zincirleriyle rekabet halindeyiz. Geleneksel misafirperverlik anlayışımızı, yenilikçi bir anlayışla sunduk.
Otel pazarlaması çok masraflı bir iş. Avrupa'da 8 satış ofisi, 6 tanıtım ofisimiz var. The Marmara Grubu olarak Türk turizmine de büyük katkımız oluyor. Avrupa'da, ABD ve Hindistan'da satış ofislerimiz çalışıyor.

Sizin en eski oteliniz, aynı zamanda belki en önemli oteliniz İstanbul, Taksim The Marmara....
Bu otelin alınış tarihi 1984. 1990'da The Marmara olarak biz işletmeye başladık. İstanbul Turizm Otelcilik, üç kardeş üstüne kurgulanıyor, kurumsallaşma sürecine geçiliyor. Üç kardeş var ama bağımsız yönetim kurulu oluşturuluyor. Üç kardeşten biri (Bike Gürsel) yönetime katılıyor. En son gruba ben katıldım, genel koordinatör ve yönetim kurulu üyesi olarak.

Kararlarda sözü aile söylemiyor mu? Oğuz Bey, deneyimli bir işadamı, hiç mi karışmıyor?
Ailenin hiç bir müdahalesi yok. Gerçek anlamda kurumsallaşmış bir yapı. Oğuz Bey hiç karışmıyor, yönetimde de yok. Çocuklar da Kiska'da yoklar. Gürsel Ailesi'nin turizm faaliyetleri tamamen ikinci kuşaktadır. Kağan Gürsel ve Ardıç Gürsel Yönetim Kurulu üyelik görevlerinden çekilerek, stratejik karar alma işini bağımsız yönetime bıraktılar. Bike Gürsel yönetimde.
Ayda bir toplanan kurul, The Marmara grubunun büyüme hedefine paralel olarak stratejik kararlar alıyor. Kağan Gürsel şimdi, yeni iş geliştirme konusundaki projelerini kurula sunmak; Ardıç Gürsel ise kuruldan çıkacak kararlarla kurulacak yeni oteller için konsept geliştirmekle yükümlü.

Bike Hanım yönetim kurulu başkanı mı? Sizin dışınızdaki diğer profesyoneller kim?
Hayır, yönetim kurulu başkanı Bike Hanım değil. Farklı bakış açılarına sahip kişilerin bir araya geldiği bir yönetim. Profesyonel yöneticileri izinlerini almadığım için adlarını veremeyeceğim.

Ortaklık teklifleri geliyor mu? Yurtdışına açılmayı planladığınıza göre, nereleri düşünüyorsunuz?
Tesislerimize talipliler çıkıyor. Ama biz mal sahibi statüsünde kalmak istiyoruz ve ortaklık planımız yok. Büyüme planımız var. Gelecek vadeden özel üniteleri satın alarak işletebiliriz, veya yönetiriz. Öncelikle İstanbul veya yakın coğrafyalarda... ABD bizim çok önem verdiğimiz bir destinasyon. Rusya ve Ukrayna'ya bakıyoruz. Fransa Paris... Bunlar karşımıza çıkan fırsatlar. Avrupa metropollerinin hepsiyle ilgiliyiz. Teklifler var, değerlendiriyoruz.

Nereden geldi?
Karadağ ve Belgrad'dan otel işletmeciliği konusunda teklifler geldi.

İlk dış tesisiniz ABD'de. 2009'da bir yenisi gelebilir mi?
ABD'yi, fiyatları yakından izliyoruz. 2009'da yeni bir büyük dış otel gelebilir. Orta ölçekli birden fazla olabilir. Büyük ölçekli bir otel olabilir. Bizde 250 oda ve üzeri büyük ölçekli sayılır. İlle de mülk sahibi olacağız diye bir koşul yok. İşletme ve isim hakkıyla ilgili tekliflere açığız.

Peki siz isim hakkı verecek misiniz?
Markayı taşıyabilecek ürün ve bölge önemli. İsim hakkı vermeyi düşündüğümüz 5 yatırımcı var. Çorlu,  Ankara  ve İstanbul'da yatırımcılarla görüşüyoruz. Anlaşırsak bunlar The Marmara olarak hizmet verecekler.

Devam eden yatırımlar var mı?
Devam eden yatırımlarımız var. Taksim'in odalarını yeniliyoruz. Mart 15'te bitecek. 375 odalı bir yer olduğu için önemli bir yenileme yatırımıdır. Bu yatırım 5-10 milyon euro arasında değişir. Şişli otelinin, yenilenmesi 5.5 milyon euro'ya mal oldu.

10 yıl sonra nerede olacaksınız?
10 yıllık hedef 40 otellik bir zincirdir. Ağırlığı işletmeciliğe vereceğiz. Uluslararası zincirler de böyle yapar. Ama çok özel bir lokasyon yakalarsak satın da alabiliriz. İşletmeci kimliğimizle devam edeceğimiz için 1 milyar dolarlık yatırımdan söz edemeyiz ama karşımıza fırsatlar çıkarsa işletmecilik yaparak devam edeceğiz.
Bizim otellerimiz özel oteller. Tasarım otelleri. Dizayna çok önem veririz, merkez ofiste dizayn ekibimiz var.

Global kriz var. Belki turizm hareketleri de bundan etkilenecek. 2009 için ne düşünüyorsunuz?
2009'da, 2008'in performans parametrelerine ulaşabilirsek başarılı olduğumuzu düşünürüm. Grup genelinde yüzde 5'lik büyüme, yüzde 10-12 arası kârlılık artışı hedefimiz var.
İlk 3 aylık dönem genellikle bekleme ve görme dönemidir. Kalan 9 ayın politikalarını belirler. Dolayısıyla ilk 3 ayı görüp rotayı ortaya çıkarırız. Ama 2009'da yüzde 5'lik büyümeyi yakalayabileceğimizi düşünebiliriz.
Otel müşteri sayısında azalma var. İlk üç ayda beklediğimiz bir şeydi. Kendisini gösterdi. Birçok otel de pozisyon almıştı zaten. Politikalarımızı kurguladık. Nisandan itibaren bir düzelme olacağını tahmin ediyoruz ama büyük bir sıçrama şeklinde olmayacaktır.
Dünya turizm hareketinde yüzde 2'lik büyüme bekleniyor. 2010'da gerçek düzelme olacaktır. Bizim de yüzde 5'lik büyüme hedefimizin dayanağı da bu.
Bir başka önemli rakam var. Tüm Türkiye turizminde yer alan oyuncular için geçerli. 20 milyon kişi işsiz kalacak diyor ILO. Türkiye'ye seyahat eden kişi sayısı 2009'da 30 milyon bekleniyor. Ama bu tahminlerin neye dayanılarak yapıldığını bilmiyorum.
Bizim tasarım otellerimizle farklı bütçelere, farklı alternatifler sunma imkânlarımız var.
Misafir altyapımız güçlü

Özellikle sizi tercih eden bir kesim veya yabancı grubu var mı?
Milliyet açısından çok geniş bir pazarımız var. Otelin, restoranın yıllardır gelip giden köklü sadık bir misafir altyapısı vardır. Yiyecek içeceğin de büyük etkisi var. Kafe yenilendiğinde büyük tartışması oldu ama mali sonuçlar olumlu.

Sosyal sorumluluk projeleriniz var mı?
10 yılı aşkındır İKSV'nin sponsoruyuz. Bu önemsediğimiz bir proje. İstanbul'da sanatsal faaliyetlerin olması gerektiğine inanıyoruz ve bu konuda istikrarlıyız.
Önümüzdeki dönemlerde `green hotels' olmak gibi bir hedefimiz var. Özellikle çevreye verilen zararın aza indirilmesini hedefleyen bir konsept. Enerji kullanımını, karbon salınımını azaltmak gibi bir hedefimiz var.
Spor sponsorluklarımız var. Biz sporu ele alıp büyütüyoruz. Sonra başkaları da iştirak etmek istiyorsa, buyursun alsın. Yatçılıkta biz önemliydik ama şimdi çok var. Bodrum'da golf olayı başladı, sahası açıldı. Turnuva düzenliyoruz, önünü açmak için. Genel tarzımız bu. Pişmiş işlerin üstüne konmuyoruz.



The Marmara Hotels & Residences'ın rakamları
- 6 oteli var
- 3 rezidans (Pendik, Suadiye ve Çamlıca)
- 1 banket alanı (The Marmara Esma Sultan) işletiyor
- Konaklamanın dışında catering işi var.
- Toplam bin 233 oda, 3 bin 218 yatak kapasitesine sahip.
- 2008'i yüzde 78 dolulukla kapattı
- Grup gelirlerinin yüzde 65'i konaklamadan, yüzde 30'u yiyecek içecek aktivitelerinden, yüzde 5'i kira gelirlerinden oluşuyor.
- Avrupa'da 8 satış ofisi bulunuyor.


The Marmara'nın hedefleri
- Uluslararası alanda tanınan bir Türk otel zinciri markası olmak istiyor
- 10 yıl içinde zincirdeki otel sayısını 40'a çıkarmayı planlıyor.
- Bunun için satın almalar dışında işletme amaçlı görüşmeler yapıyor
- Beş otele isim hakkını vermek için yatırımcılarla pazarlığı devam ediyor
- The Marmara'yı yeniliyor
- 2009'da yeni bir büyük dış otel veya orta ölçekli birden fazla otel zincire katılabilir.
- 2009'da, yüzde 5'lik büyüme, yüzde 10-12 arası kârlılık artışı hedefliyor


Serdar Alp Turan kimdir?
The Marmara Hotels & Residence Genel Koordinatörü Serdar Alp Turan, 1961 Tokat doğumlu. 9 Eylül Üniversitesi Turizm ve Otelcilik Fakültesi mezunudur. Son olarak Renaissance Polat otellerinin Turizm Grup Başkanı olan Serdar Alp Turan Pulman Etap Altınel, Divan, Sheraton Ankara otellerinde üst düzey yöneticilik görevlerinde bulunmuştur. Kariyerinde 8 ödüle değer görülen Serdar Alp Turan'ın aldığı ödüller arasında en önemlileri Marriot Otellerinde Yılın Genel Müdürü Ödülü, Mükemmel Liderlik Ödülü (2 kez) ve En Yüksek Misafir Memnuniyeti Ödülü sayılabilir. Serdar Alp Turan, aynı zamanda Skal International, TYD ve TUROB üyesidir.

Milliyet

Geri Dön