26 / 04 / 2024

Ticaret Bakanlığı’ndan otomotiv bayilerine 7,8 milyon liralık ceza!

Ticaret Bakanlığı’ndan otomotiv bayilerine 7,8 milyon liralık ceza!

Ticaret Bakanlığı, müşterilerin ilk tescil motorlu kara taşıtlarına ulaşmasını zorlaştırıcı hareketlerde bulunan otomobil bayilerine 1 haftada 17,8 milyon liralık ceza kesti.



Ticaret Bakanlığınca yapılan açıklamada, işletmelerin sektörde darlık yaratıcı ve tüketicilerin mallara ulaşmasını engelleyici durumlarının, Perakende Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanun’da “stokçuluk” kabul edilerek yasaklandığı kaydedildi.

İşletmelerin söz konusu yasağa uyumunun Bakanlık tarafından yakından takip edildiğine ve bu kapsama aykırı faaliyet gösteren işletmeler hakkında idari para cezası uygulandığına işaret edilen açıklamada şu ifadeler kullanıldı;

"İkinci El Motorlu Kara Taşıtlarının Ticareti Hakkında Yönetmelik’te 6 Mayıs 2023’te yapılan değişiklikle, ilk tescil motorlu kara taşıtı ticareti faaliyetinde bulunan otomobil yetkili bayilerinin taşıt satışından kaçınması, taşıtın liste fiyatının üzerinde fiyat talep etmesi, müşteriyi aksesuar almaya veya takas yapmaya zorlaması ya da takas fiyatını piyasa fiyatının önemli ölçüde altında belirlemesi gibi tüketicinin ilk tescil motorlu kara taşıtına ulaşmasını zorlaştırıcı faaliyetlerde bulunması halinde, bu işletmelerin ikinci el motorlu kara taşıtı ticareti yetki belgelerinin iptal edileceği düzenleme altına alınmıştır."

PARAZ CEZASI ÜST SINIRDAN UYGULANACAK!

Açıklamada, bu kapsamda, 16-22 Mayıs döneminde Bakanlık tarafından ça denetim yapıldığı bilgisi verildi.

Başkent'te bir yetkili bayi tarafından taşıtın liste fiyatı üzerinde elden ödeme talep edildiği, Bursa’da bir yetkili bayi ile Adana’da bir yetkili bayinin iki farklı şubesi tarafından müşterilerin aksesuar alınmaya zorlandığı tespit edildiği belirtilen açıklamada, Haksız Fiyat Değerlendirme Kurulunun kararı kapsamında bu bayilere üst sınırdan 4 milyon 458 bin 600’er TL olmak üzere toplam 17 milyon 834 bin 400 TL idari para cezası uygulandığı ifade edildi.

Öte yandan açıklamada, söz konusu yetkili bayilerin 2. el motorlu kara taşıtı ticareti yetki belgeleri iptal edileceği ve bu işletmelerin bir sene süreyle 2. el taşıt ticaretiyle iştigal etmeleri engelleneceği kaydedildi.

Bakanlığın konuya dair denetimleri aralıksız sürdürüldüğü ifade edilen açıklamada, mevzuata aykırı faaliyetlerin tespit edilmesi halinde kabahatli işletmeler hakkında üst sınırdan idari para cezası uygulanmaya devam edileceği belirtildi.

Fiat Ducato Van'a bu ay da tam 25 bin TL indirim geldi! Ducato Van'ın Mayıs 2023 fiyatları ne kadar? 

TOKİ Kastamonu 2023 projesi için büyük gün yarın! 118 konutluk yeni proje için düğmeye basıldı!


Geri Dön