16 / 04 / 2024

İGS, tüm markalarını Ankaralı A1 İnşaat’a sattı!

İGS, tüm markalarını Ankaralı A1 İnşaat’a sattı!

Türkiye giyim sanayiciliğinin ve perakendeciliğinin önde gelen kuruluşlarından olan İstanbul Giyim Sanayi (İGS), kuruluşundan bugüne geçen 44 yılın ardından, tüm markalarını Ankara merkezli A1 İnşaat’a sattı.



Haftalık Ekonomist dergisinin haberine göre, uzun süredir ortakları arasında sorunlar olduğu bilinen şirket, başta İGS olmak üzere diğer alt markalarını da elden çıkardı. Yaklaşık altı ay süren pazarlığın ardından yapılan sözleşme uyarınca İGS markası, 10’un üzerindeki diğer alt markaları ile birlikte, bundan böyle Ankara’nın önemli outlet merkezleri arasında gösterilen ACity AVM’nin de sahibi A1 İnşaat tarafından yönetilecek.

5 mağazaya karar

İGS Genel Müdürü Hakkı Talu, yönetim kararıyla İGS markasını devrettiklerini belirterek, “Markamızla pek çok ilklere imza attık. Marka algısını en yüksek seviyelere çıkardık. Yeni dönemde yoluna başka bir sahip ile devam edecek” dedi. İGS’nin şirket olarak satışa dahil olmadığını belirten Talu, kendilerine ait olan 5 adet mağazasının geleceğine ilişkin kararı ise “Yeni sahipler ile oturup önümüzdeki süreçte karar vereceğiz” dedi.

Bu yıl grupta kalacak

İGS’de küçülmeye dönük yılbaşında operasyona başlandı. Aralarında çok önemli giyim sanayicisi ve perakendecinin bulunduğu taliplilerin arasından  Ankara  merkezli bir alışveriş merkezi işletmecisi sıyrıldı ve gruba ait İGS ve İGS Sports, Collection İGS gibi alt markaları satın aldı. Ankara merkezli ACity Outlet’in sahibi olan A1 İnşaat’ın, markaları sözleşme gereği 2012 sonunda devralacağı belirtiliyor. 

Perakendeye ağırlık verdi

İGS’nin temelleri Hasan Adanır ve İzzet Gökçimen tarafından 1968’de atıldı. Hasan ve İzzet’in adlarının ilk hecelerinden üretilen Ha-Zet’in en önemli yatırımı oldu İGS. 1980’li yıllara kadar 14 şirketli tekstil ve konfeksiyon devi olan Ha-Zet, İGS’yi 1980’li yılların ortalarında Avrupa’nın en büyük konfeksiyon fabrikası haline getirdi. 2000’li yıllardan itibaren perakendeye ağırlık veren İGS Giyim’in elinde Avcılar’daki 30 dönümlük fabrika arazisi olmak üzere çeşitli gayrimenkulleri ve sayıları beşe düşen İGS mağazaları bulunuyor.

Ankara merkezli şirket aldı

A1 İnşaat, Birol Ceyhan ve Yaşar Erdoğan tarafından yönetiliyor. 110 milyon dolara mal olan Ankara’nın İstanbul Yolu üzerindeki Acity AVM’nin işletmeciliğini yapan A1’in farklı inşaat projeleri de bulunuyor. 140 mağazanın yer aldığı Acity “Yüzde 100 Outlet” sloganı ile müşterilerine ulaşıyor. İGS’nin hangi amaç ve rotada değerlendirileceğine ilişkin görüşlerini almak istediğimiz şirket yöneticilerine ise baskıya girene kadar ulaşma şansımız olmadı.


Ha-Zet’in amiral gemisiydi


İGS, 1950’li yıllarda İzmir’de kumaş ticareti ve üretimi ile ilgili kurulan Ha-Zet Holding’in en önemli yatırımı olarak 1968’de faaliyete geçti. İki kurucu İzzet Gökçimen ve Hasan Adanır’ın başarı dolu girişimleri ile Ha-Zet’in amiral gemisi oldu. Bünyesinde ayrıca  İzmir  Yün Sanayi, Fagi, Kurt Mensucat, KİP ve Bozkurt Mensucat’ı bulunduran Ha-Zet Holding’in İGS Giyim’deki hisse payı yüzde 67.8 oranında idi. Ha-Zet’in ortaklık yapısı ise yüzde 53 Gökçimen, yüzde 37.5 oranında Adanır ve yüzde 9.5 ile de Salih Evciler’den oluşuyordu. İGS’nin değer ortakları arasında YKM’nin de kurucusu olan Nuri Güven ve başka küçük ortaklar da vardı.


İlk darboğaza 80’lerde girdi


1980’li yıllarda tek çatı altında bir konfeksiyon tesisi olarak faaliyet gösteren İGS’de üç bine yakın kişi çalışıyordu. Erkek giyim alanında pek çok ilke imza atan, perakendeciliğin YKM ile birlikte ilk örneklerini veren İGS, büyük hissedar Ha-Zet’in mali krize girmesi ile birlikte 1980’li yıllarda ilk darboğazını yaşadı. O dönemde başa gelen profesyonel yönetici Atalay Şahinoğlu’nun girişimleri ile önemli ölçüde kurtulmayı başardı. Ancak ortaklar arasında özellikle kurucu başkanların vefatlarının ardından önemli idari sorunlar çıktı. Sorunlar dönem dönem mahkemelere taşındı. Yönetim kademelerindeki sorunlar ve kâr payı dağıtılmadığına ilişkin küçük ortakların itirazları hukuk sürecine taşındı. 2000’li yılların ikinci yarısı ile birlikte İGS’de radikal kararlar art arda devreye sokuldu. Üretim pozisyonundan kademe kademe çekilen İGS, ağırlığını perakendeye verdi. Avcılar’daki fabrikada üretim birkaç yıl içinde sancılı bir şekilde sona erdirildi. Önemli tazminatların ödenmesi ile birlikte 2009’da tamamen üretimden çekilen İGS, o dönemde 2 bin işçisi ile vedalaştı. Perakendede ise önemli ataklar yapıldı. Bayi yapılanması ile birlikte mağaza sayısı tüm Türkiye’de 100’e kadar çıktı.

Hürriyet


Geri Dön