25 / 04 / 2024

Tiny House'lara büyük akın! 6 ay sırada bekliyorlar!

Tiny House'lara büyük akın! 6 ay sırada bekliyorlar!

Koronavirüs salgını sonrasında başlayan tiny house akımı gün geçtikçe büyüyor. Siparişlerin gün geçtikçe arttığı tiny house yapılar için 6 ay sıra bekleyenler var.



Tüm dünyayı etkisi altına alan koronavirüs salgını ile konut trendleri yeniden değişti. Milliyet'te yer alan habere göre; bu dönemde en çok "küçük ev"ler trend haline gelmeye başladı. 

Bu evlere talep o kadar çok ki, sipariş veren bazı kişiler bu ev için 6 ay beklemek zorunda kalıyor. Yıllar önce TIR dorselerini kişiye özel evlere dönüştüren Cem Demirer "Vagoon House" markasını kurdu. Demirer Adana'da inşa etmeye başladığı evleri yurtdışına da satmaya başladı. Yılda 125 adetten fazla TIR dorsesini eve çevriliyor. Apartman dairelerine kıyasla daha ufak olan bu evler olanaklarıyla yatırımcıların ilgisini çekiyor. 

İnşaat mühendisi olan Cem Demirer’in şirketini kurma hikâyesi bir tiny house aramasıyla başlıyor. “ Tiny house satın almak istedim ama tam anlamıyla bunu yapan bir firma bulamadım” diyen Demirer şunları söylüyor: 

“Karavan ya da farklı konseptlerle üretim olsa da asıl işi tiny house olan firma bulamadım. Baktım Avrupa’da, Amerika’da oldukça yaygın ama bizde yok. Bir tane yapayım dedim ve çevremdeki insanların da ilgisini çektiğini gördüm. Böylece yola çıktık."

Talep 5 kat arttı

Demirer, Adana'da inşa ettiği evlere ilginin 5 kat arttığını bu nedenle ayda 15-20 ünite tiny house inşa ettiklerini söyleyerek, “Kişiye özel üretim olduğu için adet sayıları bu düzeyde. Sermaye artışı ile üretim artışı olabilecek bir iş yapmıyoruz. Önemli olan işin ehli ustalar. Dolayısıyla salgın sonrası üretim sayısı değişmedi, ama talep değişti. 5 kat artış var diyebilirim. Geçmişte 1-2 ay bekleyen alıcı şimdi 6 ay sıra beklemeli” açıklamasını yapıyor.

Tiny House lara büyük akın! 6 ay sırada bekliyorlar!

Arsalar kiralanıyor 

Kısa zaman içerisinde trend olan bu evler için en önemli unsur arsaya sahip olmak veya arsanın kiralanacak olması. Plakalı ve ruhsatlı, yasal olarak karavan olan bu evler imarlı her arsada kullanılıyor. Bu talebi değerlendirmek isteyen Demirer ‘vagoon station’lar (istasyonlar) oluşturduklarını söylüyor. İstasyonlarda evlerin yer alacağı arsalar hazırlanıyor ve yıllık kiralanıyor. İstanbul’da Çekmeköy ve Beykoz’da, Çanakkale Assos’da ve Bodrum’da istasyonlar olduğunu söyleyen Demirer, yeni arsa aradıklarını belirtiyor. 

Yurtdışına açıldılar 

Demirer bu alanların çok büyümesini doğru bulmadıklarını en fazla 30 haneli yerleşim için plan yaptıklarını söylüyor ve şöyle devam ediyor: “ İnsanlar kalabalıktan kaçıp bu alanlara geliyor, 100-200 haneli yerler bu nedenle olmaz. Bir de aynı alanda yaşayan insanlar birbirini tanısın, bilsin istiyorum.”

Tiny House lara büyük akın! 6 ay sırada bekliyorlar!

Yurtdışına da satış yaptıklarını söyleyen Cem Demirer, Almanya Hollanda ve Belçika’dan talep aldıklarını söylüyor Demirer hem fiyat hem de işçilik açısından yurtdışındaki firmalardan daha cazip olduklarını, bu sebeple talebin süreceğini dile getiriyor. Diğer yandan Tiny House’lar 10 metrekare  ile 30 metrekare arasında, tekerlekli veya sabit olarak inşa edilen yapılarda, her şekil, boyut ve form da inşa edilebiliyor. 

Tiny House’u diğer mobil yapılardan farklı en büyük özelliği de kullanıcısına her yerde ev konforu sunması oluyor. Karavan ve çadır ile karşılaştırıldığında Tiny House’lar hem sağlam yapıları hem de donanım özellikleri dikkat çekici oluyor.

'Küçük ev'lere pandemi ilgisi!


Geri Dön