24 / 04 / 2024

Titanic projesi, yüzbinlerce kişiye iş olanağı sunuyor

Titanic projesi, yüzbinlerce kişiye iş olanağı sunuyor

1912 yılında buzdağına çarparak batan Titanic, Kuzey İrlanda'da bilişimle kalkınmanın simgesi oldu



Kuzey İrlanda, bilişimle kalkınma projesinin fiziksel yüzünü oluşturan Titanic Projesi ile her yıl doktora derecesinde yüzlerce kişiye iş olanağı sunmayı hedefliyor

Terörle uzun süredir mücadele eden Belfast, Titanic Projesi ve çevresindeki bilim parkında 100'ü aşan uluslararası şirket ve üniversitelerin araştırma merkezleri yer alıyor. Titanic'in onlarca film ve kitaba konu olan hüzünlü hikayesi Kuzey İrlanda'nın bilişim projesinin tanıtımında marka olarak öne çıktı. Katolik ve Protestenlar arasındaki çatışmalar 1998 yılında sağlanan barışla birlikte Kuzey İrlanda'nın geleceğini oluşturacak projelere imza atıldı. Bilim parkı ve Titanic Projesi ile yüzde 25'e varan işsizlik yüzde 4'e kadar çekildi.

İŞSİZLİK DÜŞTÜ
Küresel krizde işsizlik oranı yüzde 6'ya ulaşsa da işsizliğin yüzde 12'ye ulaştığı İrlanda ve yüzde 7.8 olan İngiltere'den iyi durumda. Daha önce tersanelerin kapanmasıyla işsizlikle boğuşan şehir şimdi değişen çehresi ile Titanic'in yapıldığı havuz sadece turistik yapıya dönüşüyor. Hemen yanı başında bilgi ve iletişim şirketleri için araştırma ve geliştirme merkezleri, ofisler yükseliyor. Titanic Projesi uzun vadede tüm bölgeyi değiştirecek merkez olması planlanıyor. Kuzey İrlanda yatırımcılar için çekim alanı oluşturmak için önce üniversitelerde doktora seviyesinde iyi yetişmiş insan kaynağı yatırımı yapılıyor. Çok uluslu şirketler bu sayede uzun vadeli projeleri için iyi yetişmiş insan buluyor. Titanic Projesi gibi fiziksel ve çevresel koşulların uluslararası kaliteye ulaşmasını sağlayacak altyapı yatırımları yapılıyor. Vergi ve teşvikler konusunda Birleşik Krallık şirketiyle aynı oranda destek alabiliyor. Kuzey İrlanda fiber optik altyapı ile yatırım yapacak şirketlere kaliteli ve ucuz altyapı sunuyor. Kuzey İrlanda boydan boya fiber kablolarla örülmüş durumda. 2010 yılında devreye girmesi planlanan Calvin projesi ile Avrupa ve ABD ile fiberoptik veri bağlantısı iletişim maliyetini düşürmeyi, kaliteyi artırmayı hedefliyor.

UCUZ ALTYAPI
Kuzey İrlanda sadece bilişim şirketleri için değil, uzay, uçak sanayii, finans hizmetleri gibi alanlarda çok uluslu şirketlerin yatırımları yer alıyor. Ticaret ve Yatırım Ajansı (www.investni.com) yatırımcı şirketlere her konuda danışmanlık hizmeti sunuyor. Şirketlerin yüzde 90'ı 10 kişinin altında çalışan küçük ofislerden oluşuyor.

Belfast'ta yapıldı
TİTANIC, White Star Line'ın bir transatlantik gemisiydi. Kuzey İrlanda'nın başkenti Belfast'ta Harland and Wolff tersanelerinde üretildi. Rakibi Cunard Line şirketinin RMS Lusitania ve RMS Mauretania gemileriyle rekabet edebilmesi için üretildi. Şirket, Titanic'in yanı sıra RMS Olympic, RMS Britannic (diğer adı Gigantic) adlı gemilerini de üretti. Titanic New York seferini yaparken 14 Nisan 1912 gecesi buzdağına çarparak battı. Geminin hikayesi onlarca kitap ve filme konu oldu.

Titanic'in kaptanı İngiliz, yön bulma sorumlusu İskoç esprisi
Bölgeye Avrupalı 12 gazeteciyi davet eden Birleşik Krallık Yatırım ve Ticaret ajansı Kuzey İrlanda yetkilileri Titanic Projesi'ni anlattı. Bilim parkını ziyaret ederken İrlandalı rehberimiz Titanic'in havuza indirildiği bölgede Titanik'in hikayesini anlatırken espriyi patlattı: "Gemiyi Belfast'ta İrlandalılar yaptı ama kaptanı İngiliz, navigasyon sorumlusu İskoç'tu!.."
Timur Sırt / Sabah


Geri Dön