20 / 04 / 2024

TMMOB, Kadıköy Moda Bostanı projesinin durmasını istiyor!

TMMOB, Kadıköy Moda Bostanı projesinin durmasını istiyor!

İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin Kadıköy Moda Bostanı'nı otopark yapma girişimine bir tepki de TMMOB'dan geldi. Mimarlar Odası, verilen otopark ruhsatı ve izinlerin iptal edilmesini istediklerini söyledi..



İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin Kadıköy Moda Bostanı'nı otopark yapma girişimine bir tepki de TMMOB Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi'nden geldi. "İstanbul Acil Eylem Planı" kapsamında afet toplanma alanı olarak ayrılan alanın otoparka dönüştürülemeyeceğini belirten Mimarlar Odası, verilen otopark ruhsatı ve izinlerin iptal edilmesini istedi. 


Semt sakinlerinin bostan olarak kullandığı Kadıköy Caferağa Mahallesi, Şair Nefi Sokak'taki yeşil alana İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nce (İBB) otopark yapılmak üzere ruhsat düzenlendi. Otopark inşası için geçtiğimiz Perşembe sabahı alana iş makinelerinin gelmesi üzerine Kadıköylüler bostana çadır kurarak eylem başlattı. 


Afet toplanma alanı Yeşil alana "Afet toplanma alanımız imara açılamaz" yazılı pankart asıp çadır kuran semt sakinlerine bir destek de Mimarlar Odası'ndan geldi. Odadan yapılan açıklamada, söz konusu arazinin 1999'da yaşanan Marmara depreminin ardından hazırlanan ve 2001 yılında duyurulan 'İstanbul Acil Eylem Planı' kapsamında afet toplanma alanı olarak ayrıldığı belirtildi. Odanın açıklamasında şu ifadeler yer aldı: "Söz konusu alan semtin tek açık alanı olması nedeniyle de kamusal sorumluluk bu alanın titizlikle korunmasını gerektirir. Hal böyleyken kamusal yükümlülüklerini unutan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı'nca 22 Temmuz 2014 tarihinde otopark olarak işyeri açma ve çalışma ruhsatı düzenlendiğini, bu ruhsatı dayanak alan Kadıköy Başkanlığı Fen İşleri Müdürlüğü bir gün sonra 23 Temmuz 2014 tarihinde, hiç değerlendirmeye tabi tutmadan bu kararın yaşama geçirilmesi için gerekli izni verdiği görülmektedir. 


Sürecin derhal durdurulmasını, verilen ruhsatın ve izinlerin iptal edilmesini diliyoruz" 'Yakın zamanda iptal edilecek' Kadıköy Belediye Bakanı Aykurt Nuhoğlu da Moda Bostanı ile ilgili süreci şöyle anlattı: "Bir şahıs yeri Vakıflar'dan kiraladı. İBB'ye giderek otopark ruhsatı aldı. Kadıköy Belediyesi'ne gelerek alana taş döşemek istediğini söyledi. Bunun için bizden izin aldı. Sonraki süreçte mahalle halkı bostanla ilgili hassasiyetini gösterince biz de sürece dahil olduk. 


İBB'ye ruhsatın iptali için yazı yazdık. Yakın zamanda iptal edilmesini bekliyoruz." Büyükşehir Belediyesi'nin otopark yapmak istediği Moda bostanının afet toplanma alanı olduğunu belirten TMMOB Mimarlar Odası, projenin mutlaka durdurulmasını istedi Moda'da semt halkı, parka çeşitli bitkilerle meyva sebze ekerek organik tarım yapıyor. 


Milliyet 


Geri Dön