18 / 04 / 2024

TMMOB'dan Manisa deprem raporu: 42 mahalle fay üzerinde!

TMMOB'dan Manisa deprem raporu: 42 mahalle fay üzerinde!

Jeoloji Mühendisleri Odası’nın, Manisa’nın diri fay hattı üzerinde bulunduğu belirtilen raporunda acilen harekete geçilmesi gerektiğine dikkat çekildi. Raporda master planlarının hazırlanmasının öneminin de altı çizildi. 



TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası, ‘Fay üzerinde yaşayan kentlerimiz: Manisa Raporu’nu’ yayımladı. Şehirden diri fay geçtiğne dikkat çekilen raporda, 6.5 ve üzeri bir olası bir depremde Manisa’nın büyük hasar alacağı belirtildi. BirGün'den Buse İlkin Yerli'nin haberine göre; 2020'de yaşanan depremlerin anımsatıldığı raporda, “168 vatandaşımız yaşamın yitirmiş, 3 bine yakın vatandaşımız yaralanmış, 80 bine yakın konut, işyeri vb. bağımsız bina bölümü yıkılmış veya hasar görmüş, 20 milyar Türk lirasına yakın maddi kayıp oluşmuştur” denildi. 

ALÜVYON ZEMİN

Manisa’nın alüvyon bir zemin üzerinde bulunduğunun belirtildiği raporda, “Deprem dalgaları bu tür zeminler tarafından büyütülerek binalara iletiliyorlar. Zemin büyütmesi olarak tanımlanan bu durum bir deprem olduğu takdirde Manisa'nın kaya üzerinde yer alan illerden daha şiddetli olarak sarsılacağı, bunun sonucunda da hasar oranının fazla olacağı anlamına geliyor” ifadeleri kullanıldı.

TMMOB dan Manisa deprem raporu: 42 mahalle fay üzerinde!

42 MAHALLE FAY ÜZERİNDE

“Manisa kent merkezi dahil Manisa Büyükşehir Belediyesi sınırları içerisinde yer alan Soma, Sarıgöl, Salihli, Kırkağaç, Alaşehir, Ahmetli ilçeleri ile 42 mahallesi doğrudan diri fay hatları veya zonları üzerine oturmaktadır” denilen raporda ‘Fay Yasası’nın acilen TBMM’de görüşülmesi gerektiğinin altı çizildi. 

Raporda Manisa için acilen harekete geçilmesi gerektiğine ve Jeoloji Mühendisleri Odası’nın bu konuda destek vereceğine dikkat çekilen raporda, olası bir depremde en az zararla atlatılabilmesi için yapılması gerekenler şu şekilde açıklandı:

- Mikrobölgeleme çalışmalarının yapılması

- Diri faylarının yerinin ve özelliklerinin farklı disiplinlerden veri girişi ile jeoloji mühendisliği araştırmaları temelinde yapılacak paleosismolojik araştırmalarla net olarak belirlenmesi

- Yukarıdaki çalışma sonuçlarından elde edilecek bilgiler ve diğer disiplinlerden (inşaat, mimarlık, şehir plancıları vd) edinilecek bilgiler ve diğer afet olasılıkları ışığında deprem master planlarının hazırlanması

- Deprem master planı dikkate alınarak kentin gelişim ve yerleşim stratejilerinin belirlenmesi gerekmekte olup bu çerçevede aktif fay hatlarının çevre düzeni haritalarına işlenmesi ve aktif fay zonlarının sakınım bantı içinde kalan alanların 1. derece doğal eşik değerler arasına alınması

- Nazım ve uygulama imar planlarının çevre düzeni planlarında yapılan bu değişikliklerden sonra gözden geçirilerek, aktif fay hatlarının sakınım batlarının imar planlarına işlenerek yenilenmesi gerektiği düşünülmektedir.

Manisa Yenişehir'de yıkılacak binalar kontrol ediliyor!


Geri Dön