19 / 04 / 2024

TMSF Eston'a özel yönetim modeli geliştirdi

TMSF Eston'a özel yönetim modeli geliştirdi

TMSF, devraldığı Evcil, Çağlar, Toprak ve Demirel şirketlerinin aksine "grubun eski sahibinin hâlâ kararlara katılabildiği ve eski kadronun çalışmayı sürdürdüğü" ilk yönetim modelini Zeytinoğlu Grubu ile uyguluyor.



Zeytinoğlu'nun itibarına güvenerek tarihinde bir ilke imza atan TMSF, geçen yıl sonunda devraldığı grubun şirketlerinden Eston İnşaat'ın projelerine de tam gaz verdi.

Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF), Türkiye'de devraldığı Evcil, Çağlar, Toprak ve Demirel şirketleri arasında ilk kez farklı bir yönetim modelini Zeytinoğlu Grubu ile uygulamaya başladı. Esbank'tan kaynaklanan borçları nedeniyle Zeytinoğlu Grubu ile 2005 yılında başlattıkları protokol şartları kriz nedeniyle uygulanamayınca, Aralık 2008'de içinde Eston İnşaat'ın da bulunduğu grup şirketlerine el koyan TMSF, ilk kez patronlarla işbirliğine dayalı bir yönetim modeli geliştirdi. TMSF'nin Grup Şirketleri Genel Koordinatörü Şerif Eren, "TMSF, şimdiye kadar Evcil, Çağlar, Toprak veya Demirel şirketlerinin devralınmasında şirket patronlarını tamamen saf dışı bırakır, ekibi tamamen işten çıkarırdı. 15 kişilik ekiplerle yönetimi devralırdık. Burada ise tarihimizde ilk kez şirket sahipleriyle işbirliği yapıyoruz. İmza yetkisi bizde ancak şirketin eski sahibi Yavuz Zeytinoğlu, hâlâ icra kurulu toplantılarına katılıyor, kararları birlikte alıyoruz. Eski çalışma kadrosu, genel müdürler de aynen muhafaza ediliyor. TMSF'den sadece 5 kişi gelerek yönetimi yürütüyoruz" diye konuştu. Güvene dayalı işbirliğinin altında Zeytinoğlu Ailesi'nin itibarının etkili olduğunu belirten Eren, "Krizden etkilenerek bize kendisini devralmamız için teklif getiren ilk grup oldu. Evcil, Çağlar, Toprak veya Demirel şirketlerinin devralınmasındaki olumsuz nedenler burada yoktu" dedi.

İnşaat ve satışlar hız kazandı

Emlak sektörünün yıldızının parladığı 2005 ve 2006 yıllarında Bahçeşehir'deki Eston Şehir, Büyükçekmece'deki Eston Deniz ve Reşitpaşa Evleri projeleriyle adını duyuran Eston İnşaat, TMSF işbirliğiyle yeniden büyüme sürecini yakaladı. Üç projede yaklaşık 9 bin konuta imza atan şirket, krizde duran inşaat ve satışlarına yeniden hız verip hedef büyüttü. Krizden önce 809 dairelik Reşitpaşa Evleri projesinin tamamlandığını ve 100 dairenin satışının sürdüğünü, Eston Şehir projesininse ilk 2 mahallesinin satıldığını belirten şirket Genel Müdürü Kaan Yücel, "Eston Şehir'de inşaatın yüzde 35 seviyesine, iki mahalledeki satışların da yüzde 50 seviyesine gelmiştik. Şimdi yeniden projelere hız verdik. Eston Şehir'de 280 dairelik 3. mahalleye başladık. 1.5 ay önce de Eston Deniz projesinin 350 dairelik ikinci mahallesini satışa çıkardık" dedi.

`Krizde projeyi bölerek 'satma kararı aldık'

Kaan Yücel, Büyükçekmece'deki Eston Deniz projesinde 300-400 dairelik mahalleleri 30'lu 40'lı daireler halinde yapıp satmaya başladıklarını açıkladı. Projede Kanyon adında 350 dairelik ikinci mahalleyi 8 etaba böldüklerini belirten Yücel, "Böylece müşteriler evini teslim almak için 300 dairenin bitmesini yaklaşık iki yıl süresince beklemiyor, 30 dairelik bir etaptan 1 yılda ev sahibi olabiliyor" dedi. Eston Deniz'de 176-190 metrekare dairelerin fiyatı 430 bin liradan başlıyor, 614 bin liraya kadar çıkıyor. Eston Şehir'de ise 65 metrekare en küçük daire 162 bin, 165 metrekare en büyük villa ise 474 bin liradan satışa sunuluyor. Düşük arsa maliyeti ve kat karşılığı oranının avantajlı fiyatlarla villa satmalarına imkan verdiğini söyleyen Yücel, "Projelerde ortalama 2.700 liraya villa satıyoruz.  TOKİ  ile hasılat paylaşımı projelerinde ise metrekare fiyatı yüzde 50 kat karşılığı ve yüksek arsa maliyeti nedeniyle 3 bin liranın altında olamıyor" dedi. Yücel, projelerdeki tüm etapların 10 yıl sonra tamamlanmış olacağını sözlerine ekledi.

Büyükdere Caddesi'nde rezidans inşa edebiliriz

Projeleri geliştirmenin yanı sıra hedeflerini de büyüttüklerinin sinyalini veren Yücel, Anadolu yakasında Kozyatağı ve Kandilli'de de proje ürettiklerini ancak Eston markasının artık şehir merkezinde de olmasının gerektiğini vurguladı. Yücel, "Cihangir, Levent ve Haliç çevresi çok cazibeli yerler. Büyükdere Caddesi'nde hâlâ gidilecek yerler var. Araştırma safhasındayız. Görüşmelerimiz olumlu sonuçlanırsa iki üç yıl sonra burada içinde çarsısı olan bir rezidans projesi yapmayı planlıyoruz" dedi.

Arsası olana 3 ayda hazır ev inşa eden Eston Villa markasıyla 4 yılda 200 ev yaptıklarını belirten Yücel, bu marka ile yeniden atağa geçeceklerini de sözlerine ekledi.
Vatan/Nihal Yuvacan


Geri Dön