20 / 04 / 2024

TOBB, Cenin OSB Projesi'ni bitirecek

TOBB, Cenin OSB Projesi'ni bitirecek

TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Şimon Peres ve Besim Hurı Nasr ile görüştü



Peres, Türk tarafından, Cenin'deki organize sanayi projesini yapmalarını istedi. TOBB Başkanı, Cenin'de yaklaşık 10 bin Filistinliyi iş sahibi yapacak projenin barış için de önemli olduğunu belirtti. Cenin'de bir organize sanayi bölgesi kurulmasının geçmişi 10 yıl kadar önceye gidiyor. 1999 yılı Şubat'ında İsrail ile Filistin Ulusal Yönetimi bölgede barışı güçlendirmek için sanayi bölgesinin kurulmasında mutabık oldu.  Ancak proje 2000 yılı intifadasının başlamasıyla proje durmuştu. TOBB Üniversitesi de Filistinli öğrencilere TOBB üniversitesinde bir süre eğitim yapma ve aynı zamanda iş yerlerinde staj imkanı sağlayacak.
Akşam

Konuyla ilgili basında yer alan diğer haberler

Peres, TOBB'a `Cenin Projesi'ni yapın' dedi
TOBB'u kabul eden İsrail Cumhurbaşkanı Peres, Cenin'de organize sanayi bölgesinin Türkler tarafından yapılmasını istedi

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği'nin (TOBB) İsrail ve Filistinli işadamları arasındaki ara buluculuğunda gerçekleştirilmesi öngörülen projeler, uzun bir bekleyişin ardından yeniden canlanma eğilimine girdi. Siyasetteki gelişmelere rağmen her üç tarafın sessiz çalışmalarının devam ettiği projelerden, Batı Şeria Cenin'deki projenin bir an önce hayata geçirilmesi, her üç tarafın da ortak arzusu olarak ortaya çıktı. TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu ile Başkan Yardımcısı Halim Mete, Tel Aviv'de Eurochambers'ın, AB dışı üyeler toplantısına katıldılar. Hisarcıklıoğlu ve Mete, İsrail'de Cumhurbaşkanı Şimon Peres tarafından da kabul edildi. İsrail Cumhurbaşkanı Peres'in, Hisarcıklıoğlu ve Mete'yi Kudüs'te Cumhurbaşkanlığı'nda kabulü basına kapalı yapıldı.

FİLİSTİN'LE DE GÖRÜŞTÜ
Edinilen bilgiye göre toplantıda Peres, Filistin Yönetimi ekonomisinin güçlendirilmesi için çaba gösterdiklerini belirtip, bunun da gözle görülebilir bir durumda olduğunu ifade etti. Peres, Türk tarafından, Cenin'deki organize sanayi projesini yapmalarını istedi, bunu hem kendisi hem de İsrail hükümeti adına söylediğini vurguladı. Hisarcıklıoğlu, Cenin'de yaklaşık 10 bin Filistinliyi iş sahibi yapacak projenin barış için de önemli olduğunu belirtip, verdiği destekten ötürü Peres'e teşekkür etti. TOBB Heyeti, Filistin Yönetimi Ulusal Ekonomi Bakanı Besim Hurı Nasr ve bakanlık üst düzey yetkilileriyle de görüştü. Cenin'de yaklaşık 10 yıl kadar önce Almanlarla başlatılan projenin bir an önce yapılmasını istediklerini söyleyen Bakan, yeni yıldan önce projeye start vermek istediklerini ve önceliğin Türklerde olduğunu belirtti. o EKONOMİ SERVİSİ

Projenin temeli 10 yıl önce atıldı
Cenin'de bir organize sanayi bölgesi kurulmasının geçmişi 10 yıl kadar önceye gidiyor. 1999 yılı Şubat'ında İsrail hükümeti ile Filistin Ulusal Yönetimi arasında sürdürülen görüşmelerin bir sonucu olarak, bölgede barışı güçlendirmek için sanayi bölgesinin kurulmasında mutabık olmuşlardı, Daha önce Türkiye, İsrail ve Filistinli iş adamlarının ortaklaşa gerçekleştirmeyi düşündükleri, El Halil Tarkumiye'deki projenin  arazi sorunları ise bir türlü çözülememişti.
Star


Geri Dön