26 / 04 / 2024

Tokat Sulusaray ilçesi Sebastapolis Antik Kenti için taşınacak!

Tokat Sulusaray ilçesi Sebastapolis Antik Kenti için taşınacak!

Tokat'ta Sebastapolis Antik Kenti üzerinde kurulu olan Sulusaray ilçesinin, ören yerinin gün yüzüne çıkarılması için başka yere taşınması planlanıyor.



Tokat'taki Sebastapolis Antik Kenti'nin gün yüzüne çıkarılması için ören yerinin üzerinde kurulu Sulusaray ilçesinin başka yere taşınması düşünülüyor. 


Sulusaray Belediye Başkanı Halil Demirkol, Sebastapolis Antik Kenti'nin ilçe merkezinde yer aldığını söyledi. Antik kentin üç medeniyete ev sahipliği yaptığını belirten Demirkol, "Antik kentte 22 sene aradan sonra 2013 yılında kazı çalışmaları başladı, üç yıldır devam ediyor. Bu sene 10 evimiz kamulaştırılacak. 

Kazı çalışması bu sene de sürecek" dedi.


 

Sebastapolis Antik Kenti'nin gün yüzüne çıkarılması için çalışmalar yaptıklarını dile getiren Demirkol, şunları söyledi: 'Kamulaştırma yavaş' "Antik kentimiz üzerinde bulunan ilçemizi, Tokat karayolunda TOKİ'ye ayrılmış, ilçe girişindeki 500 dönümlük alana taşımak istiyoruz. TOKİ'nin tarihi değerleri göz önüne alarak buraya yapacağı evlere vatandaşlarımız taşınacak. Şu anda evlerin altında bulunan tarihin bir an önce gün yüzüne çıkarılması için evlerin kamulaştırılması lazım. Kamulaştırmanın yavaş ve pahalı olması nedeniyle yerleşim yerini taşımayı düşünüyoruz. Sebastapolis Antik Kentimizi gün yüzüne çıkarmak için ilçemizi buradan başka bir bölgeye taşıyacağız." İl Kültür ve Turizm Müdürü Abdurrahman Akyüz, Sebastapolis Antik Kenti'nin Tokat için önemli olduğunu belirtti. 


İlçenin yerleşim yerinin Sebastapolis Antik Kenti'nin üzerinde bulunduğuna işaret eden Akyüz, "İlçemizdeki evler kazı alanı üzerinde. Bu zamana kadar ciddi kamulaştırma çalışmaları yaptık, kamulaştırma çalışmalarımız sürüyor. Valimiz Cevdet Can, Sebastapolis Antik Kenti'ne önem veriyor. Buranın zengin bir şehir olduğu da düşünülüyor çünkü eskiden zenginlerin yaşadıkları yerlerin yakınlarında kaplıca bulunuyormuş. Buranın da yakınlarında kaplıca var. ilçenin komple oradan taşınıp, oranın bir kazı alanına dönüştürülmesi lazım" diye konuştu. 


Milliyet Orta Anadolu


Geri Dön