16 / 04 / 2024

TOKİ Başkaşehir mağdurlarına peşinatlarını ödedi

TOKİ Başkaşehir mağdurlarına peşinatlarını ödedi

TOKİ, 268 kişiye Başkaşehir yerine 13 milyon lirayı faizsiz iade etti



İSTANBUL'da 268 kişiden Başkaşehir projesi için peşinat olarak toplam 13 milyon TL toplayan Toplu Konut İdaresi (TOKİ) müteahhit firmanın taahhütlerini yerine getirmediğini gerekçe göstererek, projeyi rafa kaldırdı.

TOKİ, projeyi başka firmaya tamamlatmak yerine, topladığı parayı bir yıl faizsiz kredi gibi kullanıp, hak sahiplerine iade etti. 804 bin TL'lik tapu masrafına ise el koydu.

2007 yılının eylül ayında gelir paylaşımı modeliyle İstanbul, Bahçeşehir'de "712 konut yapacağım" diye 268 kişiden Başkaşehir projesi için peşinat olarak toplam 13 milyon TL toplayan Toplu Konut İdaresi (TOKİ) bu paraları bir yıl süreyle diğer projelerinin finansmanında faizsiz kredi gibi kullandıktan sonra, "projeden vaz geçtim" diyerek, hak sahiplerine iade etti. TOKİ, bununla da kalmadı, müteahhit firma Yapı Endüstrisi'nin "tapu masrafı" adı altında daire başına 3 bin TL olmak üzere topladığı 804 bin TL'nin de geri ödenmesi için herhangi bir girişimde bulunmadı. Projenin iptal edilmesine gerekçe olarak, müteahhit firmanın taahhütlerini yerine getirmemesini gösteren TOKİ, tapu paralarının bilgisi dışında toplandığını savunarak, sorumluluğu Yapı Endüstrisi'ne, Yapı Endüstrisi de TOKİ'ye yüklüyor.

253 milyon TL'lik proje

TOKİ, adını Bodrum'da gerçekleştirdiği projelerle duyuran Yapı Endüstrisi'yle 2007 yılının Eylül ayında gelir paylaşımı modeliyle sözleşme imzalayarak, Bahçeşehir'de Başkaşehir projesini uygulamaya koydu. Toplam 712 konuttan oluşan ve 71 bin metrekare alan üzerine kurulacak olan bu proje, rezidans blokları dahil toplam 11 bloktan oluşacaktı. Bahçeşehir bölgesinin özellikle stüdyo dairelere talebini karşılamaya yönelik geliştirilen projede, konut büyüklükleri 35 metrekareden başlayıp, 259 metrekareye kadar ulaşıyordu. 14 farklı konut tipinin yer aldığı projede, fiyatlar ise 59 bin 500 TL ile 394 bin 500 TL arasında değişiyordu. Toplam, 253 milyon TL büyüklüğündeki bu proje, lüks konut standartlarına uygun yaşam koşullarını kolaylaştıran her türlü konforu da kapsıyordu.

Yüzde 25 faiz

Daha önce müteahhit firma Yapı Endüstrisi'nin İstanbul'da gerçekleştirdiği herhangi bir proje olmamasına rağmen, 268 aile TOKİ'ye güvenerek Başkaşehir projesine girdi ve maket üzerinden konut satın aldı. "Beğenmeyenin parasını, yüzde 25 fazlasıyla iade edeceğiz" sloganıyla satışa çıkarılan bu daireler için 15 bin TL ile 92 bin TL arasında değişen peşinatlar TOKİ'ye yatırıldı. Ayrıca, tapu masrafları için de daire başına 3'er bin TL, müteahhit firmaya ödendi.

Aradan 8 ay geçtikten sonra TOKİ, Yapı Endüstrisi'nin taahhütlerini yerine getirmediğini gerekçe göstererek, müteahhit firmayla imzaladığı sözleşmeyi tek taraflı olarak iptal ettiğini açıkladı. Toplu Konut İdaresi, projeyi tamamlayacak başka bir müteahhit firma bulmak yerine, Başkaşehir projesini askıya alarak, hak sahiplerinden topladığı peşinatları herhangi bir faiz işletmeden iade etme yolunu seçti. "Beğenmeyenin parasını, yüzde 25 fazlasıyla iade edeceğiz" vaadleri de havada kaldı.

Bankalarla anlaşırsak ödeyeceğiz

BAŞKAŞEHİR projesinin müteahhit firması Yapı Endüstrisi'nin Yönetim Kurulu Başkanı Süha Yılmaz, TOKİ'nin sözleşmeyi fesh etmesi yüzünden mağdur olduklarını savunarak, "Biz projeyi 13 Nisan 2007'de devraldık. Devraldığımız sözleşmede inşaat süresi üç yıl olarak gözükmesine rağmen TOKİ, sekiz ay sonra inşaatların seviyesi yüzde 77'ye ulaşmadığı gerekçesiyle sözleşmemizi fesh etti. Oysa biz, fesih edildiği tarihe kadar inşaatlara kendi öz kaynaklarımızdan 19 milyon TL harcamada bulunduk. Bir TL dahi ödeme alamadık. TOKİ, işi fesih ettikten sonra düzenlediği tespit tutanaklarında yer alan rakamları dahi ödemedi. Firmamız bu yüzden önemli zararlara uğradı. Biz de hakkımızı mahkeme yoluyla almaya çalışıyoruz. Tapu masrafları için alınan bedellerin bazılarını kendi çabamızla iade ettik. Kalanları ödeyebilmek için de bankalarla anlaşmaya çalışıyoruz" dedi.

Tapu parasından haberimiz yok

ARKADAŞIMIZ Mehtap Özcan'ın Başkaşehir mağdurlarının şikayetleriyle ilgili olarak görüştüğü  TOKİ  yetkilileri, "Tapu masrafları adı altında alıcılardan tahsil edilen 3 bin TL'lik tutarlar, kurumun bilgisi dışında elden veya Yapı Endüstrisi'nin özel hesaplarına yatırılmış olduğu için bu tutarların Yapı Endüstrisi'nden tahsil edilmesi gerekiyor" denildi. Müteahhit firmayla imzalanan sözleşmenin fesh edilmesinin nedeni olarak inşaat seviyesine yönelik yükümlülüklerin yerine getirmemesini gösteren TOKİ yetkilileri, yaptıkları yazılı açıklamada, hak sahiplerinin açılan hesaba yatırdıkları peşinatların kısa sürede iadesinin sağlandığını ve yatırımlarını tekrar değerlendirmelerine olanak tanındığını da öne sürdü.

Dövize oynansa ne olurdu

TOKİ'nin 2007 Eylül ayında Başkaşehir projesinden ev almak isteyen 268 aileden topladığı 13 milyon TL'lik peşinat ile alınan 10 milyon dolar, bir yıl sonra 16 milyon 800 bin TL olarak geri dönebilirdi.

13 milyon TL ile 8 milyon Euro alınsaydı, bir yıl sonra 14 milyon bin 320 TL olarak Türk Lirası'na çevrilebilirdi.

13 milyon TL ile 2007 Eylül'ünde 65 bin adet Cumhuriyet Altını alınırken, 2008 Eylülde bu altının satışından 1 milyon 950 bin TL avantaj yaratılabilirdi.

Erkan Çelebi/Hürriyet

İlgili Haberler

Başkaşehir mağdurları tapu masrafları için dava açıyor

Başkaşehir mağdurları www.yapend.info adresinde buluşuyor

Geri Dön