26 / 04 / 2024

TOKİ DATİ'ye dava açıp yeniden ihaleye çıkacak

TOKİ DATİ'ye dava açıp yeniden ihaleye çıkacak

TOKİ'nin ihalesini iki kez iptal ettiği olaylı Ataköy arazisinde satış ve ifrazın iptalini talep eden DATİ'nin açtığı dava reddedildi



İstanbul Ataköy sahilindeki olaylı  TOKİ  arazisinde, mahkeme satışın önünü açtı. Denizciler Ataköy Turizm ve İnşaat'ın (DATİ) arazinin satış ve ifrazının (bölünme) iptali istemiyle açtığı davayı, İstanbul 5'inci İdare Mahkemesi reddetti. Gerekçede ise DATİ'nın davayı açma ehliyeti olmadığı ifade edildi. TOKİ, 94 dönümünü satacağı ve 59.7 dönümünü ise 49 yıllığına kiralayacağı arazi için birkaç ay içinde yeniden ihaleye çıkacak.

`SÖZLEŞMELERİ FESHEDİLEBİLİR'
Konuyla ilgili görüşünü aldığımız TOKİ Emlak Müdürü Ali Seydi Karaoğlu, mahkemece satışın iptaline veya ifraz işleminin iptaline yönelik yürütmeyi durdurma kararı verilmediği sürece satışa engel bir durum kalmadığını belirtti. Karaoğlu, satışa konu olan parsellere komşu arazide kiracıları olan DATİ'nin dava açarak satışı engellediğini ifade ederek, "Bu nedenle satış işlemi uzadı; görünen o ki birkaç ay daha sarkacak. Kamunun elde edeceği gelirin önü kesildiği için tazminat davası açacağı" dedi. Karaoğlu, yan parseldeki Sheraton oteli, Galeria Alışveriş Merkezi, Dünya Göz Hastanesi'nin bulunduğu arsada kiracıları olan DATİ ile söz konusu sözleşmelerinin feshine kadar gidebilecek bir sürecin içinde olunduğunu kaydetti.
Ataköy'deki arazinin Emlak Bankası'na ait olduğunu ve bankanın tasfiyesinden sonra yasal olarak diğer mülklerle TOKİ'ye geçtiğini hatırlatan Karaoğlu, şöyle devam etti: "Bir kısmı Ziraat ve Halk Bankaları'nda olan hisseleri de 2007 ve 2008 yıllarında aldık. Halk Bankası'na ekspertiz raporları doğrultusunda bedel ödedik, Ziraat Bankası'na ise Ataşehir'deki Finans Merkezi arazisinden 27 dönüm verdik. Burada yıllarca kalan ve devlete bir kuruş kira ödemeyen kiracılardan kurtardık. Arazi, TOKİ'nin mülküdür ve mahkeme kararıyla satışının önü açılmıştır."
 
Tarihi eserler korunacak imar planı değişmeyecek
 
TOKİ'nin iddia edildiği gibi arazinin imar planını değiştirmediğinin, buna yetkisinin de olmadığının altını çizen Karaoğlu, ihale şartnamesiyle ilgili şu bilgileri verdi: "Burası zaten rekreasyon ve turizm alanı. İmarı yıllar önce Turizm Bakanlığı böyle ilan etmiş. İhale şartnamesinde yüzde 70'lik kısmın yeşil alan olacağı yazıyor. Ayrıca satışı yapmadan Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu'na başvurup arazideki tarihi eser olan ağaç ve yapıları tescil ettirdik. Şartnamede bunların zarar görmeyeceğine dair madde de var. Öte yandan, ihaleyi kazanan, yine şartnameye göre projesini Kurul'a onaylatmak zorunda. Yapılacak inşaatta zeminin yalnız yüzde 15'ine oturum olacak."
 
İfraz, YTÜ'nden görüş alınıp yapıldı
 
Ali Seydi Karaoğlu, arazinin ifrazı için Yıldız Teknik Üniversitesi'nde oluşturulan bir profesörler kurulunun görüşlerinin alındığını ve bölünme işleminin buna göre yapıldığını belirterek, "DATİ, yan arazide kiracımız olduğu için burada yapılacak satışa yönelik dava açtı. Ancak mahkeme, DATİ mal sahibi değil, yan parselde sadece kiracı olduğu için dava açmaya hakkı olmadığı kanaatine vardı; mülkün bizim olduğuna ve satışının önünde yasal engel olmadığına karar verdi" dedi.
 
Muhammen bedel 517 milyon TL
 
Temmuz ayında açık artırma usulüyle ihaleye çıkarılacağı belirtilen parsellerin her biri turizm ve rekreasyon alanı imarlı, emsal oranları 2. Buna göre, toplam 188 bin metrekare inşaat yapılabiliyor. TOKİ, muhammen bedel olarak önceki ihale ilanında 517 milyon TL'lik miktar belirlemişti. Söz konusu parseller, DATİ arazisi ile Sinpaş'ın 850 milyon TL'ye satın aldığı araziye komşu. Arazi, Ataköy C Motelleri adıyla tatil köyü olarak işletiliyordu ve işadamı Yafes Öztürk tarafından 1981'de Emlak Bankası'ndan yap-işlet-devret modeliyle kiralamıştı.  
Menekşe ATASELİM/Gazete Habertürk

İlgili haber:

TOKİ Ataköy'deki arsaları yeniden satışa çıkaracak


Geri Dön