27 / 04 / 2024

TOKİ Doğu ve Güneydoğu'da kentsel dönüşüm yapacak!

TOKİ Doğu ve Güneydoğu'da kentsel dönüşüm yapacak!

Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun açıklayacağı, "Eylem Planı" kapsamında TOKİ daha yaşanabilir konutların inşası ile Doğu ve Güneydoğu bölgesindeki illerde de kentsel dönüşüm çalışmaları yapacak.



Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun cuma günü Mardin'de,  master eylem planının ekonomik ve sosyal boyutunu açıklayacağı, "Eylem Planı" ile terörle mücadelede yeni bir döneme girilecek.


28 Ocak 2016 tarihinde Resmi Gazete'de yayımlanan Bakanlar Kurulu kararına göre, 10 ildeki 39 bölge, polis güvenlik noktası oluşturulması amacıyla kamulaştırılacak. Güvenlik noktalarının yapılacağı bölgelerdeki taşınmazlar, kamulaştırılarak tapuda Hazine adına tescil edilecek. Kamulaştırılacak taşınmazlardan 21'i Şırnak, 5'i Mardin ve 4'ü Diyarbakır'ın merkez ve ilçelerinde bulunuyor.


Kamulaştırmalar, Aydın/Ortaklar, Ankara/Mamak, Bingöl/Adaklı, Bingöl/Karlıova, Bingöl/Yayladere, Diyarbakır/Bağlar, Ergani (2), Silvan, Erzurum/Karayazı, Hakkari/Merkez, Kars/Digor, Mardin/Dargeçit (2), Kızıltepe (2), Midyat, Mersin/Tarsus, Şırnak/Merkez (4), Beytüşşebap (2), Cizre (7), İdil (3), Silopi (4), Uludere il ve ilçelerinde yapılacak. 


- TOKİ'den kentsel dönüşüm


Çevre ve Şehircilik Bakanlığı da master plan kapsamında, insan sağlığı ve can güvenliği için risk doğuracak bütün yapıların temizlenmesi, daha yaşanabilir konutların inşası ile Doğu ve Güneydoğu bölgesindeki illerde de kentsel dönüşüm çalışmaları yapacak.


Bakanlık bu çalışmaları Kültür ve Turizm Bakanlığı ve TopluKonut İdaresi Başkanlığı (TOKİ) ile ortaklaşa yürütecek.


Milli Eğitim Bakanlığınca bölgede zarar gören eğitim kurumlarındaki tespitler sürdürülürken, bölgeye ek ödenek gönderilerek, tadilat ve yenileme çalışmalarına devam edilecek.


AA


Haber Hürriyet'te şu şekilde yer aldı;


Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun “Sur’u öyle inşa edeceğiz ki Toledo gibi mimari dokusuyla herkesin görmek istediği bir hale gelecek” açıklamasının ardından gözler bölgede yapılacak kentsel dönüşüm planının ayrıntılarına çevrildi. Suriçi’nde Ulu Cami ve Hanlar Bölgesi Renovasyon Projesi, İçkale Kültür ve Turizm Merkezi Projesi, Sur Koruma Bandı Kentsel Yenileme Projesi, Alipaşa ve Lalebey Mahallesi Kentsel Yenileme Projesi yürütülecek. Beş alanda yapılacak ‘sokak sağlıklaştırma’ projeleri kapsamında yaya yolları yapılacak. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Kültür ve Turizm Bakanlığı ile TOKİ’nin üzerinde çalıştığı proje dört aşamada tamamlanacak. Sur’daki ruhsatsız yapılar tamamen yıkılacak. Evler tarihi dokuya uygun yeniden yapılacak. Tescilli Diyarbakır evleri, camiler, kiliseler ve hanlar ise mimari dokuya uygun elden geçirilecek. Anıtsal kültür varlığı konumundaki camiler, kiliseler ve hanlar rölöve, restitüsyon, restorasyan ve güçlendirme projeleri uygulandıktan sonra, projeye uygun özgün şekilde yapılandırılacak. Bölgede yıkılıp yeniden yapılacak tüm yapıların inşaatında ise Diyarbakır’ın özgün mimarisi esas alınacak. En fazla 3 katlı inşa edilecek evlerin tasarımında geçitler, avlular, eyvanlar, gezemekler, sahanlıklar, cumbalar, havuzlar ve kabaltılar (sokağın üzerinden geçen kemer) bulunacak. Suriçi geleneksel konut dokusunu oluşturan sokaklar, zorunlu servis amaçlı araçlı araç girişleri (altyapı onarımı, taşınma, çöp toplama, hasta nakli gibi) dışında, taştan yaya yolları olarak kullanılacak. 


Hürriyet 



Haber Cumhuriyet Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı...


Hükümetin Doğu ve Güneydoğu'ya yönelik eylem planının ayrıntıları netleşti. Plana göre yıkılan konutlar ve işyerleri yeniden yapılacak. Esnafa kredi ve sermaye desteği verilecek. Operasyonlar ise PKK silah bırakana kadar devam edecek. Başbakan Ahmet Davutoğlu önceki gün akşam TOBB, TESK, TÜMSİAD, TZOB, ASKON, DİKAD, DOGÜNSİFED, Doğu ve Güneydoğu Bölgesi ticaret, sanayi, borsa, esnaf ve sanatkâr oda başkanları ile bir araya geldi. Başbakan Davutoğlu toplantıda önümüzdeki dönemde Doğu ve Güneydoğu'da atılacak adımlarla ilgili bilgi verdi. Buna göre oluşan zararlar devlet tarafından telafi edilecek. Yıkılan evler yeniden yapılacak.  TOKİ  tarafından daha modern ve güvenli yeni konutlar inşa edilecek. Esnafın yıkılan işyerleri de yeniden yapılacak. Ne kadar zararları oluştuğu tespit edilecek. Sonrasında esnafa sermaye desteği verilecek. Halen 5-10-30 bin lira faizsiz kredi desteği sağlanıyor. Bu krediler daha da artırılacak. Esnafın korkmadan işyerini açması sağlanacak. Devletin onların yanında olduğu hissettirilecek. Esnafın moral ve motivasyonu için de ne gerekiyorsa yapılacak. Ancak operasyonlar PKK silah bırakana kadar devam edecek. Alınan bilgiye göre Başbakan Davutoğlu, toplantıda vatandaşların merak etmemesini, yıkılan yerlerin yeniden inşaa edileceğini ifade etti. 



Mustafa ÇAKIR/Cumhuriyet



Haber Özgür Gündem Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı;


AKP hükümetinin Kürt halkının iradesini tanımamaya dönük başlattığı katliam operasyonlarından sonra 'temizledik' faşist söylemleriyle Kürdistan illerinin yüzyıllık tarihi dokusu kirletilmiş durumda. Yüzlerce insanın öldürüldüğü, birçok medeniyetin izlerini taşıyan ilçelerin yerle bir edildiği Kürdistan şehirlerinin katili olan AKP hükümeti şimdi de yaktığı şehirleri "kentsel dönüşüm" adı altında yandaşlarına peşkeş çekme sevdasında. 74 gündür kuşatma altında olan Amed'in tarihi Sûr ilçesi için kurulan Hasar Tespit Komisyonu'nda yer "alan Amed Şehir Plancılar Odası Şube Eşbaşkanı Büşra Cizrelioğullan, AKP hükümetinin Sûr politikalarını ve amaçlarını değerlendirdi. AKP iktidarının Kiirdistan'da AKP'nin soykırım operasyonları ile yerle bir ettiği Sûr'da yapılması planlanan 'sokakların genişletilmesi' ile Sûr'un güzelim tarihi dokusunun kirletileceğine dikkat çeken şehir plancısı Cizrelioğullan geçmişte Paris sokaklarında yapılmak istenenin bugün Sûr'un sokakları için düşünüldüğüne işaret etti hukuksuz ve ahlaksız bir savaş politikası yürüttüğüne dikkat çeken Cizrelioğullan, daha önce köylerin yakılıp yıkıldığını, şimdi ise kentlerin gözler önünde yerle bir edildiğini belirtti. Cizîr, Sûr, Silopiya (Silopi) ve Nisebîn (Nusaybin) başta olmak üzere birçok kentte devletin ahlaksız savaş politikasıyla yıkıldığını hatırlattı Cizrelioğullan, özellikle Sûr'un tarihsel açıdan farklı bir durumunun olduğunu ve UNESCO'nun "Dünya Mirası Lisetesi"ne girdiğini söyledi. 


Sûr'da yapılması düşünülen karakol ve sokakların genişletilmesi planlarına dikkat çeken Cizrelioğullan, şunları söyledi: "Sokakların dar olması toplumsal ayaklanmalar için uygundur. Paris örneğini verebiliriz. Fransa'da Napolyon savaş sonrası dönemde şehir planını tamamen toplumsal ayaklamaları bastırma üzerine şekillendirdi. Paris'in yeniden inşası yapılırken devasa yollar ve binalar yapıldı. Amaç, halkın tekrar saraya yürümesini ve ayaklanmasını bastırmaktı. Paris yeniden inşa edilirken, bütün o sokak dokusu yok edildi. Yeni bir Paris ortaya çıktı. Şimdi de aynısını Sûr'da yapmak istiyorlar."

 

Parseller TOKİ'ye 

Devletin kentsel dönüşüm adı altında rant hesapları yaptığını dile getiren Cizrelioğullan, devletin imar politikalarıyla Sûr'u yeniden dizayn etmeye çalıştığını kaydetti. Kentsel dönüşüm için halkın göçe zorlandığını vurgulayan Cizrelioğullan, Sûr Belediyesi'ne ait parsellerin TOKİ'ye devri için başvuru yapıldığının bilgisini paylaştı. 


Özgür Gündem


Geri Dön