20 / 04 / 2024

TOKİ Elazığ evleri bayrama yetişecek

TOKİ Elazığ evleri bayrama yetişecek

Tayyip Erdoğan, Elazığ depreminde yıkılan kerpiçten evlerin yerine TOKİ tarafından köy tipi modern konutlar inşa edileceğini açıkladı



Dün 41 kişinin hayatını kaybettiği deprem bölgesinde incelemelerde bulunan Erdoğan, "TOKİ tarafından belirlenecek uygun bölgelerde yeni konutların yapılması için çalışmalar başlatılmıştır. İlk kazmayı 1 Mayıs itibarıyla vurmayı planlıyoruz. Ramazan Bayramı'na konutların yetiştirilmesini hedefliyoruz." müjdesini verdi. Depremin en büyük hasara yol açtığı Okçular köyünde konuşan Erdoğan, bölgede 3 binin üzerinde hasarlı bina tespit edildiğini söyledi.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, bakanlarla beraber deprem bölgesi Elazığ'a gitti. Depremin gerçekleştiği ilk andan itibaren konuyla yakından ilgilendiklerini söyleyen Başbakan Erdoğan, ölen 41 kişi için rahmet, yaralılara da sağlık dileğinde bulundu. Erdoğan, "Gerek başbakan yardımcım, gerek bakan gerek milletvekili arkadaşlarım deprem bölgesinde oldular. Gerek  TOKİ  başkanım gerek kolordu komutanımın tüm ekipleri, Kızılay, Başbakanlık Afet ve Sivil Savunma hep birlikte orada seferber oldular, el ele verdiler. İşin son safhasındalar." diye konuştu.

Deprem bölgesini gezeceğini anlatan Erdoğan, en geç Ramazan ayına kadar yıkılmış olan evlerin yerine yeni projelerle yeni konutlar inşa edileceği müjdesini verdi. Başbakan, "Yıkılan konutların yerine Toplu Konut İdaresi Başkanlığımız TOKİ tarafından belirlenecek uygun bölgelere, yani fay hattı dışında uygun bölgelerde yenilerinin yapılması için çalışmalar hemen başlatılmıştır. Bunun için de inşallah ilk kazmayı 1, 1,5 ay içinde vurmayı hedefliyoruz." açıklamasında bulundu. Başbakan Erdoğan'a, Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek, Devlet Bakanı Mehmet Aydın ve Milletvekili Necati Çetinkaya eşlik etti.

Öte yandan, Elazığ'da meydana gelen deprem nedeniyle, bölgede acil ihtiyaçların karşılanması için Başbakanlık Acil Yardım Ödeneği'nden 500 bin TL, Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Genel Müdürlüğü'nden 125 bin TL olmak üzere toplam 625 bin TL gönderildi.

Diyarbakırlı öğrencilerden anlamlı kampanya

Diyarbakırlı ilköğretim öğrencileri, Elazığ depremi için çok anlamlı bir kampanya başlattı. Öğrenciler, günlük harçlıklarını depremzede öğrencilere göndermek için kumbarada biriktiriyor. Diyarbakır Özel Nil İlköğretim Okulu 4. sınıf öğrencilerinin başlattığı bir kampanyaya okulun diğer öğrencileri de destek veriyor. Elif Nur Çakan ile Begüm Kale'nin öncülük ettiği kampanyada öğrenciler günlük harçlıklarının tümünü depremde zarar gören öğrencilere göndermek için bir kumbarada biriktirmeye başladı.
Metin Erol / Zaman

Konu ile ilgili basında yer alan diğer haberler

Elazığ Okçular Köyü'nde depremzedeleri ziyaret eden ve bölgede incelemelerde bulunan Başbakan Erdoğan “Ramazan Bayramı'na kadar konut sorununu çözeceğimize inanıyorum'' dedi

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, 6.0 şiddetindeki depremle yıkılan ve 41 kişinin hayatını kaybettiği Elazığ'da, depremzelerle buluştu. Elazığ'dan helikopterle ayrılan Erdoğan, depremden etkilenen bölgeyi havadan inceledikten sonra  en çok zarar gören Okçular Köyü'ne gitti. Hayatını kaybedenlere Allah'tan rahmet, yaralananlara geçmiş olsun dileğinde bulunan Başbakan Erdoğan şöyle konuştu:

KONUTLAR İÇİN TOKİ'YE TALİMAT VERİLDİ

‘'Depremde 41 vatandaşı kaybetmenin üzüntüsü, hüznü içindeyiz. Bizler, ölenle ölünmeyeceğini bilenlerdeniz. Fakat, bundan sonrasını nasıl planlayacağız, bundan sonra nasıl adım atacağız, hükümet olarak bu konuda çalışmalar yaptık. Hedefimiz Ramazan Bayramı'na kadar hem konut hem de ahırlar hazır olması. Yeni bir planlama çerçevesinde yeni konutlar yapacağız. TOKİ'ye talimat verildi. Örnek projelerle konut ve ahır yapılacak. TOKİ Başkanı ekibiyle çalışmalarını yaptı. Valilik çalışmalar yaptı, sürecin takipçisi olacak.” Erdoğan, acı dolu günler yaşandığını hatırlatarak, “Acılar paylaşarak azalır. Ele ele, omuz omuza vereceğiz. Özellikle Sağlık Bakanlığı ekiplerine ve sivil toplum örgütlerine ve Kolordu Komutanlığımıza teşekkür ediyorum” diye konuştu. 

ŞİLİ'DE 7.2'LİK ARTÇI DEPREM KORKUSU

Bu arada Şili'de 27 Şubat'ta yaşanan 8.8 şiddetindeki depremin ardından, dün de en büyüğü 7.2 büyüklüğünde üç artçı sarsıntı meydana geldi. Artçılar sonrası Şili Ulusal Acil Durum Bürosu, ülkenin kıyıları için tsunami alarmı verdi.

BAŞBAKAN ÇADIRLARI ZİYARET ETTİ
Çadırları ziyaret ederek, çocukları seven ve kadınlarla konuşan Erdoğan, en kısa zamanda konut, okul ve ahır sorunlarını çözeceğini söyledi. Deprem bölgesindeki ziyaretinde Başbakan Erdoğan'a 8. Kolordu Komutanı Korgeneral Mustafa Korkut Özaslan eşlik etti. Çadırlardaki kadınlar, “Depremin ilk anından itibaren yardımımıza koştular, destek oldular” demeleri üzerine Erdoğan, Korgeneral Özaslan'a sarılarak teşekkür etti. Başbakan daha sonra hastanedeki yaralıların ziyaretine gitti.

Yaralar sarılıyor
Elazığ'da 41 kişinin ölümüyle sonuçlanan depremden sonra vatandaşlar yaralarını sarmaya çalışıyor. Çocuklar resim yaparak eğitimlerine başladı. Depremde hasar gören yapılar kepçelerle yıkılırken, Tabanözü Köyü'nde Kızılay çadırlarını askerler kuruyor. TEDAŞ ise elektrik olmayan köylerde arızaları onarıyor.
Faysal Karadeniz / Star

‘Ahırlı evler yapılacak, yeni hayvanlar verilecek'
Başbakan Erdoğan Okçular köyünde yaptığı konuşmada depremzedeler için Ramazan Bayramı'ndan önce bitirilecek konutları da ahırlar da olacağını ifade etti: “Arkadaşlarımız örnek projeleri sundular. Hem konut hem ahır olmak suretiyle bu tür projelendirmeyle yeni bir yapılandırmaya gideceğiz. Zemin etüdünün ardından, nerede olması isteniyorsa orada yapacağız. TOKİ burada ilk çalışmalarını yaptı. TOKİ yetkilileri benimle buraya da geldiler. Aynı şekilde Sağlık Bakanlığı zaten tüm imkânlarıyla seferber olmuş durumda. Ulaşım konusunda bir sıkıntı olmuştu. Çalışma amaçlı açılan yeni yolları rehabilite edilmesi yoluyla devam edilecek. Fakat Ramazan Bayramı'na kadar konut sorununu haledeceğimizin sözünü veriyorum. Ne kadar metrekare olacak, ahırlar ne kadar olacak, projeyi buna göre hazırlayacaklar. Bunlar bizim acı günlerimiz. El ele verip omuz omuza verceceğiz. Acılar paylaşıldıkça azalır ve sevinçler paylaşıldıkça çoğalır.” Okçular Jandarma Karakolu'nda gazetecilerin sorularını yanıtlayan Erdoğan telef olan hayvanlarla ilgili “Küçükbaş hayvanları TİGEM'den karşılıyoruz. Büyükbaş hayvanlarda da isterlerse kendilerine büyükbaş hayvan olarak vereceğiz isterlerse ücretini vereceğiz” yanıtını verdi.
Radikal


Geri Dön