19 / 04 / 2024

TOKİ en düşük beton mukavemeti ile inşaat yapıyor!

TOKİ en düşük beton mukavemeti ile inşaat yapıyor!

Büyükhelvacıgil, Avrupa Birliği Yapı Malzemeleri Direktifine paralel hazırlanan Yapı Malzemeleri Yönetmeliği kapsamındaki yapı malzemelerinin piyasaya arz edilmeden önce "CE" işareti taşıması gerektiğini kaydetti



Türk Standartları Enstitüsü (TSE) Başkanı Tahir Büyükhelvacıgil, Türkiye Hazır Betoncular Birliği´nin TSE belgelerine yönelik ifadeleri hakkında, "Değerlendirmelerin, halkımızın güvenli yapılara kavuşmasından ziyade, hazır betondaki ticari kaygılardan kaynaklandığı açıktır" dedi.
        
Büyükhelvacıgil, Avrupa Birliği Yapı Malzemeleri Direktifine paralel hazırlanan Yapı Malzemeleri Yönetmeliği kapsamındaki yapı malzemelerinin piyasaya arz edilmeden önce "CE" işareti taşıması gerektiğini, henüz kapsamda yer almayan ürünlerin ise "G" işareti bulunmasının şart olduğunu kaydetti.
        
"G" işareti için Bayındırlık ve İskan Bakanlığına başvuran kuruluşların yetkilendirildiğini, yetki alan kuruluşların "G" işaretine göre belgelendirme yapabildiğini anlatan Büyükhelvacıgil, yönetmelikte yapılan son değişiklikle TSE belgeli üreticilerin isterlerse, bu belgeye dayanarak "G" işaretini koyma imkanına sahip olduğunu kaydetti.
        
"G işaretinde amaç, o ürünün standarda uygunluğunun denetlenmesidir. TSE tarafından verilen TSE belgesi zaten standarda uygunluk belgesidir" diyen Büyükhelvacıgil, sıkı bir incelemeden sonra belge verdiklerini, belge verdikten sonra da denetimleri sürdürdüklerini anlattı.
        
TSE´nin 1964´ten bu yana ürün belgelendirmesi yaptığını, güçlü bir laboratuvar alt yapısı ve yetkin teknik kadroya sahip olduğunu belirten Büyükhelvacıgil, şunları kaydetti:
        
"Hazır beton sektöründe faaliyet gösteren bir kuruluşun 11 yıl önce gerçekleşen Marmara depreminin hassasiyetinin yaşandığı gündemde ´G´ işaretiyle ilgili yaptığı değerlendirmeler gerçeği yansıtmamakta ve ticari kaygılar içermektedir. Konunun hassasiyeti ve hepimizin duyarlı olduğu depremle bağlantılandırılarak yapılan bu açıklamalar, son derece yanlış ve üzüntü vericidir.
        
Açıklamalarda dikkat çekici başka bir durum ise bu değerlendirmelerin sadece hazır betona odaklandığı ve yüzlerce ürünü içeren ´G´ işaretinin diğer ürünlerine yönelik değerlendirme yapılmadığı gerçeğidir. Türk Standartları Enstitüsünü de içine alarak yapılan bu değerlendirmelerin, halkımızın güvenli yapılara kavuşmasından ziyade hazır betondaki ticari kaygılardan kaynaklandığı açıktır."
        
-ELEŞTİRİLER-
        
Türkiye Hazır Beton Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Paksoy, önceki gün düzenlediği basın toplantısında, söz konusu düzenleme için "Bu da bir çocuğun okula gitmeden diploma almasına döndü. Parayı TSE´ye yollarsanız belgeyi TSE evinize kadar getirip teslim edebiliyor. 1 Temmuz 2010´da çok iyi bir yere gelen Türkiye´deki hazır beton konusu 30 gün içerisinde tekrardan rafa kaldırıldı. Herhalde işleri düzeltmek için bize 20 bin can kaybı yetmedi, daha çok canımızı kaybetmemiz gerekiyor ki bilimin, aklın dediklerine belki ilerleyen felaketlerde kulak veririz" şeklinde konuşmuştu.
        
Paksoy bir soruyu yanıtlarken de "Türkiye´deki betonların yüzde 50´sini bizim üyelerimiz üretiyor. Bizde af yok ama devlette af var. Nasıl rekabet edilecek? Hazır beton için TSE´den alınan belge dandik belgedir.  TOKİ  de şu anda Türkiye´de en düşük beton mukavemeti ile inşaat yapıyor" ifadesini kullanmıştı.
AA


Geri Dön