29 / 03 / 2024

TOKİ esnafa sanayi siteleri kuracak

TOKİ esnafa sanayi siteleri kuracak

Sanayi ve Ticaret Bakanlığı esnaf ve sanatkârlar için strateji belgesi niteliğinde bir paket hazırladı



7 alan ve 30 ayrı tedbiri içeren dönüşüm, değişim ve destek programı olan esnaf paketiyle zor günler geçiren küçük esnafın rahat bir nefes alacağı belirtiliyor. Maliye Bakanlığı ile koordineli bir şekilde sürdürülecek paketle, esnaf ve sanatkârın inovasyon, yenilik yapabilme, kendini geliştirebilme, teknolojiye uyum sağlayabilmesine dönük destekler sağlanacak. Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, paketin, esnaf sanatkârın gelişen ekonomik şartlar içerisinde değişimini ve dönüşümünü sağlamak amacıyla hazırlandığını belirtti. Destek paketiyle belirli konularda esnaf ve sanatkârın, bazı kurum ve kuruluşlarca, çeşitli argümanlar kullanılarak destekleneceğini ifade eden Bakan Ergün, paket kapsamında esnaf ve sanatkârın üzerindeki vergi yüklerinin azaltılmasına dönük bazı çalışmaların Maliye Bakanlığı ile koordineli bir şekilde sürdürüleceğini bildirdi. Ergün, esnaf ve sanatkârın krediye ulaşım imkanlarının geliştirileceğini, Halk Bankası üzerinden, Esnaf Kefalet Kooperatifleri aracılığıyla kullanılan kredilerin hacminde bir genişleme sağlanacağını kaydederek, KOSGEB ve Kredi Garanti Fonu üzerinden sağlanacak kredi kanalları imkanlarının da genişletilmiş olacağını söyledi.

TOKİ'NİN İMKÂNLARI KULLANILACAK

Esnaf ve sanatkârın inovasyon, yenilik yapabilmesi ve kendini geliştirebilme, teknolojiye uyum sağlayabilmesine dönük destekler sağlanacağını da ifade eden Ergün, bunların daha çok eğitim destekleri olacağını söyledi. Bakan Ergün, esnaf ve sanatkârın birleşerek, güç kazanmasına dönük projelerin de destekleneceğini belirterek, bu projelere değişik kredi mekanizmalarının oluşturulacağını, aynı zamanda esnaf ve sanatkârın toplu işyerleri oluşturabilmeleri için yeni kredi mekanizmalarının devreye sokulmuş olacağını bildirdi. Toplu Konut İdaresi'nin (TOKİ) imkânlarının özellikle küçük sanayi sitelerinin oluşumunda kullanılabileceğini anlatan Ergün, "Bütün bunlar esnaf ve sanatkârın bugünkü şartlarda, küresel ekonomik gelişmeler içerisinde, yeni ekonomik sistemde, ayakta kalabilmesi, güçlenebilmesi ve bu sisteme uyum sağlayabilmesine dönük çalışmalar. Dolayısı ile 2 milyona yakın esnaf kesimini, yanlarında çalıştırdıkları ile birlikte 5-6 milyon bir kesimi, aileleri ile beraber belki 20 milyona yakın bir kesimi yakından ilgilendiren bir paket. Bunun ayrıntılarını cumartesi günü Sayın Başbakan ile İstanbul'da açıklayacağız." diye konuştu.

Bakan Ergün, destek paketinin içeriğine dönük örnek verirken, küçük sanayi sitelerinde oto tamircilerinin, kaportacıların, boyacıların, motorcuların, oto elektrikçilerinin bulunduğunu ve bunların sanayi sitesinin çok dağınık yerlerinde, müstakil hizmetler vermeye çalıştığını anlattı. "Halbuki bu arkadaşların, ölçek ekonomilerinden ve işbirliği yapmanın meydana getireceği sinerjiden yararlanmaları lazım.'' diyen Ergün, esnaf ve sanatkârların bunu tam olarak yapacak imkâna sahip olmadığını, bu durumun kendilerine ne yarar sağlayacağı konusunda da tam bilgi sahibi olmadıklarını ve öncelikle bilgilendirilmeye yönelik önemli çalışmaların yapılacağını, sonra da işbirliği yapmaları için destekler sağlanacağını bildirdi. Bakan Ergün aynı şeyin büfeler, bakkallar, küçük marketler için de söz konusu olabileceğini anlattı. Ergün, paketin 7 alan, 30 ayrı tedbiri içeren bir dönüşüm, değişim ve destek programı olduğunu açıkladı.

Bakan Ergün, destek paketinde krediye ulaşımın kolaylaştırılmasıyla ilgili konuların, Esnaf ve Sanatkâr Kanunu'nda yapılması gereken değişikliklerle ilgili konuların yer aldığını belirterek, değişikliklerin esnaf ve sanatkârın örgütlenme modelinin değişmesini içereceğini de söyledi. Çok dağınık bir örgütlenme modelinin bulunduğunu belirten Ergün, "Bu esnaf sanatkârı zayıflatan bir model, güçlendiren bir model değil. Sorun çözmede çok ağır işliyor. 3 bin 200 civarında esnaf odası var, bunun 82 tane birliği, federasyonları ve konfederasyonları var. Bu salkım saçak örgütlenmenin çevrilebilmesi, masraflarının döndürülebilmesi için yılda 400 milyon lira esnafın cebinden çıkıyor. Bu modelin gözden geçirilmesi de başlıklardan bir tanesi.'' diye konuştu.


Yarın açıklanacak pakette neler var?

Esnaf ve sanatkârın üzerindeki vergi yükleri azaltılacak.

Esnaf ve sanatkârın krediye ulaşım imkanları geliştirilecek.

Yenilik yapma ve teknolojiye uyum sağlamak için esnafa destek verilecek.

Esnaf ve sanatkârın güçlerini birleştirmesine zemin hazırlanacak.
 
TOKİ küçük sanayi siteleri kuracak.

Esnaf örgütlerinin yapısı çok karışık, bu yeniden gözden geçirilecek.

Paket, esnafın birçok sorununu ve şikâyetini giderecek.

Esnafa eğitim desteği verilecek.
Zaman

Konu ile ilgili basında yer alan diğer haberler

Esnafa destek paketi vergi yükünü azaltacak 
Hükümet, esnafın krediye daha rahat ulaşmasını sağlayacak destek paketi hazırladı. Pakete göre, esnafa finansman sağlayan kurumların sayısı artırılacak

Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, krediye ulaşamayan ve birlikte hareket etmekte mevzuat açısından zorlanan esnafa destek paketi hazırlandığını söyledi. Yarın Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'la birlikte açıklananacak olan paketle ilgili bilgi veren Ergün, paketin, 7 tane alan ve 30 ayrı tedbiri içeren bir dönüşüm, değişim ve destek programı olduğunu söyledi. Bakan Ergün, paket kapsamında esnaf ve sanatkarın üzerindeki vergi yüklerinin azaltılmasına dönük bazı çalışmaların Maliye Bakanlığı ile koordineli bir şekilde sürdürüleceğini söyledi. Ergün, esnaf ve sanatkarın krediye ulaşım imkanlarının geliştirileceğini, Halk Bankası üzerinden, Esnaf Kefalet Kooperatifleri aracılığıyla kullanılan kredilerin hacminde bir genişleme sağlanacağını kaydetti. TOKİ'nin imkanlarının özellikle küçük sanayi sitelerinin oluşumunda kullanılabileceğini anlatan Ergün "Bu 2 milyona yakın esnaf kesimini ilgilendiren Esnaflar arasındaki dağınık örgütlenmeyi de bir araya toplayacak" diye konuştu.
Star

Başbakan yarın açıklıyor, pakette 30 ayrı tedbir var
Bakan Ergün, yarın açıklanacak esnafa destek paketinde, esnaf odalarının sayısından,  TOKİ  imkanlarının kullanılmasına kadar pek çok başlık yer aldığını söyledi

SANAYİ ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, esnafa destek paketi kapsamında esnaf ve sanatkarın üzerindeki vergi yüklerinin azaltılmasına dönük bazı çalışmaların Maliye Bakanlığı ile koordineli bir şekilde  sürdürüleceğini bildirdi. Ergün, esnaf ve sanatkarın krediye ulaşım imkanlarının geliştirileceğini, Halk Bankası üzerinden, Esnaf Kefalet Kooperatifleri aracılığıyla kullanılan kredilerin hacminde bir genişleme sağlanacağını kaydetti. TOKİ'nin imkanlarının özellikle küçük sanayi sitelerinin oluşumunda kullanılabileceğini anlatan Ergün, ''2 milyona yakın esnaf kesimini, yanlarında çalıştırdıkları ile birlikte 5-6 milyon bir kesimi, aileleri ile beraber belki 20 milyona yakın bir kesimi yakından ilgilendiren bir paket. Bunun ayrıntılarını cumartesi günü Sayın Başbakan ile İstanbul'da açıklayacağız. Bu gibi konuları içeren kapsamlı 7 tane alan, 30 ayrı tedbiri içeren bir dönüşüm, değişim ve destek programını cumartesi günü açıklamış olacağız' diye konuştu.

3.200 odanın maliyeti 400 milyon TL
BAKAN Ergün, destek paketinde Esnaf ve Sanatkar Kanunu'nda yapılması gereken değişiklerle ilgili konuların yer aldığını belirterek, değişikliklerin esnaf ve sanatkarın örgütlenme modelinin değişmesini içereceğini de söyledi. Ergün, 'Mevcut örgütlenme modeli, esnaf ve sanatkara yılda 400 milyon liraya mal oluyor. 3200 civarında esnaf odası var, bunun 82 tane birliği var. Bu salkım saçak örgütlenmenin çevrilebilmesi, masraflarının döndürülebilmesi için yılda 400 milyon lira esnafın cebinden çıkıyor. O modelin gözden geçirilmesi de başlıklardan bir tanesi' diye konuştu.
Akşam


Geri Dön