29 / 03 / 2024

TOKİ hedefini aştı!

TOKİ hedefini aştı!

TOKİ Başkanı Turan, "Sosyal konut sayısında ciddi manada hedefimizi aşmış durumdayız. 60 bin konut hedeflemiştik, bu yılı 64 bin konut üretimiyle çıkmış olacağız." dedi.



Başbakanlık Toplu Konut İdaresi (TOKİ) Başkanı Ergün Turan, bazı programlara katılmak için geldiği Bursa'da, AA muhabirine yaptığı açıklamada, son 13 yılda başarılı çalışmalara imza attıklarını söyledi.


Türkiye'deki konut üretimine çok yüksek oranda destek olduklarını dile getiren Turan, ''Sosyal konut sayısında ciddi manada hedefimizi aşmış durumdayız. 60 bin konut hedeflemiştik bu yılı 64 bin konut üretimiyle çıkmış olacağız. Bu, Türkiye'de üretilen toplam konut sayısının yüzde 10'u demektir. Bahsettiğim konutların tamamı alt ve orta gelir grubuna hitap eden sosyal konutlardır.'' diye konuştu.


Bu yıl gibi 2017'de de çalışmalarını titizlikle sürdüreceklerini vurgulayan Turan, şunları kaydetti:


"Hedefimiz inşallah yine beklentiyi aşmak ve yeni yılda 70 bin konut üretmek. Bizim yaptığımız iş hacminin içindeki konut üretimi yüzde 45, işimizin diğer yüzde 55'i ise milletin ihtiyacı olan kamu binalarıdır. Bunların içinde son 4 yılda yapılan ve yapımına devam edilen 19 stadyum var, 72 bin öğrenci kapasiteli yurt inşaatı yaptık ve teslim ettik. 22 üniversitenin kampüs inşaatlarını yapıyoruz. Bin 50 okul inşaa ettik ve birçok kamu binasını, güvenlik birimlerimizin ihtiyaçlarını karşıladık. 81 vilayette şantiyesi olan aktif bir birliğiz.''


Çalışmalarında yerel ve yatay mimariyi esas aldıklarını anımsatan Turan, ''Bundan dolayı, yürüttüğümüz çalışmaların önemli bir bölümünü kentsel dönüşüm projeleri oluşturuyor. Belediyelerimizle iş birliği içinde 54 il ve 118 ilçede gerçekleşen 183 kentsel dönüşüm projesinin 53'ü tamamlandı. Çağdaş standartlarda geliştirilen 111 bin 474 konutun 68 bin 254'ü ise hak sahiplerine teslim edildi.'' dedi.


AA

Haber Takvim'de şu şekilde yer aldı


Başbakanlık Toplu Konut İdaresi (TOKİ) Başkanı Ergün Turan, "Sosyal konut sayısında ciddi manada hedefimizi aşmış durumdayız. 60 bin konut hedeflemiştik, bu yılı 64 bin konut üretimiyle çıkmış olacağız. Bu, Türkiye'de üretilen toplam konut sayısının yüzde 10'u demektir. Bahsettiğim konutların tamamı alt ve orta gelir grubuna hitap eden sosyal konutlardır" dedi. Bu yıl gibi 2017'de de çalışmalarını titizlikle sürdüreceklerini vurgulayan Ergün Turan, şunları kaydetti: "Hedefimiz inşallah yine beklentiyi aşmak ve yeni yılda 70 bin konut üretmek. Bizim yaptığımız iş hacminin içindeki konut üretimi yüzde 45, işimizin diğer yüzde 55'i ise milletin ihtiyacı olan kamu binalarıdır. Bunların içinde 19 stadyum, 72 bin öğrenci kapasiteli yurt, 22 üniversitenin kampüs inşaatları ve bin 50 okul da var."



Takvim


Haber Akşam'da şu şekilde yer aldı

Başbakanlık Toplu Konut İdaresi (TOKİ) Başkanı Ergün Turan, "Önümüzde yaklaşık 5,5 milyon dönüşümü bekleyen konutun varlığından söz ediyoruz. Bunların önümüzdeki 15-20 yıl içinde dönüştürülmesi gerekiyor" dedi.


Turan, Merinos Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi'nde (AKKM) düzenlenen "Bursa İnşaat Kurultayı"nda, vatandaşların güvenli yapılarda, daha güzel şehirlerde yaşamaları için ortak çaba harcadıklarını söyledi.


Türkiye'nin hemen her şehrinde, çeşitli kasabalarda yaklaşık 700 şantiyede projelerinin devam ettiğine işaret eden Turan, "TOKİ Bursa'da, yoksul ve dar gelirli vatandaşlara yönelik, son 13 yılda 18 bin 613 konut üretip teslim etti. Şu anda yaklaşık bin 900 konutun inşaatı devam ediyor. Bu bin 900 konut inşaatının yaklaşık bin 250'si emeklilere yönelik Yıldırım ilçesinde yapılan konutlardır. Bursa'da  TOKİ  olarak son 13 yılda yaptığımız yatırımın bedeli 2 milyar liradır." diye konuştu.


Kestel ilçesinde yaklaşık 2 milyon metrekareyi aşkın bir alanda, 3 bine yakın iş yerini barındıracak Büyük Sanayi Sitesi'nin yapımına devam edildiğini hatırlatan Turan, "Yaklaşık 100 trilyonluk alt yapı yatırımına devam ediyoruz. En kısa zamanda 800 iş yerinin de temelini atmış olacağız. Bu, Türkiye'de bu ölçekte küçük ve orta ölçekli sanayi işletmesi açısından en büyük uygulamalardan biridir." şeklinde konuştu.


"Kadim şehirlerde, yatay mimari"

Turan, TOKİ'nin kurulduğu 1984'ten 2003'e kadar toplam üretim faaliyetinin 43 bin konut olduğunu, son 13 yılda ise üretimlerinin 750 bine çıktığını vurguladı.


"15 Temmuz hain darbe girişimine rağmen 64 bin sosyal konut üretimiyle 2016 yılından çıkmış olacağız" diyen Turan, 2016'nın TOKİ için rekor yılı olduğunu kaydetti.


Kentsel dönüşümle ilgili bir takım çalışmaların devam ettiğini anlatan Turan, şöyle devam etti:


"Kentsel dönüşümle ilgili Türkiye'yi bekleyen sorun şudur, önümüzde yaklaşık 5,5 milyon dönüşümü bekleyen konutun varlığından söz ediyoruz. Bunların önümüzdeki 15-20 yıl içinde dönüştürülmesi gerekiyor. Bunları yıllara vurduğunuzda kamu eliyle değil, özel sektör eliyle de önümüzdeki iş için önemli bir çaba sarf etmemiz gerektiği hususunda sorunlu bir potansiyel var önümüzde. Bütün bu olumsuzluklara rağmen 65-70 bin konut üretiyoruz. Sektörümüz, çok güçlü. Şu anda 54 vilayetimizde, aktif 180 küsur alanda, kentsel dönüşüm faaliyeti yürütüyoruz."


"Türkiye konut üretiminin yüzde 10'unu gerçekleştiriyoruz"

Turan, idare olarak Türkiye'deki konut üretiminin her yıl yaklaşık yüzde 10'unu gerçekleştirdiklerine dikkati çekerek, "Yeni şehirleşme modelimizde, bütün kadim şehirlerimizde, yatay mimariyi esas alıyoruz. Bunu altını çizerek, söylüyoruz. Şöyle bir iş sloganımız var; son 2,5 yılda yaptığımız hiçbir binada, iddialı bir şey söylüyorum, 'Hiçbir şehirde ya da kasabada en yüksek bina, TOKİ binası olmayacak' dedik ve son 2,5 yıldır yaptığımız bütün üretim disiplinlerinde, hangi şehirde, kasabada iş yapıyorsak orada imar planı olarak en yüksek ne varsa, 5 katsa 5 katı geçen bir yapılanma içerisinde olmuyoruz." dedi.


Yatay mimarinin yanında yerel mimari unsurlarını da gözeten işler yapmaya çalıştıklarını vurgulayan Turan, "Aynı zamanda şehirler inşa ediyoruz. Bu şehirlerin sosyolojik, insanların yaşamına yönelik yönleri var. Bizim geleneksel kültürümüz, mahalle yaşamını barındıran bir yaşam kültürüdür. Mümkün olan her yerde, mahalle yaşamını da öngörecek esnafın, çarşının, caminin, meydanın olduğu yerleşim birimleri inşa etmeye çalışıyoruz." ifadelerini kullandı.


Akşam 


Geri Dön